Lucrarea de reabilitare a centrului vechi al Aradului, prima lucrare ce va fi realizată din fonduri europene, nu a început dar este deja în întârziere, dacă ar fi să ne luăm după graficele postate pe site-ul destinat special acestei lucrări. Potrivit datelor cuprinse aici, semnarea contractului de lucrări ar fi trebuit să aibă loc în august, dar de atunci şi până acum Primăria nu a reuşit să facă public numele firmei, sau firmelor care vor realiza această lucrare.
Licitaţia pentru constructor este încă în derulare, ultimele anunţuri venite din zona Primăriei pe acest subiect vorbind de faptul că executantul lucrării va fi cu siguranţă cunoscut până la finele anului.
La finele anului?
„Sperăm că până la finele anului vom cunoaşte constructorul. Lucrurile nu sunt simple în privinţa acestor licitaţii, în condiţiile în care lucrăm cu bani europeni iar rigoarea europenilor este deja cunoscută de arădeni, dacă amintesc numai de câte timp am pierdut şi cu licitaţia pe lucrarea BERD”, a fost explicaţia pe care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ne-a oferit-o ieri vis-a-vis de acest subiect.
E greu de crezut, ca atare, că graficele lucrării vor putea fi respectate pe mai departe. Pe site-ul oficial al proiectului, se vorbea, de pildă, că lucrarea efectivă la Podul Traian (cea mai importantă intervenţie din acest proiect) ar trebui să înceapă în februarie 2010, că predarea amplasamentului pentru lucrările la acele 12 străzi care trebuie reabilitate prin acest proiect ar trebui să aibă loc în ianuarie anul viitor, tot de atunci ar trebui să înceapă turnarea fundaţiei, prin martie turnarea stratului de mixtură, iar pe la mijlocul anului refacerea mediului ambiant. Întreaga lucrare de reabilitare a sistemului rutier pe cele 12 străzi din proiect ar trebui finalizată în septembrie 2010.
Toamna a trecut degeaba
Cele mai mari întârzieri ar putea fi la lucrarea de reabilitare a clădirii Preparandiei, lucrare care ar fi trebuit finalizată prima, în condiţiile în care aici lucrările de consolidare ar fi trebuit să înceapă imediat după semnarea contractului, adică în septembrie anul acesta, şi să fie gata în mai anul viitor, iar lucrările de amenajare la curtea interioară în decembrie 2010. Şi lucrările la reţelele de canalizare şi apă de pe străzile din proiect ar fi trebuit să înceapă în toamna acestui an, însă acest fapt nu a mai avut loc.
Pregătirea lucrării merită însă lăudată, dacă ar fi să ne luăm după declaraţii şi licitaţii. Toate lucrările la podul Traian vor putea fi urmărite live pe internet, pe site-ul proiectului (civar.ro).
În plus, Primăria e dispusă să cheltuiască bani serioşi pe pliante şi pe cinci panouri de informare (peste nouă mii de lei), fapt ce s-ar putea justifica la momentul startului lucrării, în condiţiile în care podul Traian va fi închis şi aşa va rămâne timp de aproximativ doi ani.
38 de luni
Proiectul „Reabilitare Centru Istoric Vechi” are în vedere 12 străzi din zona istorică a oraşului, cuprinsă între Biserica Sârbească, Piaţa Romană şi Podul Traian şi presupune refacerea infrastructurii rutiere, a reţelei de conducte subterane, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, a iluminatului stradal şi consolidarea podului, totul contra sumei de 15 milioane de euro (din care aproximativ 13 milioane reprezintă fonduri structurale nerambursabile). Proiectul are un termen de finalizare de 38 de luni, calculul începând din februarie 2009.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!