Tabăra de pictură de la Bata a ajuns la a VIII-a ediţie. În acest an, în perioada 15-21 iunie, au fost invitaţi să picteze în cadrul natural, pitoresc, oferit de binecunoscuta aşezare arădeană, zece artişti plastici consacraţi, din ţară şi din străinătate: Carmen Bayer – Timişoara, Ruth Borgfjord – Arad/Canada, Gabriela Drinceanu – Iaşi, Sabin Drinceanu – Iaşi, Elisabeth Ochsenfeld – Heidelberg, Germania, Mircea Popescu – Craiova, Diana Popovici – Timişoara, Rafael Matiaş – Timişoara, Andrei Rosetti – Deva şi Adrian Sandu – Arad.
Ceea ce au creat ei, într-o săptămână, în „Grădina fermecată”, a fost fost prezentat publicului iubitor de artă în cadrul unei expoziţii ce a fost deschisă, joi seara, la Muzeul de Artă Arad.
Vernisajul a fost unul nonconformist. Adică, fără spiciuri, fără festivităţi şi formalităţi, fiecare putând admira lucrările în voie (chiar şi cu un pahar de vin în mână). Am profitat de ocazia, mai puţin oficială, şi l-am întrebat pe artistul vizual dr. Adrian Sandu (care este şi coodonatorul proiectului), cum a fost această ediţie a taberei. „Ca de obicei – a venit răspunsul – artiştii s-au simţit bine, au lucrat cu spor mai ales că am avut o temă generoasă, «Grădina fermecată», cu un spectru foarte mare de abordare, care s-a concretizat în peste 30 de lucrări”. Însă, mi-a mărturisit şi o mare durere: „Din păcate – după cum am fost anunţaţi – aceasta a fost ultima ediţie a taberei. Dar, dacă va fi posibil, încercăm să găsim noi surse de finanţare ca să continuăm proiectul. Şi asta pentru că «Tabăra de pictură de la Bata» şi-a creat un renume, un brand cultural al judeţului, şi ar fi păcat să nu mergem mai departe”.
În patrimoniu
După ce lucrările vor fi admirate de arădeni (până la 23 august) şi apoi la Iaşi, Bucureşti, Deva şi Timişoara (în expoziţii itinerante), acestea vor intra în patrimoniul cultural al Centrului Cultural Judeţean Arad (organizatorul evenimentului de la Bata).
Citiți principiile noastre de moderare aici!