ARAD. S-au scris pagini întregi despre problemele de pe DN 7 (Nădlac-Arad-Deva), despre gropile care apar după fiecare ninsoare şi îngheţ, despre faptul că drumul a fost recent modernizat, dar calitatea lui este îndoielnică, dar toate aceste probleme nu par a ajunge la urechile celor responsabili. Doar că problema a devenit deja foarte gravă, lucru recunoscut chiar şi de către Poliţia Rutieră Arad. Oamenii legii susţin că starea actuală a drumului poate duce la incidente rutiere dintre cele mai grave. Iar singura rezolvare viabilă o reprezintă repararea şoselei. Doar că aceasta se lasă îndelung aşteptată. Atât asfaltul, cât şi nervii şoferilor, sunt măcinaţi zilnic de viteza mică de deplasare, de craterele adânci care s-au căscat în şosea şi de riscul ca, în orice moment, să fii victima unui accident cauzat de gropi. Conducătorii auto sunt primii care resimt din plin situaţia, fiind nevoiţi să facă slalom printre gropi.
„Sunt foarte periculoase aceste cratere. Te poţi tampona frontal încercând să le eviţi. Trebuie să mergi foarte încet, dacă mergi cu mai mult de 40 de kilometri la oră e grav. Lucru făcut de români. În străinătate nu sunt aşa drumuri”, a declarat un şofer de TIR care, cel mai probabil, a circulat pe zeci de drumuri din străinătate şi a putut face o comparaţie. „Nici măcar nu a fost zăpadă sănătoasă, ca să poţi căuta o scuză pentru starea drumului. Probabil că nu au pus ce trebuie în asfalt. Viteza medie de circulaţie este de 50 de kilometri la oră. Din păcate, nici nu se prea pot feri gropile pentru că rişti să te tamponezi cu celelalte maşini care circulă pe contrasens”, şi-a vărsat năduful un alt şofer.
Poliţia atenţionează
Problemele de pe DN 7 au ajuns şi la urechile reprezentanţilor Poliţiei Rutiere Arad. Aceştia nu au foarte multe soluţii pentru a rezolva situaţia, dar au făcut tot ce le-a stat în putinţă: au informat compania de drumuri, ameninţând cu sancţiuni drastice dacă problema nu va fi remediată. „Urmare a informărilor primite de la agenţii de poliţie de pe traseul DN 7, am informat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu privire la starea tehnică necorespunzătoare a drumului. Drumarii au amplasat semne de avertizare pentru drum cu denivelări şi am impus restricţii de viteză la 40 de kilometri pe oră şi chiar la 30 pe anumite sectoare. Urmează ca, în cel mai scurt timp, în funcţie de vreme, să se treacă la reparaţii”, a declarat comisarul Emil Moţiu, din cadrul Poliţiei Rutiere.
Pericol de accidente
Comisarul Moţiu a vorbit şi despre cât de periculoase sunt aceste cratere pentru circulaţie. „Dacă sunt nesemnalizate, gropile sunt periculoase. Şoferii ar trebui să fie atenţi şi, în momentul în care întâlnesc gropi, să nu facă manevra de evitare spre stânga deoarece riscă să intre în coliziune cu maşinile de pe contrasens. Chiar am înregistrat un eveniment rutier în care au fost implicate două autovehicule, şoferul unuia dintre ele declarând că a vrut să evite o groapă, a virat spre stânga, a intrat pe contrasens şi s-a tamponat frontal cu o altă maşină”, a mai spus Moţiu.
Drum nou
DN 7 a trecut printr-un amplu proces de modernizare, finalizat în anul 2009. Imediat după recepţia lucrărilor, drumul a fost ciuruit de zeci de gropi, constructorul susţinând, la vremea respectivă, faptul că numărul autovehiculelor care circulă pe acolo este mult mai mare decât cel prognozat în proiectul tehnic. Între timp, şoseaua a ieşit din garanţie, iar acum toate cheltuielile de reparaţii sunt plătite de către CNADNR.
„Dacă sunt nesemnalizate, gropile sunt periculoase”, Emil Moţiu
alin.gherasim@informmedia.ro
CITESTE SI
A evitat gropile si a ranit patru persoane
Muncitorii trec, gropile raman
Citiți principiile noastre de moderare aici!