Gripa aviară a ajuns și în județul Arad. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a identificat carne provenită din Ungaria – de la ferme din zone unde gripa aviară este prezentă, în cinci locații. La nivel național, însă, carnea infestată din Ungaria a ajuns în 26 de județe, fiind vorba de un total de peste 13 tone de carne.
„Am identificat 214 kg de carne de curcan importată din Ungaria din zone unde gripa aviară a fost confirmată. Cele 214 kg au fost găsite în 5 locații, 3 din județ și 2 din municipiu și a fost distrusă. Momentan, în județul Arad nu există focare active de gripă aviară”, a precizat dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.
În acest moment, autoritățile au decis să facă zilnic filtre, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Arad, în special în zona de frontieră. De asemenea, medicii veterinari au fost avertizați cu privire la răspândirea gripei aviare și crescătorilor li s-a solicitat să raporteze orice modificare în exploatațiile de animale.
Cum a ajuns carnea în Arad?
Cum a ajuns carnea infestată în Arad? Potrivit Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) 17 tone de carne de pasăre au fost livrate în România din zone din Ungaria aflate sub restricție din cauza gripei aviare, iar circa 13 tone au ajuns deja în 26 de județe. ANSVSA a acționat consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.
„Prin notificarea Comisiei Europene am fost informații că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activităților de comerț intracomunitar”, arată ANSVSA.
Ce sunt virusurile gripei aviare?
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.
Trimite articolul
XUn idiot care nu știe ce vorbeste