ARAD. La 24 august 1913, într-o adunare extraordinară la care au participat 58 de membri fondatori, s-a hotărât constituirea „Clubului sportiv român Gloria”.
Este incontestabil că atunci, în anul 1913, grupul de intelectulai care au aprobat constituirea clubului a avut în vedere, pe lângă afirmarea tinerilor în sport, şi un demers de emancipare naţională a populaţiei române şi prin mijlocirea educaţiei fizice, nu numai prin cultură sau activităţi social-politice. De altfel, lecturând lista fondatorilor, regăsim personalităţi culturale şi politice de primă mărime, între care se remarcă dr. George Crişan – ales preşedinte al clubului – avocat celebru, ziarist la „Tribuna” şi „Românul”, unul din secretarii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.
Primul meci oficial a avut loc pe 7 septembrie 1913, în compania echipei „Petru Maior”, pe care a învins-o cu 3-0. Abia în luna mai 1914, ministrul ungar de interne a aprobat statutele de funcţionare a clubului, numai bine pentru a putea participa oficial la primul turneu sportiv românesc din Transilvania (31 mai – 1 iunie 1914), organizat la Orăştie de către Clubul „Ardeleana” din Cluj şi o asociaţie sportivă din localitate.
Urmează o perioadă de şase ani de întrerupere totală a vieţii sportive, din cauza războiului. Până la 16 mai 1920 nu este menţionată nici o activitate, dată la care clubul „Gloria” se va reorganiza în noile condiţii naţionale şi îşi va începe deosebita sa activitate competiţională interbelică.
Cu toată „pauza” din perioada războiului, numărul membrilor a crescut, de la 58 – la înfiinţare, la 337 – în ziua de 16 mai 1920, când în sala mare a primăriei oraşului a avut loc şedinţa de reorganizare a „Clubului sportiv român Gloria – Arad”. Noul comitet cuprindea personalităţi de primă mărime din viaţa culturală şi social-politică. Astfel „prezident ” era ales dr. George Crişan, viceprezidenţi – Lazăr Nichi şi Sava Seviciu, secretar – Remus Moldovan.
Menţionom câteva repere din activitatea competiţională: în anii 1923, 1928, 1929, 1930 şi 1931 – „Gloria” câştigă campionatul districtual al Aradului; echipa atinge momentul de vârf în perioada 1928-1929, când antrenor era dr. ing. Virgil Economu alături de care, în 1930, „Gloria” câştigă finala Ardealului (învingând pe Universitatea Cluj cu 4-2) şi va juca finala Cupei României cu „Juventus” Bucureşti (în faţa căreia pierde cu 3-0).
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial activitatea competiţională naţională a fost întreruptă, reluându-se în toamna anului 1945, până în 1948 când a fost interzisă titulatura de „Gloria” şi asociaţia marginalizată sub acuzaţia de „naţionalism” (de acum vom auzi de „Progresul I.C.A., echipă sindicală).
Citiți principiile noastre de moderare aici!