ARAD. Aradul este într-o situație de urgență fără precedent. Dacă în urmă cu un an, municipiul a zăcut îngropat în gunoaie pentru aproximativ o lună de zile, până când noua companie de salubrizare și-a reglementat activitatea, acum situația s-a mutat în județ, unde din păcate totul este mult mai grav. În zonele Chișineu-Criș și Lipova, numerotate ca fiind zonele 2 și 5 din județ, de aproximativ două luni nu s-au mai ridicat deșeurile menajare, firma ce ar fi trebuit să se ocupe de ridicarea gunoiului având licența de funcționare retrasă. Practic, compania nu a mai dorit să ridice gunoiul, l-a lăsat pe străzi și nu a asigurat nicio soluție de urgență până la rectificarea situației. Așa se face că în 24 de localități s-au adunat munți de gunoaie, nu doar în fața caselor arădenilor, ci și la spitale, grădinițe, instituții publice.
De la începutul acestei săptămâni a fost declarată stare de urgență și s-a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în încercarea de a se găsi o variantă de compromis până la finalizarea unei noi licitații publice. De la ședința de luni, însă, până la cea de joi, 4 iulie, deși au fost transmise anumite măsuri către ADI SIGD, acestea nu au fost puse în practică. Așa că joi, la Prefectura Arad a avut loc o nouă ședință, având ca scop găsirea unei soluții urgente prin care primarii să poată interveni și să ridice gunoaiele de pe spațiile publice. Cu această ocazie, directorul Direcției pentru Sănătate Publică, jr. Constantin Cătană, cât și comisarul Răzvan Huber din cadrul Gărzii de Mediu Arad, au atras atenția că: „Situația din Arad este fără precedent”.
Riscurile de epidemii și îmbolnăviri au atins cote maxime, iar amânarea ridicării gunoaielor nu va face decât ca județul să devină un focar de infecție. Acesta a fost mesajul transmis de Direcția pentru Sănătate Publică Arad și Garda de Mediu, în cadrul ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Ședința de joi, convocată la Instituția Prefectului Arad și la ințiativa parlamentarilor PSD Arad, s-a dorit a fi una prin care în cele din urmă să se identifice o soluție pentru problema deșeurilor din zonele 2 și 5. Alături de prefectul Florentina Horgea și deputați Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor au fost invitați să participe primarii celor 24 de orașe sau comune afectate, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și ai ADI-Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad.
Rezumatul ședinței
„Ședința de astăzi (n.r. – ieri) a fost organizată și în contextul în care după hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de luni, cei de la ADI-SIGD nu au acționat în niciun fel pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport la staţiile de sortare a deșeurilor din zonele 2 și 5, prin delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică a unui nou operator. Astfel, deși a fost creată o posibilitate legală, organismul ce a încheiat contractul cu societatea Grup Salubritate Urbană, rămasă fără licența de funcționare în urma prestării defectuoase a serviciului, nu a întreprins nicio măsură în cele trei zile de la adoptarea hotărârii CJSU. Mai mult, reprezentantul la ședință al ADI-SIGD Arad a fost un funcționar care și-a declinat orice responsabilitate și nu a avut nicio intervenție în discuții. Consiliul Județean Arad, instituția care coordonează implementarea Master Planului de Deșeuri în Județul Arad a fost reprezentat doar de administratorul public al cărui declarații au fost de a «transmite mai departe» cele discutate către conducerea politică a instituției și către membrii Consiliului Director ai ADI-SIGD Arad. Lipsa de implicare a ADI-SIGD Arad și a Consiliului Județean a fost însă condamnată de primarii celor 24 de localități, care au cerut imperativ soluții legale pentru a putea asigura colectarea prin forțe proprii a deșeurilor menajere”, a transmis prefectul Florentina Horgea, în urma ședinței.
Practic, în ședința de joi primarii au cerut o lămurire pe care să o dea CJSU cu privire la intervenția lor în ridicarea deșeurilor. Pe de o parte, primarii se tem ca după ce vor încheia contracte de urgență pentru ridicarea gunoaielor să nu le fie imputate sumele de bani de către Curtea de Conturi, iar pe de altă parte există riscul ca încheierea unor noi contracte să ducă la pierderea proiectului european. Așadar, primarii au solicitat găsirea unei soluții legale prin care să poată ridica gunoaiele. Din câte se pare soluția ar fi încheierea unor contracte de închiriere pentru serviciile de ridicare a gunoaielor.
În așteptarea OK-ului
În cele din urmă, după mai bine de două ore de discuții Prefectura Arad a înaintat o solicitare către ADI Deșeuri prin care să se pronunțe dacă încheierea unor contractate de închiriere de către administrațiile locale ar putea duce la pierderea finanțării europene obținută prin Masterplanul pentru Gestionarea Deșeurilor.
Monitorizare
Între timp, instituțiile deconcentrate cu atribuții de mediu continuă monitorizarea situației din teren și asigură primarilor tot sprijinul tehnic și legislativ pentru a diminua efectele negative ale prezenței deșeurilor pe străzi de mai multe săptămâni, în condițiile temperaturilor caniculare.
Licitație fără garanție?
În discuțiile purtate între primari și parlamentarii PSD, s-a adus în discuție și faptul că firma Grup Salubritate Urbană, cea care a câștigat licitația pe zonele 2 și 5, nu a prezentat garanții. Explicația ar fi fost că Agenția Națională pentru Achiziții Publice ar fi permis acest fapt. Garanțiile GSU ar fi putut acoperi acum situația de urgență creată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!