ARAD. Comuna Grăniceri pare că va deveni un „punct fierbinte” nu doar pe harta României, ci şi pe harta Europei. După cum se ştie deja, aici va lua fiinţă cel mai mare parc fotovoltaic din estul Europei, urmând ca panourile care vor produce energie electrică să se întindă pe o suprafaţă totală de peste 1.000 de hectare de teren. Investiţia, estimată la aproape un miliard de euro, are deja emisă autorizaţia de construcţie. Numai că, între timp, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, proiectul iniţial a fost modificat, iar beneficiarii viitorului parc fotovoltaic vin cu o nouă investiţie uriaşă. Pentru moment, nu putem lansa o sumă estimativă a acestei viitoare investiţii, dar putem să anunţăm faptul că, pe lângă panourile fotovoltaice, la Grăniceri va apărea şi o staţie de înmagazinare a energiei electrice de 500 de MW. Toate premisele duc spre o singură variantă: la Grăniceri ar urma să apară un consumator uriaş de energie electrică, care va avea nevoie de curent atât pe timp de zi, când panourile fotovoltaice sunt în producţie, cât şi pe timp de noapte, când aceste panouri nu produc curent. Aşadar, pentru a rezolva necesarul de curent preconizat că va fi consumat zilnic, dezvoltatorul care construieşte parcul fotovoltaic a decis să investească alte câteva sute de milioane de euro în această staţie de înmagazinare. Am încercat să aflăm ce afacere ar putea să „înghită” asemenea cantităţi de energie electrică. Potrivit informaţiilor neoficiale în posesia cărora am intrat, la Grăniceri ar urma să apară o fermă de servere IT.
Sursele noastre spun că pe adresa Primăriei Grăniceri chiar ar fi ajuns o scrisoare de intenţie, transmisă de o companie de profil din Germania, care ar dori să construiască hale pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare. În aceste hale ar urma să fie găzduite mii şi mii de servere, care să stocheze cantităţi enorme de date informatice. Iar această afacere este una „energofobă”, atât serverele, cât şi răcirea lor consumând cantităţi uriaşe de energie electrică.
Practic, odată cu realizarea acestei fabrici de servere, s-ar închide „cercul” care a fost început la Grăniceri de construirea parcului fotovoltaic şi continuat apoi cu intenţia societăţii care deţine acest parc de a realiza şi staţie de înmagazinare a curentului.
Sute de angajaţi
Cu toate că, pentru moment, suntem într-o fază incipientă a primului proiect, respectiv construirea parcului fotovoltaic, potrivit informaţiilor noastre, dacă intenţiile dezvoltatorilor implicaţi în această afacere se vor materializa, comuna Grăniceri ar urma să devină centrul IT al României. Pe lângă sutele de locuri de muncă ce vor fi create odată cu punerea în funcţiune a parcului fotovoltaic, dar şi a staţiei de înmagazinare, vorbim de alte sute de locuri de muncă care ar urma să apară în micuţa comună arădeană odată cu realizarea acestei ferme de servere. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în astfel de ferme lucrează sute de ingineri care se relochează în zonă cu tot cu familii. Aşadar, populaţia din Grăniceri ar urma să înregistreze, în următorii ani, o creştere importantă, viitorii locuitori urmând să vină din ţările Occidentale, dar şi din România, ţinând cont de faptul că ţara noastră este un mare „exportator” de IT-işti.
Mai multe detalii despre aceste viitoare investiţii vom putea afla, însă, doar după ce intenţiile se vor materializa, ţinând cont de faptul că, potrivit informaţiilor noastre, compania germană care doreşte să realizeze această fermă de servere a solicitat discreţie maximă până la momentul la care vor fi făcuţi primii paşi clari în ceea ce priveşte realizarea investiţiei.
Trimite articolul
Xce gluma acest articol.
De la ferme de porci la ferme de troli
bine mă veți înjura este interes în asta .. dar care vor fii noile generații de milionari în euro construiți pe pivotul stat-politic-privat-UE-etc
doar daca va face proarhitectura proiectul sau studiul de fezabilitate.
Sa iasa banul la faraon.
Apoi nu se va face nimic!!
centrul IT al României
Finanțare?
Nici o problemă după ieșirea celor mai mari bănci din NET-ZERO?