Gruparea „Fozi” a devenit cunoscută după ce inculpații care o alcătuiesc (Fazekaș Ştefan, Martinovici Valentin Emil, Barna Marius Lucian, Miron Constantin, Toth Mihai Adrian, Baciu Bogdan Petru, Șteț Vasile, Costea Flavius Traian, Spătar Ovidiu Sergiu și Tătar Pavel) au furat 371 de biciclete, în valoare de peste 620.000 de euro, din depozitul unei firme din Belgia, pe care le-au vândut, o parte în Italia, cealaltă parte fiind încărcată într-un TIR cu destinația România. În luna aprilie a acestui an, gruparea condusă de Fazekaș Ștefan zis „Fozi” a fost destructurată de procurorii DIICOT Arad și polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Arad. În 13 iulie, Tribunalul Arad lua următoarea hotărâre: „Înlocuieşte măsura arestării preventiv luată faţă de inculpaţii: Fazekaş Ştefan, Martinovici Valentin Emil, Barna Marius Lucian, Miron Constantin, Toth Mihai Adrian, Costea Flavius Traian, Şteţ Vasile, Baciu Bogdan Petru, cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 13 iulie 2015, până la 11 august 2015, inclusiv. Inculpaţii de mai sus sunt obligaţi să nu părăsească imobilul în care locuiesc fără permisiunea organului desemnat cu supravegherea sau a judecătorului de cameră preliminară. Dispune punerea în libertate a inculpaţilor de mai sus, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Menţine măsura arestului preventiv faţă de inculpaţii: Tătar Pavel și Spătar Ovidiu Sergiu, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data prinderii şi încarcerării. Fixează termen pentru verificarea legalităţii măsurii arestului la domiciliu pentru data de 6.08.2015, ora 10:00, pentru când se citează inculpaţii şi se vor înştiinţa avocaţii”.
Situație întoarsă de Curtea de Apel
Trei zile mai târziu, la Curtea de Apel Timișoara, situația inculpaților s-a schimbat radical. Și asta după ce procurorii DIICOT Arad au contestat decizia judecătorilor arădeni. „Admite contestaţia declarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Arad împotriva încheierii penale din data de 13 iulie 2015 pronunţată de Tribunalul Arad. Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecând, constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive şi menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor: F.Ş,M.V.E; B.M.L; M. C; T.M.A; C.F. T; Ş.V; B.B. P, urmând ca legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive să fie verificate din nou, înainte de expirarea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, respectiv data de 15 august 2015. Menţine în rest dispoziţiile încheierii contestate”.
Hotărârea Curții de Apel Timișoara este definitivă.
La 1 septembrie, Tribunalul Arad a menținut măsura arestării preventive în ceea ce-i privește pe inculpați, aceștia având dreptul să depună contestație împotriva deciziei judecătorilor arădeni.
Furate într-o noapte
Potrivit unui comunicat al DIICOT remis la data destructurării grupării: „la începutul lunii martie 2015, numiţii F.Ş., S.O.S., T.P., M.V.E., T.M.A. şi B.B.P. au iniţiat/constituit un grup infracţional organizat la care au aderat/sprijinit numiţii B.M.L., M.C., Ş.V., R.G. şi B.I., având ca obiect comiterea unor infracţiuni contra patrimoniului, iar în noaptea de 28 spre 29 martie 2015, susnumiţii, în diverse forme de participaţie (autorat/complicitate), mascaţi, prin efracţie şi escaladare au pătruns în incinta depozitului SSG Europe Distribution din localitatea Aubage – Belgia, aparţinând firmei Scott Sports Belgium, de unde au sustras un număr de 371 de biciclete, în valoare totală de 649.102,73 CHF (620.316,97 de euro)”.
Recuperate
Din cele 371 de biciclete furate de inculpaţi au fost recuperate 235.
Citiți principiile noastre de moderare aici!