MOCREA. Se vor trata cu ajutorul florilor. Sau, cel puţin, asta se speră. Vorbim despre pacienţii Spitalului de Psihiatrie Mocrea, beneficiarii primei grădini terapeutice din România.
Ideea acestei grădini a plecat de la inginerul peisagist Marcela Nicşeanu, iar Consiliul Judeţean Arad (CJA) s-a ocupat de finanţarea noii investiţii. 30.000 de lei au fost cheltuiţi pentru 3.000 de plante, respectiv flori, plante aromatice şi arbuşti cu proprietăţi terapeutice, plante ce formează grădina de 1.500 de metri pătraţi a Spitalului Mocrea.
„Mă bucur că a apărut acest proiect, primul din România, şi sunt convins că el va avea efecte pozitive asupra acestei categorii speciale, a persoanelor cu probleme psihice. Se cunoaşte că acest gen de terapie este foarte utilizat în Europa, în ţări precum Anglia sau Norvegia şi cu siguranţă pacienţii din acest spital vor beneficia din plin de efectele ei”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
Declaraţia acestuia este întărită de inginerul Nicşeanu, care a declarat că „terapia horticolă este un proces care utilizează plante şi activităţi de grădinărit pentru a îmbunătăţi social, educaţional şi psihologic, precum ajustarea fizică a persoanelor ce vor să-şi amelioreze corpul, mintea şi sufletul. Terapia horticolă a ajuns şi în România, în beneficiul bolnavilor, sprijinind persoanele aflate într-un proces de redescoperire şi recuperare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!