Înţelegerile dintre Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi Confort SA, firma lui Georgică Cornu, care a câştigat lucrări de sute de milioane de euro pe raza judeţului nostru, stau pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze dintr-un moment în altul.
Iar acest lucru a ieşit deja la suprafaţă, după ce reprezentanţii CJA au anunţat că mai multe facturi eliberate de firma lui Cornu nu vor fi plătite deoarece instituţia judeţeană nu a aprobat lucrările suplimentare executate de Confort SA.
Practic, este vorba despre patru facturi în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, facturi emise pentru lucrări suplimentare aferente mega-proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide, o lucrare uriaşă finanţată din fonduri europene.
Reprezentanţii CJA aruncă mâţa moartă în curtea consultantului care trebuia să se ocupe de aceste probleme şi să anunţe posibile lucrări suplimentare. Consultantul a anunţat, într-adevăr, lucrările cu pricina, dar le-a anunţat de abia după ce acestea au fost finalizate.
„Constructorul a executat lucrările fără să aibă aprobarea Consiliului Judeţean Arad şi a solicitat aprobarea lor doar după execuţia acestora. Astfel, judeţul Arad, prin Consiliul Judeţean Arad, în calitate de angajator, a fost pus în imposibilitatea de a realiza procedurile de achiziţie publică prevăzute de lege pentru achiziţia de lucrări suplimentare”, se arată în documentele CJA.
Detaliat vorbind, lucrările cu probleme şi pentru care sunt ceruţi banii sunt următoarele: 6.890.616 lei reprezentând lucrări executate suplimentar pentru îmbunătăţirea terenului de fundare, 142.179 de lei pentru devierea unei conducte de gaz pe strada Câmpul Liniştii, 5.023.514 lei pentru volume manipulate suplimentar la închiderea depozitelor neconforme şi 602.287 de lei pentru închiderea spaţiilor de depozitare necontrolate.
Toate aceste lucrări sunt combătute cu argumente puternice de către cei de la CJA, încercându-se astfel neplata lor. Mai concret, în ceea ce priveşte prima lucrare, reprezentanţii instituţiei judeţene susţin că în contract se stipula clar că terenul de fundare trebuie studiat geologic de către constructor, că ţeava de gaz trebuia mutată de către cei de la Eon şi că în caietul de sarcini se menţiona clar că depozitele neconforme vor fi închise de către constructor, fără solicitarea unor fonduri suplimentare.
Reprezentanţii Confort SA au încercat să ajungă la o înţelegere cu CJA, chemând autorităţile judeţene la o conciliere, însă cei din urmă au refuzat această întâlnire. Rămâne de văzut care vor fi urmările în acest scandal.
Sub lupa DNA
În urmă cu câteva luni de zile, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat CJA mii de documente care vizează contractele de lucrări oferite de instituţia judeţeană societăţii Confort SA. Şi în acest moment, procurorii DNA continuă cercetările în acest caz, dar reprezentanţii CJA susţin că nu există nicio neregulă în licitaţiile câştigate de firma lui Georgică Cornu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!