Medicii arădeni au aplicat, în premieră județeană, o procedură de suport respirator care se practică doar în centrele universitare de tradiție. Un bărbat de 42 de ani cu o serie de complicații ce par cauzate de gripa porcină a fost conectat la un plămân artificial.
Șeful Secției Anestezie Terapie Intensivă (ATI 1) a Spitalului Clinic Județean de Urgență, Cristian Nicolescu, a declarat, pentru Jurnal Arădean / Aradon, că pacientul a fost internat cu suspiciuni de gripă porcină (AH1N1) la sfârșitul săptămânii trecute, fiind adus în stare gravă, cu insuficiență respiratorie.
Medicii au prelevat probe, care au fost trimise la București, la Institutul Cantacuzino, pentru a se stabili dacă este vorba de AH1N1.
Evoluția stării pacientului a fost defavorabilă, spre insuficiență multiplă de organe, iar în prezent prognosticul este rezervat.
În premieră județeană, medicii au apelat la un plămân artificial. ”Pacientul a necesitat terapie respiratorie de suport care constă în inserția dispozitivului de oxigenare extracorporală membranară, pentru că ventilația clasică nu a putut asigura homeostazia gazelor arteriale. Este vorba de un plămân artificial care asigură oxigenarea arterială concomitent cu eliminarea eficientă a dioxidului de carbon din sânge. Acest tip de terapie pune în repaus plămânul, pentru a se putea reface”, a explicat medicul Cristian Nicolescu.
Dispozitivul a fost achiziționat în urmă cu doi ani, de către Ministerul Sănătății, fiind repartizat la Arad, unde a fost folosit pentru prima dată. Astfel de aparate mai există doar în câteva centre universitate din țară, precum Târgu Mureș, Cluj-Napoca sau București.
Intervenția a fost efectuată cu ajutorul medicului primar de chirurgie vasculară Mircea Alexa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!