În continuare, ea va urma procedura parlamentară şi va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor. „Majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor ar trebui să se aplece cu atenţie asupra considerentelor avute în vedere în iniţierea şi promovarea acestui proiect de lege”spune deputatul Glad Varga.
„Reamintesc că România începe să se alinieze celorlalte ţări europene în ceea ce priveşte promovarea vehiculelor electrice şi, mai mult, chiar partidele aflate la guvernare au implementat măsuri prin care acordă subvenţii pentru achiziţionarea de vehicule electrice. În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a semnalat că, în anul 2017, s-a atins cea mai mare concentraţie de dioxid de carbon din ultimii 800 de mii de ani, în România au intrat de la începutul anului peste 400.000 de maşini second-hand, care sporesc cantităţile de emisii în marile oraşe deja afectate de poluarea atmosferică. Acest fapt trebuie să reprezinte pentru guvernanţi un motiv însemnat de îngrijorare. În plus, un studiu realizat recent de ONG-ul european Transport & Environment a demonstrat că, în Europa, chiar dacă energia electrică este produsă în urma arderii combustibililor fosili, maşinile electrice emit cu 50% mai puţine emisii de gaze cu efect de seră decât cele diesel.
Beneficiile sunt evidente de ambele părţi – autorităţi şi populaţie. Cu cât vom avea mai repede infrastructura de alimentare a vehiculelor electrice, adică suficiente staţii de încărcare accesibile, cu atât oamenii vor achiziţiona mai multe maşini electrice, cu grad redus de poluare şi siguranţă sporită. Sper ca deputaţii majoritari să evalueze corect necesitatea acestui proiect legislativ şi să voteze în favoarea adoptării sale”, mai spune deputatul liberal arădean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!