După ce a reuşit să înfiinţeze anul trecut (n.r. anul voluntariatului european) Centrul Judeţean de Voluntariat, să atragă finanţări pentru proiectele Fii ECOlogic!, Youth4Change şi Social Start Events, proiecte cu finanţare de peste 20.000 de euro fiecare, Glad Varga, preşedintele Asociaţiei Educaţio spune că vrea să dezvolte împreună cu alte asociaţii şi fundaţii un centru de resurse pentru tineri. Idee care a fost preluată de la Organizaţia Studenţilor din Arad. Dar haideţi să vedem cum stă treaba.
Cum s-a prezentat anul 2011 pentru sectorul non–guvernamental?
A fost un an important pentru sectorul non-guvernamental. Asociaţiile, fundaţiile au implementat foarte multe proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile, dar şi din fonduri proprii. Sectorul non-guvernamental a avut parte şi de sprijin din partea administraţiei locale, naţionale sau a instituţiilor europene. A fost anul în care în România, statistic, s-au înfiinţat foarte multe structuri de tineret, iar acest fapt ne bucură şi ne încurajează. Ne face să privim cu optimism anul 2012.
Care este cea mai semnificativă realizare de anul trecut în judeţul Arad pentru Asociaţia Educaţio?
Cel mai important lucru care se putea întâmpla pentru sectorul de tineret a fost câştigarea proiectului Centrul Județean de Voluntariat, finanţat de Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean. Acest centru are ca şi scop informarea, dar și promovarea activităților de voluntariat din județul Arad. Cel mai important este că am reușit să coagulăm în jurul centrului persoane care făceau deja voluntariat, dar şi tineri care nu aveau neapărat experienţă în acest sector. Un plus pentru proiectul Centrul Județean de Voluntariat a fost şi aducerea a 12 voluntari străini prin serviciul european de voluntariat. De aici a venit și mesajul centrului pentru cetățeni: „Voluntar, pentru comunitate!”.
Ce s-a urmărit prin campania de promovare a voluntariatului?
Ne-am dorit, în special, să atragem cât mai mulţi oameni alături de subiectul esenţial al anului 2011- voluntariatul. Mai apoi, chiar dacă Anul European al Voluntariatului s-a terminat, pentru noi munca continuă în acelaşi ritm susţinut în care s-a derulat şi în 2011, anul voluntariatului, care a constituit un bun prilej pentru noi să ne unim forţele pentru a crea şi la nivel de Arad o echipă a voluntarilor. Anul 2012 ne obligă pe noi, cei din organizaţia de tineret, să desfăşurăm activităţi cel puţin la fel de mari ca şi în 2011.
Ce îşi propune Asociaţia Educatio pentru anul în curs?
Pentru anul 2012, atât Asociația Educatio, cât și ale ONG-uri vor să dezvolte, pe lângă Centrul Judeţean de Voluntariat, un centru de resurse pentru ONG-uri. Dorim să aducem în prim plan, în comunitatea noastră, o societate civilă puternică, o societate în care ONG-urile, fundațiile vin împreună și realizează un plan de acţiuni şi activităţi pentru anul curent. Este important să facem acest lucru datorită faptului că împreună putem face lucruri mari cu care atât noi, cât şi comunitatea ne putem mândri. Crearea acestui pol va ajuta la dezvoltarea organizaţiilor, la depunerea de proiecte către diverși finanţatori.
Cine crezi că te va sprijini?
În primul rând sper că noi, organizaţiile non guvernamentale, ne vom sprijini reciproc şi vom avea un pol comun. Doar de noi depinde modul în care vom convinge administrația locală şi naţională că putem fi partenerii de care aceştia au nevoie şi, unde aceştia nu se pot implica din cauza restricţiilor legale, o vom face noi. Eu cred că viitorul aparţine celor care se pregătesc pentru el astăzi.
Concret, ce acţiuni aţi demarat în prima lună a acestui an?
În urmă cu câteva zile, am reuşit să inaugurăm Centrul de Voluntariat în oraşul Ineu, unde vor activa peste 40 de voluntari. Pentru acest an, avem în plan organizarea de cursuri de formare profesională pentru voluntarii centrului din Arad, Ineu şi Lipova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!