Arad. Parcul 23 August, sau fostul parc de la Orizont din Micălaca, e amenajat pe bani europeni, un spațiu de relaxare pentru adulți și joacă pentru copii. E în grija Parohiei Micălaca Veche II, cea care a și beneficiat de finanțarea eurpeană, preot paroh fiind Mircea Bupte. Cu tot cu căsuțele de lemn care au devenit focare de infecții. Putea fi un parc frumos dar… La noi există un „dar” care strică tot, care face ca frumosul să fie puțin hidos, ca intenția bună să se piardă în derizoriu. Pentru că niciodată lucrurile nu sunt duse până la capăt. Nici măcar când de ele se ocupă cei cu frică de Cel de Sus. Căsuțele de lemn, trei la număr, gândite pentru a fi folosite ca spații pentru comerț, au ajuns să fie locuri de adăpost pentru boschetari și sursă permanentă de infecție pentru cei care se plimbă prin preajma lor.
Semnal de la cititori
Primele semnale le-am primit de la cititorii Jurnal Arădean. Ei ne-au spus despre mizeria care colcăie acolo, despre pericolul care se ascunde în spatele pereților de lemn. „Parcul începe să arate tot mai bine, însă nu pot înțelege de ce au construit și lasă ușile deschise la aceste căsuțe. Mergeți să vă convingeți cu ochii voștri. Miros puternic de urină, sticle de plastic aruncate și tot felul de gunoaie. Se poate așa ceva? Noi venim cu nepoțeii să se joace în această zonă care poate deveni un loc periculos atât din punct de vedere al igienei, dar mai ales al siguranței”, își încheie of-ul unul dintre locuitorii zonei. „Nu odată am văzut că în aceste căsuțe se adăpostesc de frig boschetarii. Nu înțeleg cum până acum nu s-au gândit pur și simplu să închidă ușile să nu poată intra nimeni. Problema principală, de fapt, este că în loc ca aceste căsuțe să fie o construcție frumoasă și cu un scop anume au devenit un focar de infecție și un loc de întâlniri adhoc ale boschetarilor din zonă. Trebuie oare tot timpul să venim în spatele tuturor, să arătăm cu degetul spre acel lucru început care trebuie și terminat, că trăim în țara lui <Dorel>, că trebuie și noi să facem un lucru ca la carte de la început până la sfărșit!”, întreabă răspicat Răzvan.
Și replica Parohiei
Preotul paroh Mircea Bupte a arătat cu degetul spre lipsa de simț civic a arădenilor care au vandalizat în mod repetat parcul. „De când am finalizat proiectul realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013 au loc periodic acte de vandalism. Căsuțele din lemn au fost predate la <cheie>, ușile au fost închise inițial cu cheia. Ulterior, acestea au fost sparte iar înăuntru au început să apară gunoaie. Au fost curățate de data aceasta cu enoriașii”, spune preotul. Ca o simplă coincidență, curățenia a fost făcută după ce l-am contactat pe preot și i-am spus despre subiectul nostru. Până când va ține această curățenie și când vor fi folosite aceste căsuțe în scopul gândit în proiect? Poate dacă ar fi fost pline cu produse de vânzare nu ar mai fi rămas loc și pentru gunoaie.
E adevărat și că vandalismul prin parcuri este deja o modă în Arad, că stoparea acestui fenomen este una din provocările la care trebuie să răspundă autoritățile locale, dar soluțiile de moment trebuie găsite de cei în responsabilitatea cărora este parcul. Adică de preoții care au dovedit că știu că poate numai curățenia interioră se face doar cu vorbe, dar cea exterioară numai cu mătura și cu lopata.
Primăria cu partea ei
Reprezentanții municipalității ne-au confirmat că acest teren nu se află în grija Primăriei Arad, ci a Parohiei Micălaca. În ceea ce privește bucata primăriei, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat: „Partea de teren pe care sunt construite aceste căsuțe de lemn se află în custodia Parohiei Micălaca. În această primăvară se finalizează și amenajarea parcului, lucrare pe care o va realiza Primaria Municipiului Arad. În cadrul acestei lucrări de amenajare va fi montat un sistem de irigații pentru gazon, aleile vor fi reproiectate, va fi instalat un sistem de iluminat public ambiental, iar toaleta ecologică va fi înlocuită cu un grup sanitar nou”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!