ARAD. După cum anticipam în urmă cu o săptămână, Zona 4 a județului a rămas, la rândul ei, fără operator de salubritate, în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a constatat existența unei situații de urgență din cauza neridicării gunoaielor.
Demersurile au început în urmă cu două săptămâni, când Asociația de Dezoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADISIGD), la solicitarea localităților din Zona 4, a stabilit un termen de 10 zile pentru ca operatorul să ridice deșeurile menajere conform graficului. Lucru care nu s-a întâmplat, iar membrii în AGA ADISIGD au votat rezilierea contractului cu Consult Soc Com. Zona 4 de colectare cuprinde orașul Sebiș și comunele Almaș, Bârsa, Brazii, Buteni, Cărand, Chisindia, Dezna, Dieci, Gurahonț, Hălmăgel, Hălmagiu, Ignești, Moneasa, Pleșcuța, Vârfurile.
Decizia CJSU
Decizia de reziliere a ajuns pe masa Prefectului, care a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să constate existența unei situații de urgență:
“În urma înștiințărilor primite din partea Asociației de Dezoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad și a Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat o hotărâre prin care se constată existența unei situații de urgență la nivelul celor 16 unități administrativ-teritoriale din Zona 4, prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului, generată de întreruperea activității de colectare și transport al deșeurilor menajere de către operatorul de salubrizare. Prin Hotărârea CJSU, ca urmare a constatării situației de urgență, ADI-SIGD Arad este abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor din zona 4, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziții publice a unui nou operator”, transmite Instituția Prefectului.
În regim propriu
Până la delegarea temporară a unui operator autorizat, unitățile administrativ-teritoriale aflate în zona 4 vor lua toate măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului, dar fără a afecta în vreun fel proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Arad”. Toate U.A.T.-urile, membre ale Zonei 4 vor transporta deșeurile colectate prin mijloace proprii la Stația de transfer Sebiș.
“Precizăm că situația de urgență, diferită de starea de urgență implementată de autoritățile naționale, este definită la art. 2, lit. a) din Ordonanța de Urgență nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență ca reprezentând: evenimente excepționale, cu caracter nonmilitar, care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse specializate și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate.”, mai spune Prefectura.
A doua reziliere
Aceasta este cea de-a doua reziliere pentru operatorul de salubritate Consult Soc Com, responsabil atât de asigurarea salubrizării pe zona 4, cât și pe zona 2. Reamintim că în urmă cu aproximativ o lună, CJSU a consemnat aceeași situație de urgență, generată de neridicarea gunoaielor în zona Chișineu Criș (zona 2).
Trimite articolul
Xcata mizerie face omul si se mai plange ca e asa bolnav????