Recoltarea cerealelor a început de ceva vreme, dar încă piaţa este complet blocată, întrucât Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale refuză să stabilească un preţ de referinţă pentru graul din acest an. În atare condiţii fermierii aradeni sunt nevoiţi să stea cu grâul recoltat în saci pentru a vedea la ce preţ îl vor putea valorifica.
„Este adevărat că noi, cei de la sectorul inspecţii al Direcţiei pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală Arad, derulăm alături de Garda Financiară şi Inspectoratul de Poliţie o acţiune numită «silozul» prin care monitorizăm foarte atent comerţul cu cereale, dar pot să vă spun că momentan arădenii se feresc să facă vânzări masive de grane, decât dacă sunt nevoiţi. Ministerul nu ne-a comunicat preţul la grâu pentru recolta din anul 2010, ceea ce face ca preţul oferit de potenţialii cumpărători să fie tot cel ce s-a aplicat şi pentru «grâul vechi».
Nu ne putem explica de ce s-ar menţine un preţ atât de scăzut la grâu, în condiţiile în care în acest an partea de sud a ţării a fost grav afectată de calamităţi naturale, astfel că în mod normal recolta la grâu ar trebui să fie mai slabă ca nul trecut”, a explicat directorul adjunct ing. Monica Nadiu din cadrul DADR Arad.
Pe de altă parte, directorul Nadiu ne-a spus că până în prezent fermierii arădeni au recoltat circa 60 de procente din totalul de terenuri cultivate cu cereale. Cât despre calamităţile naturale ce au afectat judeţul nostru ing. Monica Nadiu declară: „Nu putem spune că am fost chiar atât de loviţi de natură în acest an, ca atare nici nu ne-am declarat judeţ calamitat. Motivele ar fi, pe de o parte faptul că grindina nu este inclusă în calamităţiile pentru care se pot solicita despăgubiri, iar pe de altă parte, distrugerile culturilor nu au fost definitive. Cele mai multe culturi au fost afectate în procent de 20-30%, ceea ce le-a permis să îşi revină. Mai trebuie spus că cine a folosit tehnologie avansantă şi a investit în agricultură are şi rezultate mult mai bune, decât cei care aleg doar varianta clasică”.
Situaţia naţională
Potrivit Ministerului Agriculturii suprafaţa total afectată de inundaţii este de 125.753 de ha, din care 26.420 de ha afectate în proporţie de 100%, iar restul de 99.333 in proporţii de peste 30%. Principalele culturi afectate sunt cele de grâu, secară şi triticale, adică 30.349 de ha.
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!