În anul 2017, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au participat, în medie, la 27 de intervenții pe zi, în total – anul trecut – echipajele inspectoratului luând parte la 9.978 de situații de urgență. Inspectoratul șef al ISU Arad, lt. col. Cristian Gârbău a precizat, cu ocazia prezentării bilanțului instituției, că prin comparație cu anul 2016, numărul intervenţiilor a crescut cu 13 la sută, iar raportat la anul 2015, numărul intervențiilor a crescut cu 25 la sută. Șeful ISU Arad a declarat că aparent aceste cifre nu spun mare lucru, „dar pot face precizarea că a crescut complexitatea intervențiilor, la unele intervenții participând două/trei echipaje cu specialități diferite și mă refer la echipaje de stingere, ambulanțe SMURD, descarcerare sau alte tipuri de echipaje”.
O autostradă și șase DN-uri
Inspectorul șef al ISU Arad a mai punctat că „zona de competență este tranzitată de autostrada A1, respectiv de șase drumuri naționale, intens circulate, unde se produc numeroase accidente cu gravitate ridicată ca număr de victime, fapt care a solicitat din plin capacitatea de intervenție pe această linie, scoțând în relief buna cooperare a structurilor care intervin pentru salvarea vieții și gestionarea situației, cum ar fi Serviciul de Ambulanță Județean, Inspectoratul de Poliție Județean și Unitatea de Primire Urgențe”. De asemenea, numărul intervențiilor SMURD, al misiunilor de asistență a persoanelor vulnerabile este tot mai mare de la an la an, fapt care i-a obligat pe cei de la ISU Arad să eficientizeze intervenția pe această linie, prin operaționalizarea punctelor de lucru SMURD în orașul Curtici și comuna Vladimirescu.
Mai multe incendii la gospodăriile
Din cele 391 de incendii care au avut loc în Arad, 61 la sută s-au produs la gospodării, anexe și terenuri ale acestora. Pompierii nu au intervenit însă singuri la misiunile de stingere ale incendiilor, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ajutându-i la lichidarea a 87 de focare. Din totalul incendiilor produse la nivelul județului Arad, în 2017, ca și cauză de producere a acestora a dominat focul lăsat nesupravegheat. Din totalul de 391 de incendii, 47 la sută s-au produs în mediul urban şi 53 la sută în mediul rural.
Trei morți și pagube de milioane
În incendiile produse în decursul anului trecut, şi-au pierdut viaţa trei persoane, iar alte cinci au fost rănite. De menționat este faptul că numărul de persoane decedate și rănite a scăzut față de anii anteriori, iar ținta declarată a inspectoratului este să ajungă la zero persoane decedate sau rănite în incendiile de pe raza județului Arad. Pagubele înregistrate ca urmare a producerii incendiilor au fost de aproximativ 31 de milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!