JURNAL ARĂDEAN. Sunteţi cel mai tânăr consilier municipal din actualul Consiliu. Cu ce portofoliu de proiecte aţi venit în faţa arădenilor?
GLAD VARGA. În primul rând am venit cu dorinţa de a face ceva pentru comunitate, pentru cei tineri, mai întâi. Am fost şi sunt implicat în proiecte pentru tineret, cred în şansa noii generaţii şi activitatea mea se va axa tocmai pe sprijinirea tinerilor, a valorilor din municipiul nostru. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că am ajuns în Consiliul Local Municipal în urma unui concurs de proiecte, intitulat „Trei pentru Arad”, o provocare lansată de primarul Gheorghe Falcă societăţii civile. Mă bucură că societatea civilă se regăseşte în componenţa Consiliului Municipal pentru că, în orice comunitate, societatea civilă trebuie să aibă o voce autoritară, să fie partenerul administraţiei şi puntea de legătură cu cetăţenii.
Aveţi proiecte, aveţi de partea dumneavoastră tinereţea, ambiţia şi optimismul, dar aveţi şi încrederea că puteţi să vă şi impuneţi vocea în Consiliul Municipal?
GLAD VARGA. Cred că primul pas a fost făcut. Primarul Gheorghe Falcă a oferit această breşă, prin care reprezentanţii societăţii civile au intrat direct în Consiliul Local, pe baza unui concurs. Cred în înnoirea clasei politice şi cred că, încet-încet, listele de partid propuse cetăţenilor vor conţine tot mai mulţi candidaţi care promovează proiecte, care au viziuni şi soluţii în diferite domenii ale vieţii sociale. Eu mi-am ales acest domeniu pentru că m-am implicat de câţiva ani în proiecte pentru tineret.
Avem o clasă politică mai conservatoare, uneori rigidă, care nu iese din disciplina de partid. Pe de altă parte, implicarea societăţii civile presupune o oarecare reformă, o deschidere a clasei politice…
GLAD VARGA. Este clar, politicul şi administraţia au nevoie de un schimb de generaţii. Dar acest schimb nu se poate face brusc. Trebuie timp, dar mai ales voinţă politică. „Trei pentru Arad” este un deschizător de drumuri, dar nu e suficient.
Ce proiecte aveţi pentru tineri?
GLAD VARGA. Pornesc de la un adevăr dureros. Noi, ca ţară, nu putem concura cu alte ţări, mult mai dezvoltate şi care pot oferi mai mult tinerilor. Mă refer aici la migraţia creierelor. Zilnic vedem la televizor tineri originari din România care excelează în domeniul lor, dar, din păcate, excelează în Statele Unite, în Marea Britanie, în Elveţia. Foarte puţini dintre olimpicii noştri rămân în ţară şi, dintre cei care pleacă la studii în străinătate, nu se întorc decât şi mai puţini.
Pentru a încerca să-i păstrăm în ţară trebuie să găsim soluţii la nivel naţional. Eu, la nivel de ONG, cât şi în calitate de consilier municipal, am încercat să arăt posibilitatea şi necesitatea ca aceste elite să fie stimulate. Am oferit premii olimpicilor, modeste raportat la ce poate oferi o Universitate de prestigiu din Vest, spre exemplu, dar iarăşi e un început, o poartă deschisă. Aici trebuie să intervină societatea civilă, să sprijine valorile. Pentru atragerea societăţii civile şi conştientizarea ei, am fost şi sunt implicat într-un alt proiect major, cel al voluntariatului. Comunitatea arădeană are nevoie de unitate, iar prin voluntariat putem ajunge la această unitate.
Şi ca să nu mă refer doar la elite, de-a lungul anilor, am organizat concursuri în care am angrenat un număr foarte mare de tineri. Mă refer la concursurile Teen Fest, organizate pe şcoli şi licee, unde participă mii de elevi. Îmi place să mă implic în proiecte în care cred. Singura modalitate de a face treabă bună este să iubeşti ceea ce faci. „Ideile frumoase nepuse în practică sunt fără folos” – este un citat din K. Helen care cred că mă reprezintă.
Este acest Consiliu Municipal mai bun decât cel din perioada 2008-2012?
GLAD VARGA. Nu mi-am propus o concurenţă cu fostul Consiliu, nici măcar cu colegii din actualul Consiliu. Raportarea fiecărui consilier trebuie să se facă la arădeni.
„Raportarea fiecărui consilier trebuie să se facă la arădeni”
Citiți principiile noastre de moderare aici!