Zeci de ani AMARAD a fost una dintre companiile ce s-au impus pe piaţa construcţiilor, fiind un reper pentru acest sector. Lucrările contractate de compania arădeană au depăşit limitele judeţului, fiind una dintre societăţile cu renume în construcţii.
Cu toate acestea, în ultima perioadă, problemele companiei s-au agravat, datoriile s-au adunat, iar societatea a intrat în insolvenţă. Raportul publicat de către societatea ce gestionează procesul de insolvenţă al AMARAD arată clar că situaţia economică din ultimele luni a dus la acest final nefericit.
Expusă la pierderi
„În ultima perioadă, compania a început să se confrunte cu dificultăţi însemnate în desfăşurarea activităţii sale, în urma cărora a devenit expusă perspectivei unor pierderi financiare însemnate şi pierderii poziţiei şi oportunităţilor asociate pe piaţa pe care activează, ca urmare a situaţiei economice dificile, datorită nivelului mare al dobânzilor bancare, a problemelor de încasare şi recuperare a creanţelor. Datorită acestor aspecte, nu a existat posibilitatea onorării scadenţelor existente privind: datorii la creditori, la bugetul de stat, dobânzi bancare, rate leasing”, se explică în raportul financiar.
Datorii bugetare
Analiza financiară a societăţii a relevat faptul că AMARAD datorează la bugetul de stat peste 10,8 milioane lei. Cea mai mare parte, aproximativ 4 milioane lei, trebuie virate la bugetul asigurărilor sociale, în timp ce valoarea TVA de achitat este de 2,72 milioane şi impozitul pe salarii ajunge la 1,08 milioane lei. Aceste datorii au intrat în tabelul de creanţe al AMARAD, urmând să fie achitate în momentul punerii în practică a planului de reorganizare.
Redresare
Speranţele nu sunt, totuşi, pierdute pentru AMARAD. Redresarea societăţii s-ar putea face „prin reorganizarea activităţii pe noi coordonate, derularea contractelor existente, reducerea cheltuielilor lunar, reeşalonarea datoriilor companiei, valorificarea fără presiune a unor active, în vederea obţinerii unor valori apropiate de cele reale”, explică specialiştii.
În cele din urmă, situaţia AMARAD rămâne incertă, casa de insolvenţă ce gestionează acest caz fiind însă încrezătoare că societatea va reuşi să depăşească momentele dificile şi să urmeze toate etapele planului de reorganizare.
99 de persoane fizice
Societatea AMARAD are un total de 74.500.000 de acţiuni, deţinute de investitori şi de persoane fizice. Cea mai mare parte, 65.693898 acţiuni aparţin unui număr de nici mai mult nici mai puţin decât 99 de persoane fizice, în timp ce societatea Middle Europe Opportunity Fund III N.V. are un procent de 9,75% din acţiuni. Restul procentelor sunt împărţite de AMARAD SA – 0,42% şi IFB Finwest SA – 1,72%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!