ARAD. Personalul angajat al grădiniței PP1, împreună cu structurile subordonate (PP12, PN1 și PN27) continuă greva japoneză și este decis să treacă și la alte forme de protest dacă situația nu se va rezolva. Pentru că nu pot funcționa cu două îngrijitoare la 290 de copii (una pe 4 ore și una pe 6 ore), cu un singur om angajat la bucătărie care pregătește 2 mese pe zi (mic dejun și prânz) și gustarea de după amiază, care spală sute de farfurii și care nici măcar nu se poate îmbolnăvi pentru că ..nu are înlocuitor. Acestea sunt problemele cărora, zi de zi, angajații grădiniței trebuie să le facă față. Și nu e ușor când răspunderea pentru copii le aparține în totalitate, pentru că nici părintele și nici autoritățile nu se întreabă dacă se poate sau nu se poate munci așa, ci că trebuie să fie asigurate toate condițiile pentru cei mici.
Ministerul a dat aprobare
Joi, imediat după intrarea în grevă, lucrurile au început să se miște. Prefectul Aradului, Cosmin Pribac, și inspectorul școlar general, Claudius Mladin, au fost la grădiniță pentru a discuta cu conducerea unității. Au fost demarate procedurile pentru obținerea suplimentării banilor pentru județul Arad. Demersul era obligatoriu pentru a se obține suplimentarea bugetului unității de învățământ, iar Primăria să dea aprobarea pentru organizarea concursului. Vineri ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial nr.757 din 17.10 2014 prin care „nivelul maxim de cheltuieli de personal pentru județul Arad este suplimentat cu 7.779 mii lei. Menționăm că necesarul cheltuielilor de personal doar pentru unitățile de învățământ din municipiul Arad este de 1.120 mii lei”, se precizează în comunicatul IȘJ Arad.
Primăria așteaptă
Înainte, însă, ca primăria să dea aprobarea pentru organizarea de concurs, trebuie ca Finanțele să confirme că banii care revin învățământului sunt suficienți. Procedurile, spun reprezentanții Primăriei Arad, pot dura până la finele săptămânii, când se va știi cu siguranță dacă sunt sau nu sunt bani destui în bugetul de la PP1. Sunt, însă, voci din tabăra Primăriei care susțin deja că suma e prea mică pentru a acoperi toate cheltuielile și că există riscul ca situația să rămână neschimbată.
Politicul
Cu siguranță lupta dintre cele două autorități (IȘJ și Primărie) va continua ca de fiecare dată când politicul primează în fața oricărui interes. Și e suficient ca o singură tabără să iubească mai mult conflictul decât liniștea unei negocieri amiabile pentru că atunci orice rezolvare suportă atâta amânare câtă energie au combatanții în luptă.
Suplimentări
Potrivit IȘJ Arad, în perioada august-septembrie 2014, Primăriei Arad i-au fost alocate mai multe sume suplimentare de bani, per total 2.802 mii lei. IȘJ a dat aprobarea pentru 30 de posturi din care 27 doar în muncipiu, iar primăriile au dat aviz pentru 15 unități școlare, adică celor care s-au încadrat în buget.
Citiți principiile noastre de moderare aici!