Depozitarea ilegală de deșeuri se practică indiferent de forma de proprietate a terenurilor. În definitv ce-l interesează pe cel care aruncă? Să se scape repede, fără să fie văzut, de gunoaiele pentru care i s-ar percepe taxă pentru depozitarea într-un loc autorizat. Așa se face că la ieșirea din Arad, în Zona Industrială Sud, s-a format o adevărată groapă de gunoi.
„Obligațiile proprietarilor terenurilor, private sau publice, constă, conform OUG 195/2005-privind protecția mediului, în luarea măsurilor de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în caz contrar fiind posibilă aplicarea sancțiunilor prevăzute la art.61, alin (1) lit.a, respectiv amendă de la 25.000-50.000 lei – pentru persoane juridice”, precizează Garda de Mediu Arad. Însă, aceste obligații și chiar amenzile nu îi sperie pe cei care au făcut din terenurile virane depozite de gunoaie.
„În urma unor verificări efectuate de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Arad, în intravilanul municipiului Arad, a fost constatată existența unor cantități însemnate de deșeuri municipale amestecate și deșeuri inerte, în Zona Industrială Sud. La solicitarea Gărzii Naționale de Mediu, Primăria Arad a identificat proprietarul terenului, acesta fiind o persoana juridică. S-a dispus un termen de 30 zile în vederea salubrizării zonei (01.08.2020), iar în cazul în care acesta nu va fi respectat urmează a fi aplicate prevederile OUG 195/2005”, mai precizează Garda de Mediu Arad. Ce se va întâmpla după ridicarea gunoaielor? Ce mai probabil cei care și-au făcut „abonament” în a-și depozita deșeurile în această zonă, vor reveni, iar terenul va ajunge din nou o groapă de gunoi, cazul bălții Hamoc fiind un exemplu în acest sens.
Cazul de la Șagu
În urmă cu aproximativ o săptămână, comisarii Gărzii de Mediu Arad au constat că pe aproximativ 300 mp în intravilanul comunei Șagu s-au depozitat aproximativ 3mc de gunoi, fiind vorba de un depozit ilegal de deșeuri inerte și deșeuri menajere amestecate. „La solicitarea Gărzii Naționale de Mediu-Arad, Primăria Șagu a identificat proprietarul terenului impunându-i salubrizarea, lucru care s-a realizat într-un timp record”, a apreciat Garda de Mediu.
Trimite articolul
Xgarda de mediu din arad nu vede , nu stie … spargerea gastii de smecherasi de acolo ar fi ultima solutie .
made in rumunica