București. „Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că Anexa opt se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare, iar Educaţia va fi o prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00”, a anunţat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Hăncescu a subliniat că greva generală este susţinută de un procent extrem de mare dintre membrii de sindicat, respectiv peste 71%, adică în jur de 105.000 care vor intra luni în grevă.
„Este un procent extrem de mare, 71,29% din cei care au semnat. Ca fapt divers, în 2005, când am declanşat greva, procentul a fost de 60% (…) Conform legii, greva e făcută de membrii de sindicat, nu avem treabă cu ceilalţi. Noi ne raportăm la membrii sindicat, adică din 145.000 de membri ai FSLI, sunt 105.000 care intră în grevă”, a subliniat el.
Întrebat în ce măsură se poate discuta despre creşterea salarială din sistem în cadrul discuţiilor de joi de la Ministerul Educaţiei referitoare la Contractul Colectiv de Muncă, Simion Hăncescu a precizat că nu există în lege asemenea posibilitate.
„Contractul de muncă este un act care, conform legii, nu poate conţine referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla nimic concret mâine, dacă cineva îşi face iluzia că se dezamorsează conflictul. Nu. Ăsta e adevărul. (…) Promisiunea este ca până în iulie să adune toate datele, atenţie, când ei au promis că până la 30 iunie trebuia să fie legea gata, acum au decalat până în ianuarie sau finalul anului, ceea ce nu este în regulă. Deci în iulie adună datele şi apoi peste vară să stăm la masă şi să discutăm. E prea târziu. Era bine să vină acum, dacă aveam grila, aveau timp cei de la Ministerul Muncii în paralel să lucreze cu Legea pensiilor, dacă erau bune intenţii. Ceva nu este în regulă”, a spus preşedintele FSLI.
În ceea ce priveşte modul în care profesorii universitari îi vor spijini altfel decât teoretic pe cei din preuniversitar, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a anunţat că începând de luni vor face grevă de avertisment.
„Am fost în urmă puţin cu referendumul. Categoric că vom continua şi noi activităţile de protest, dar tare mâhniţi am ieşit, căci am venit cu sufletul deschis, curat şi cu dorinţa de a rezolva problema. Din păcate, Anexa opt din Legea 153 a salarizării reprezintă prea puţin. Ar fi un efort pentru Guvern şi pentru ţară de 300 de milioane de lei pentru partea aceasta de an care a mai rămas, iar de Ordonanţa aceasta ar fi beneficiat toţi salariaţii din România, nu numai cei din Educaţie, care se încadrează în Anexa opt, şi cei din Sănătate şi cei din alte domenii, înţelegând aici personalul tehnic-administrativ din Educaţie, numit la noi şi nedidactic, din Sănătate şi din alte domenii. Deci e o anexă care trebuie dată la toată lumea, pentru că Legea 153 n-a fost, din păcate, finalizată încă în toată plinătatea ei, iar în Educaţie acum se încearcă finalizarea cu această anexă”, a explicat liderul sindical.
Promisiune cu iz politic
Un al doilea aspect pe care sindicaliştii l-au discutat miercuri la Guvern reprezintă „o promisiune cu iz politic”, respectiv că se va trece în Programul de Guvernare că Educaţia va fi prioritară şi din punct de vedere salarial.
„Cei doi oameni importanţi, prim-ministrul actual şi prim-ministrul viitor au spus că vor trece în Programul de guvernare faptul că Educaţia va fi prioritară, mă rog, scrie peste tot acest lucru, dar că va fi şi din punct de vedere salarial, dar n-au vrut să-şi asume grilele pe care noi le-am creat şi care astăzi se află la Ministerul Muncii, grile pe care le-am gândit exact potrivit ideilor din proiectul România educată şi din promisiunile celor doi miniştri, Sorin Câmpeanu şi Ligia Deca, plecând de la salariul mediu brut pe economie, la profesorul deputat din învăţământul universitar şi la profesorul de tip asistent universitar de la noi din învăţământul superior. Deci aici n-au vrut să-şi asume răspunderea”, a mai spus Hadăr.
