Anul acesta va aduce câteva noutăţi la încheierea asigurări auto obligatorii. O măsură aşteptată de asiguratori şi care va fi aplicată o dată cu anul 2010 este introducerea sistemului bonus-malus în cazul RCA. Adică cei care au avut ghinionul de avea un accident, vor plăti mai scump RCA-ul iar cei norocoşi pot primi un bonus, la încheierea poliţei. Directorul Regiunii Vest a Omniasig, Dumitru Pepici a precizat: „Am aşteptat aceste modificări de zece ani, rata la daune în cazul RCA este foarte mare. Acest sistem este practicat de mulţi ani, în multe alte state, era firesc să fie introdus şi la noi .”
Prin aplicarea acestor reglementări sunt penalizaţi doar şoferii care au avut evenimente rutiere care au implicat asigurarea obligatorie.In cazul RCA este afectat doar soferul vinovat. În acest caz, ei ar putea plăti cu până la 200% mai mult pentru o poliţă, în funcţie de despăgubirea care se acordă sau de numărul de accidente. Cei care nu au avut nici un accident la activ şi care, potrivit statisticilor sunt 90% dintre şoferii asiguraţi, pot ajunge să plătească în timp, cu până la 50% mai puţin în decursul a şapte ani.
Pentru aplicarea unui malus (majorare a poliţei) sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puţin o daună în perioada de referinţă, în care se reţine responsabilitatea totală sau parţială a conducărorului auto maşinii, indiferent cine a condus vehicolul la momentul producerii accidentului. În cazul în care maşina a fost însuşită fără acordul proprietarului, şi acest lucru a fost sesizat poliţiei, în scris, coeficientul de bonus-malus al asiguratului nu este influenţat„
Situaţii speciale
În situaţia în care asiguratul are mai multe maşini, sistemul se aplică distinct pentru fiecare vehicol. Dacă vehicolul a fost înstrăinat sau radiat, la stabilirea cuantumului noii poliţe se ţine cont de istoricul celui asigurat, se pleacă de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior. Nu se mai poate pleca de la 0. Asta presupune că dacă asiguratul a beneficiat de un bonus pe asigurarea anterioară, acesta poate creşte dacă asiguratul scapă fără accidente şi în următoarea perioadă. Reducerea sau majorarea stabilită se aplică tarifelor stabilite de fiecare societate în parte” precizează directorul Pepici.Minimum perioadei pentru care se întocmeşte RCA este de 6 luni, la fel ca în anii anteriori.
Poliţe emise doar on line
Nu mai poţi încheia RCA la colţ de stradă, doar dacă agentul respectiv de asigurări are posibilitatea de a se conecta on line la CEDAM, baza de date din sistemul de asigurări care să permită verificarea respectivului asigurat. Acest sistem informatizat permite tuturor societăţilor de asigurări să aibe acces la istoricului fiecărui asigurat şi să verifice dacă, în perioada anterioară emiterii poliţei, a fost plătită vreo daună, indiferent la care firmă de asigurări a fost înregistrat. În acelaşi timp împiedică şoferii să tranziteze de la o societate la alta, în speranţa că nu se vor ţine cont de daunele plătite pe poliţa lor RCA. „Indiferent unde au făcut asigurarea, vom şti dacă vom acorda un bonus sau o penalizare la încheierea RCA”, precizează directorul Pepici.
Scumpire
Poliţele RCA vor creşte în anul viitor cu o medie de 35%, diferenţele dintre valoarea lor diferă de la o firmă la alta. Cuantumul îl stabileşte fiecare societate de asigurări, în funcţie de propria politică finaciară,şi trebuie raportat Comisiei naţionale de asigurări.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!