„În ultimul său discurs din Parlament, premierul Viorica Dăncilă ne-a asigurat că „suntem pe creştere economică la nivel european”, că „suntem pe drumul cel bun”, că „sunt investiţii”. În acest timp, populaţia din 14 judeţe din România se confruntă cu inundaţii cauzate de fenomene extreme. Guvernul însă nu mai este surprins de aceste situaţii critice, pentru că, în ultimul deceniu, ele se petrec anual şi, în mare parte, în aceleaşi zone. Reprezentaţii autorităţilor publice centrale cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă intră „pe procedură”, înlătură efectele pe cât posibil şi apoi intervin cu „fonduri şi ajutoare” în localităţile afectate de inundaţii. În urmă rămân statistici – victime, gospodării avariate, drumuri distruse, pagube de milioane de lei, care vor fi probabil accesate doar de presă, la inundaţiile de anul viitor.
Doamnă prim-ministru, încă din 2010, România dispune de o Strategie naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.846/2010. În acest act normativ există un capitol dedicat activităţilor de prevenire, protecţie şi pregătire şi este asumat un obiectiv de reducere a vulnerabilităţii sociale a comunităţilor expuse la inundaţii cu 50% până în 2020. Ceea ce se întâmplă însă în acest domeniu, de când PSD-ALDE a preluat guvernarea, se înscrie în conduita generală a acestei alianţe – se oferă ajutoare şi atât. Nu contest importanţa sprijinului financiar pentru populaţia afectată, dar acest demers derulat fără niciun fel de susţinere şi corelare a măsurilor preventive duce la perpetuarea la nesfârşit a unei situaţii păguboase pentru toată lumea: populaţie, autorităţi locale, autorităţi centrale.
De Ziua Internaţională a Dunării, mesajul promovat anul acesta este „Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă!”. Din noiembrie 2018, România va deţine Preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării pentru un an şi, în această calitate, va fi necesar să îşi asume o serie de responsabilităţi pe mai multe paliere, inclusiv restaurarea şi întreţinerea calităţii apelor şi gestionarea riscurilor de mediu.
Dincolo de festivism şi de mesajele silabisite în întâlnirile la nivel înalt, doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă, scoateţi din sertare hărţile de risc la inundaţii şi puneţi-vă miniştrii responsabili la treabă. Altfel, din „tigrul Europei” va rămâne în continuare doar o pisică plouată, cu apa până la gât”, a declarat deputatul Glad Varga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!