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 – 13:00, timp în care cursurile nu au avut loc.
Organizaţiile sindicale anunţaseră marţi că vor declanşa greva generală, începând din data de 22 mai 2023, decizia fiind luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.
Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XVreți SALARII mai mari nu e nimica o să vă treziți că mai dă afară pe unu sau doi din învățământ sau mai inchide o școală și uite așa o să aveți mai mari și altul nimic care o să ajungă șomeri
Din meditatii nu platesc impozit la stat dar ei au pretentii.Din pacate tot mai putini sunt dascali de calitate.
-
Profesorii de desen, religie, sport, tehnologie fac meditatii?
-
Domnule ins din urbe, cei enumerati de dumneata primesc exact aceleasi salarii ca si profesorii de romana, mate, etc. Nu mi se pare foarte corect asta. Ganditi-va doar la lucrarile corectate… Nu am treaba cu invatamantul, muncesc la privat si cred ca bine fac daca isi cer drepturile. Prosti suntem noi, cei de la privat ca nu ni le cerem.Bun, cancer exista in toate institutiile statului, se toaca enorm de multi bani aiurea. Dar bani sunt de nu va puteti imagina. Noi, cei de la privat in schimb nu reusim de multe ori sa ne negociem o amarata de pauza de cafea. Cine-i de vina? Mai vad in zona industriala mii de oameni inghesuiti in, nici nu stiu cum sa le numesc, stau cu orele sa iasa din zona. Ce ar fi daca ar cobori toti sa mearga pe jos pana la primarie, pe mijlocul soselei? Cateva zile… Iti spun eu, ar asfalta astia si noaptea. Nu-i intleg pe oamenii aia care chiar muncesc, cum naibii sa mai stai o ora in aglomeratia aia sa ajungi acasa in niste conditii mizere? Mai bine lucrez in agricultura, in conditii ff bune si salariu… decent, zic eu. Si muncesti 2/3 din an. Dar muncesti… Si trebuie sa stii cate ceva. Si traiesti mai bine ca in germania.
-
La cum se comporta unii dintre ei,nici nu ar merita.Profesoara de muzica de la cel mai renumit colegiu din Arad se comporta sub orice critica cu elevii.Cu o usurinta iesita din comun ii jigneste.
-
ce salarii mai vreti cand se cauta sa sa taie din salarii
Au chiar salarii decente, nu mai e situația de acum zece ani! Învățământul e la pământ, ei fac meditații și majoritatea nu plătesc impozit. Profesorii sunt ff slab pregătiți, majoritatea,se vede ce copii educați ies de pe băncile scolilor. În plus au vacante cât încape și lucra doar câteva ore pe zi. Nu le convine? Sa meargă la privat sa vadă pe ce salariu și cât lucra un inginer!
-
Asa este! Ar trebui sa vada si ce fac pt. banii si concediul de 3 luni pe an. Au si al 13-lea salar si bonuri de vacanta. Si au doar 16-18 ore pe saptamana. Cu tot cu pregatirea pt. lectii nu ajung la 40 de ore de munca pe saptamana. Din pacate, banii lor ii dau cei ce lucreaza 40-48h/saptamana.
-
Voi sunteti si mai frustrati decat profesorii. Una din problemele majore din societatea romaneasca este exact lipsa educatiei si asta se vede din postarile de aici. Tara te vrea prost, iar voi confirmati acest lucru.
-
Cerem multe si oferim mai nimic. Ceva despre criterii de performanta? Responsabilitati? Intram la ore si stam pe telefon,la fel ca si elevii,vrem sa fim remunerati in functie de “importanta sociala” a muncii prestate. De la salubrizare si pana la inginerie nucleara,cu totii avem importanta noastra. Dar cand baza de selectie este una precara si,mai ales,numirile si angajarile se fac politic,acesta este rezultatul. Vazand calitatea invatamantului de azi, putem banui cam cum va fi viitorul.
calitatea învățământului este exact aceeași(deplorabilă) oricât de mult le-ai mari salariile!!!!