Cursa contra cronometru pentru înscrierea în programul „Casa Verde Fotovoltaice” se va da marți și în Arad. După ce în regiunile unde s-a desfășurat deja înscrierea în program fondurile au fost epuizate încă din primele 2-3 minute, șansele ca arădenii să prindă o finanțare depind foarte mult de … intermediari. Cu un buget total de 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 30 de mii de lei per beneficiar, Casa Verde Fotovoltaice este poate cel mai dorit program de români. Promisiunea scăderii facturilor la electricitate, este poate cel mai important motiv pentru care există o competiție acerbă în cadrul acestui program național.
Revenind la regiunea Vest, care include județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș, dosarele vor putea fi depuse marți, 8 octombrie, începând cu ora 10:00. Teoretic sesiunea se va închide tot marți, 8 octombrie, la ora 23:59, însă în momentul în care fondurile alocate se vor epuiza nu se vor mai putea depune noi dosare, ceea ce în celelalte regiuni s-a întâmplat în doar câteva minute de la deschiderea sesiunii.
Alocarea financiară pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei de la Fondul pentru Mediu, iar beneficiarii trebuie să vină cu o finanțare proprie de cel puțin 10%. Cheltuieli eligibile în cadrul programului din acest an sunt: *cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW; * cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile; *cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW; *cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor și instalațiilor – TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Riscul datelor personale
Unii reprezentanți ai instalatorilor autorizați atrag atenția, însă, că în acest am procesul de depunere a proiectelor a devenit „ o olimpiadă în domeniul IT, cu multe firme și persoane fizice care promit soluții rapide celor care doresc să scape de povara facturilor”. Așadar, sunt oferite diferite softuri care promit depunerea dosarelor în timp extrem de scurt de doar câteva zeci de secunde. „În această luptă pentru finanțare, mulți români sunt dispuși să plătească chiar și până la 5.000 de lei pentru a accesa diverse softuri sau servicii care le promit depunerea proiectelor în cel mai scurt timp posibil. Aceste practici, însă, ridică probleme morale și chiar legale, deoarece au dus la blocarea serverelor AFM, lăsând mulți oameni de bună credință fără acces la finanțare. Mai grav, datele personale ale zecilor de mii de români au ajuns să circule liber pe internet, un fapt interzis de legislație”, explică Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat în programul Casa Verde.
Așadar, procedura de selecție „primul venit, primul servit” ridică o mare problemă a securității datelor personale
Detalii tehnice
Capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar. După înscrieri, persoanele fizice vor începe să-și aleagă instalatorii dintre cei de pe lista publicată de AFM. Bugetul de 2 miliarde de lei este estimat să ajungă la 67.000 de noi beneficiari.
Documente necesare, conform AFM Conform ghidului de finanțare realizat de Administrația Fondului pentru Mediu, trebuie încărcate în aplicație sunt: *actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație; *certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație; *certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație; *extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea*; *copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală. În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus față de extrasul de carte funciară aferent construcției, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar sau deține un drept de folosință asupra imobilului teren.
Trimite articolul
XSa vezi cand vor incepe sa le taxeze astia de la guvern.