Consiliul Local Civic Arad a reiterat, joi necesitatea găsirii de soluţii pentru ca arădenii să nu plătească un preţ atât de mare pentru energia termică. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au venit, în susţinerea ideii, „înarmaţi” cu Tudor Popescu, specialist în domeniul energetic, care şi-a pus la dispoziţie cunoştinţele legate de modul de facturare a gigacaloriei, de pierderile calculate la apă caldă etc. Tudor Popescu a subliniat că preţul facturat de către CET nu este calculat potrivit legii, că se impune la energia termică şi plata combustibilului consumat pentru producerea energiei electrice.
Dan Artimon, din partea CLC şi Vasile Arion – vicepreşedintele ULAL Arad au subliniat ieri, din nou, faptul că preţul facturat populaţiei de către CET pentru energia termică este mult prea mare. Au venit şi cu soluţia: gigacaloria produsă din energie regenerabilă, la un preţ de maxim 100 de lei.
Vasile Arion a subliniat totodată că, în contextul acordului cu FMI, în care se prevede eliminarea, până la finele anului, a subvenţiilor plătite de la bugetul de stat pentru eneriga termică, preţul pe care îl vor plăti arădenii va fi cu cel puţin 37% mai mare.
La eveniment a participat şi reprezentanul unei firme suedeze, care în 2006 a înaintat Primăriei Arad oferta de asociere în scopul producerii energiei termice la preţul de facturare de 90 lei pe gigacalorie. CLC a subliniat că nu susţine o anume firmă, dar că susţine ideea unui parteneriat pentru realizarea de investiţii în sectorul energiei verzi.
Boiler la baza blocului
Una dintre propunerile avansate joi a fost cea de montare de boilere la baza blocurilor, peste care să se amenajeze, de exemplu, parcări, iar ca umbrar pentru parcări să fie folosite panouri solare, cumpărate pe bani de la Ministerul Mediului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!