ARAD. Groapa nu e chiar groapă, trotuarul surpat e la locul lui, iar proprietarul terenului cu nume, prenume, CNP e declarat necunoscut. Din pricina acestei „orbiri” a unui agent pricipal din cadrul Poliţiei Municipiului Arad o situaţie care terorizează arădenii ce locuiesc pe strada Obedenaru, în cartierul Aurel Vlaicu, nu poate fi rezolvată. Autorităţile cu competenţe în inspecţia în construcţii sunt cu mâinile legate pentru că plângerea lor penală împotriva celor vinovaţi de această stare de fapt a fost soluţionată negativ de procurori pe baza raportului poliţiei.
Totul a început cu o groapă de 2,5 metri adâncime care trebuia să devină fundaţia unei case cu două etaje şi mansardă. Şi cu multe amenzi date executantului Poleac Florin pentru că nu a respectat normele în vigoare din domeniul construcţiilor. Prima, în valoare de 1000 lei, a venit în 14 iunie 2010 pentru organizarea de şantier. Nu exista nici o împrejmuire şi se punea în pericol siguranţa oamenilor. Peste două luni, pe 20 august, a mai fost aplicată încă una, tot de 1000 lei, pentru că nu exista nicio autorizaţie de construire. Tot atunci executantul era obligat să pună în siguranţă malurile pentru a se evita surparea şi să oprească lucrarea până la intrarea în legalitate. A urmat o serie întreagă de amenzi, tot la două luni distanţă, pe tot parcursul anului 2011, însoţite fiecare de un proces verbal de inspecţie unde erau specificate toate neregulile şi obligativitatea de a le rezolva. Nici executantul şi nici proprietarii, Novac Marius şi Baltă Ioan, nu s-au conformat. Pur şi simplu au sfidat inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi pe cei din cadrul serviciului disciplina în construcţii din cadrul Poliţiei locale Arad şi au ignorat amenzile şi toate obligaţiile cerute de lege.
Prima autorizație de construcție a fost dată, conform serviciului disciplina în construcții din cadrul Poliției Locale Arad, la solicitarea proprietarului, abia în 14 decembrie 2011, după mai bine de un an de la începerea lucrărilor. De atunci și până acum a mai fost turnată o placă de beton și puse o parte din armături. Între timp, trotuarul care era lângă zona în lucru s-a surpat definitiv, iar garajele din apropiere sunt din ce în ce mai înclinate din pricina terenului care se surpă. În groapă, peste placa de beton, zac 2 metri de apă care vara emană mirosuri insuportabile și care oricând pot înghiți vreun copil sau chiar adult care are nenorocul de a cădea acolo. Polițiștii locali au încercat să împrejmuiască zona și au pus o bandă de avertizare pentru a atrage atenția, dar riscul pentru toți cei care trec pe acolo e mare.
Reclamații și nemulțumiri
Sătui de acest hău din cartierul lor, locatarii din zonă, individual sau prin asociațiile de proprietari, au cerut prin petiții și reclamații să se intervină. Autoritățile locale, fie că e vorba de inspectorii din construcții, Poliție locală sau municipalitate au făcut presiuni, prin mijloacele legale, asupra executantului sau a proprietarilor. Au dat amenzi și au făcut procese verbale. Un dosar întreg cu cazul de pe Obedenaru stă pe masa Serviciului de disciplina în construcții. Nici o autoritate nu poate intra să acopere groapa. E proprietate privată. O singură soluție pentru a-l obliga pe proprietar să facă ceva pentru a rezolva situație. Plângerea penală. Serviciul din cadrul Poliției Locale a solicitat Municipalității să înainteze o plângere penală pentru că s-a comis infracțiunea de distrugere. Ceea ce s-a și întâmplat.
Anchetă pe hârtie
Doar că cercetare pe care polițistul care s-a ocupat de caz a făcut-o a dus la cu totul alte concluzii. Fără nici o legătură cu realitatea. În raportul prezentat procuraturii cazul era dat cu autor necunoscut, pentru că nu se cunoșteau proprietarii. Deși, din documentele puse la dispoziția anchetatorilor, era clar că atât proprietarii cât și executantul erau cunoscuți, fuseseră amendați, aveau nume, prenume, CNP. În ceea ce privește starea degradată a trotuarului, ancheta poliției a dezvăluit că „se poate observa că în zona trotuarului din imediata apropiere a imobilului malurile de pământ sunt sprijinite și nicidecum nu se observă intenția de degradare a trotuarului sau a drumului rutier”. Un adevăr incontestabil: trotuarul nu e degradat. Trotuarul nu mai există! Dacă ar fi aruncat un singur ochi pe fotografiile din dosar totul era limpede. Deplasarea la fața locului se pare că a complicat lucrurile. Și vor fi din ce în ce mai complicate dacă nu se face ceva. Poate o plimbare pe trotuarul care nu mai există l-ar mai trezi la realitate pe agentul principal, pentru că, cu siguranță, l-ar duce direct în apă.
O ultimă șansă
Ceea ce se mai poate face este ca Municipalitatea să solicite o Ordonanță Prezidențială, iar cazul să ajungă de urgență pe masa unui judecător. Poate așa se va găsi o soluție și pentru groapa care a înghițit trotuarul. Deocamdată. La 10 metri sunt câteva blocuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!