Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Una dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ o reprezintă descentralizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). „Era corect ca, după descentralizarea spitalelor, şi contribuţiile cetăţenilor unui judeţ să revină în judeţul respectiv”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Echitate pentru populaţie
Ce presupune această descentralizare? Modificarea, în totalitate a modului în care sunt utilizate fondurile colectate la FNUASS. S-a hotărât ca, în urma colectării contribuţiilor juridice şi fizice la FNUASS, un procent de 60% să rămână la dispoziţia caselor de asigurări de sănătate judeţene. Cu această cotă de 60% care le rămâne în gestionare, casele de asigurări de sănătate vor asigura plata serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare şi a dispozitivelor medicale.
Se apreciază că, prin această măsură, va exista o echitate faţă de populaţia unui judeţ. Dacă, de exemplu, în Arad se colectează o sumă mai mare decât într-un oraş similar ca număr de populaţie şi dimensiune (Bacău, de exemplu), este corect ca cetăţenii din judeţul Arad să beneficieze de sumele cu care au contribuit.
„E o decizie foarte bună. Sistemul a funcţionat după un model asemănător prin 1999 şi a fost bine. Astfel, comunitatea locală este stimulată să colecteze cât mai mulţi bani la FNUASS. Dacă 60% din banii colectaţi rămân la dispoziţia judeţului, categoric îţi doreşti ca acel 60% să fie cât mai mare, să ai cât mai mulţi bani” – susţine dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al CAS Arad.
Restul…
O cotă de minim 37% din FNUASS se virează în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aceste sume se utilizează pentru constituirea fondului de rezervă (o cotă de 2%) şi pentru constituirea fondului de redistribuire (minimum 98%). O cotă de maximum 3% va fi păstrată pentru cheltuielile de administrare, funcţionare şi de capital ale CNAS din care cel puţin 0,75% pentru casele judeţene de asigurări de sănătate.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!