ARAD. Început de an zbuciumant în învățământ. Salariații din învățământ au anunțat că vor intra în grevă de averisment, miercuri 19 ianaurie. Anunțul a fost făcut de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”. Decizia sindicaliștilor a fost luată în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, prin care s-a decis declanșarea grevei de avertisment.
Mii de sindicaliști din Arad vor intra și ei în grevă, așa cum a anunțat Dănuț Ieneșescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământ, sindicat care face parte din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. În urmă cu câteva zile, Ieneșescu a precizat pentru aradon.ro că aproximativ 60-65% din totalul membrilor SDI Arad (3.000 din 4.900 de persoane) şi-au exprimat acordul în privinţa declanşării grevei de avertisment sau grevei generale.
Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor din educaţie şi de a adopta măsuri concrete în ceea ce priveşte veniturile cadrelor didactice, condiţiile de muncă şi finanţarea sistemului de educaţie. Printre cerințele sindicaliștilor se numără: *acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); *alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanţarea educaţiei; *adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; *acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; *plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; *suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune”, sunt revendicările sinsicaliştilor din învăţământ.
Trimite articolul
XDaca nu va convine salariul , va asteapta fabricile private .
Chiar nesimtire maxima , nerusinatilor ce sunteti .
La privat , oamenii nu se plang asa cum voi o faceti de fiecare data .
Nu va ajung banii , dati-va demisia . Cu forta nu va tine nimeni .
-
Foarte adevarat,ar trebui dati afara cei care fac greva,nu le convine salariul pentru 18 ore pe saptamina de ,,munca ,, si cum sint asa de bine ,,pregatiti,, si teoretic si practic o sa isi gaseasca ,,repede,, servici in mediul privat.
Doar ca acolo trebuie sa munceasca nu sa traga mita de coada cum fac acum stind la taclale prin cancelarie,ca daca nu pun osul la treaba li se arata usa imediat.
Nu uita că la stat dacă vrei să faci ceva o schimbare o faci pe banii tăi și asta numai dacă te ajută părinții dacă nu te ajută părinții nu există altă cale dă împrumut cum este la privat deci și noi mulți dintre noi murim de foame avem copii despre ce vorbim aicea este lipsa de implicare ajungem să dăm în fabrici 1300 RON și să-i țină profesorii pe copii să le cumpere mâncare să le cumpere lapte condensat lapte cu corn deci ce mai nu mai așa păi unde ajungem măcar 2 sau 3 dintre părinți să fii acolo cu copiii in școala măcar vreo 4 lunii așa prin rotație așa este la zabrani
Am înțeles că această persoană este ceva cadru didactic ceva suplinitor la muzică și predarea culturii civice așa am înțeles lasă mult de dorit educației ne pare rău să spunem și sunt doar un părinte care locuiesc în acea localitate pe timp de vară și ar trebui neutralizat această persoană