E scandal în municipiu. E scandal la comisii iar pe la uşi se vorbeşte că vine DNA la Primăria Arad. Totul a pornit după publicarea ordinii de zi a şedinţei din 14 iunie a Consiliului Local Municipal Arad, unde printre cele cinci proiecte de hotărâre şi-a făcut loc pe poziţia a treia unul cu… bucluc. Iată ce proiect a declanşat nebunia în Arad: proiectul de hotărâre nr. 198/2017 privind aprobarea contractului de prestare a serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire în Municipiul Arad atribuit în urma procedurii de negociere fără publicarea unui anunț prealabil de participare, conform art. 104 lit. a) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice și a tarifelor aferente privind prestarea serviciului public. Adică o atribuire directă în pofida faptului că de curând se vorbea de o procedură de licitaţie în curs şi de o soluţie de compromis până la finalizarea licitaţiei (Gospodărirea Comunală urma să facă curat prin oraş până la semnarea contractului cu firma câştigătoare).
Noul proiect pus pe masa aleşilor municipali vorbeşte de aprobarea „contractului de prestare a serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire în Municipiul Arad, atribuit în urma procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare şi de aprobarea tarifelor de prestare a serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire în Municipiul Arad. Firma preferată acum de Primăria Arad este SC RER Ecologic Service Oradea SA.
Municipalitatea crede astfel că a rezolvat problema gravă a salubrizării stradale cu care se confruntă Aradul din primăvară, de când contractul firmei Polaris a expirat. Acuzele însă curg. Şi cele mai multe fac referire la lipsa de transparenţă în rezolvarea acestei probleme şi de aici la încălcarea legii cu ţintă directă la o descindere DNA prin Arad.
Ce facem cu GCA?
Situaţia pare cu atât mai suspectă cu cât Gospodărirea Comunală Arad (societate în subordinea CLM) primise deja în grijă salubrizarea stradală şi încerca să facă faţă acestei noi sarcini, chiar dacă nu avea toate ustensilele şi avizele necesare derulării activităţii. S-a pus chiar problema transferului personalului concediat de la Polaris (rămas fără loc de muncă) la GCA.
În paralel, însă, bazându-se, potrivit informaţiilor pe care le-am primit, pe o concluzie a Curţii de Conturi într-o altă chestiune, relativ similară, Primăria a desfăşurat un alt scenariu pentru atribuirea directă către o firmă din Oradea, cu capital german (RER Ecologic Service Oradea), a contractului de salubrizare stradală şi deszăpezire. Au fost, ca atare, făcuţi paşi în tăcere: s-a anulat procedura de achiziţie prin licitaţie publică a serviciului de salubrizare stradală, la care toţi aşteptau finalul, pe motiv că cei patru ofertanţi nu au depus oferte conforme (doi dintre ei au contestat decizia Primăriei dar nu au avut câştig de cauză). Primăria, susţinută de unele concluzii ale Curţii de Conturi, a decis că astfel s-a deschis calea legală de aplicare a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii.
Tot o situaţie de moment?
Iar acum consilierii sunt puşi să voteze aprobarea contractului cu firma SC RER Ecologic Service Oradea SA, care s-ar fi calificat în procedura negocierii directe. În raportul care însoţeşte proiectul se precizează însă faptul că „atribuirea contractului prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare vine în sprijinul rezolvării de moment a situaţiei generate de lipsa unui contract de salubrizare stradală și deszăpezire şi implicit a unui operator licențiat, pentru prestarea serviciului public. Autoritatea publică intenționează să inițieze procedura de achiziție publică prin licitație deschisă în vederea încheierii unui acord-cadru pentru acest serviciu public”. Iar asta cu toate că, reamintim, Gospodărirea Comunală Arad a fost pusă la treabă pe străzile din oraş de mai bine de o lună, aceasta părând în fapt soluţia temporară pentru deblocarea problemei gunoaielor stradale. Or, această nouă situaţie e considerată şi ea temporară, deşi în proiect se arată că „durata contractului este până la 31.12.2017 inclusiv, cu posibilitatea de prelungire până la data de 30.04.2018 inclusiv”. Adică nu chiar atât de temporară pe cât pare la prima vedere. Dacă mai amintim şi faptul că RER Ecologic Service face deja angajări pentru punctul de lucru din Arad, gândul la DNA fuge repede. Anunţul postat pe www.bestjobs.eu de RER Ecologic vorbeşte de faptul că se caută, pentru Arad, un şef punct de lucru, cu un salariu brut de 2.000 euro pe lună, controlori calitate, conducători autospecială categoriile C şi E şi lucrători salubritate. Data de publicare a anunţului ridică alte semne de întrebare: 9 iunie, cu cinci zile înaintea şedinţei CLM în care contractul urmează să fie votat de consilieri.
Semne de întrebare sunt ridicate şi în privinţa modului în care a fost aleasă această firmă (o firmă care nu are deocamdată nimic în municipiul Arad) dar şi a celorlalte firme care au mai fost ofertate, câte sunt acestea şi cât de serioase comparativ cu RER.
Bursa politică şi zvonurile de pe piaţă – care vorbesc de faptul că firma RER Ecologic Service are legături strânse cu fostul lider PDL, Cezar Preda – fac ca subiectul să fie unul de mega scandal, în condiţiile în care gunoiul produce bani şi nu puţini (din banii statului).
Poziţia Primăriei, nu încă!
În atare condiţii, am decis ieri să punem mai multe întrebări reprezentanţilor Primăriei Arad, legat de acest subiect, în baza legii liberului acces la informaţii publice, pentru a lămuri pe deplin situaţia şi a vedea care este poziţia oficială a Municipalităţii. Primăria nu s-a grăbit însă se răspundă la întrebări dar a avansat ziua de miercuri (momentul votării în CLM a proiectului) drept dată la care vom primi cel mai probabil răspunsurile.
Cine este RER Ecologic Service?
Firma RER Ecologic Service din Oradea nu este străină judeţului Arad. Pe pagina sa oficială, la contacte, este amintit faptul că are şi un punct de lucru în judeţul Arad, localitatea Chișineu Criș, pe strada Gării, FN, în condiţiile în care firma face curat sau (după cum se indică acolo) deserveşte localităţile Chișineu Criș, Nădab, Sintea Mare, Adea, Țipari. RER Ecologic Service asigură serviciul de salubrizare în municipiul Oradea şi este activă şi în alte judeţe din vest. Poate ar trebui amintit că Municipiul Oradea deţine un sfert din acţiunile RER Ecologic Service SA.
Cât costă salubrizarea stradală?
„Valoarea contractului până la 31.12.2017 inclusiv este până în sumă de 10.048.380 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 1.909.192,20 lei. Valoarea maximă a contractului, care include și eventualele servicii suplimentare este până în sumă de 13.397.840 lei, fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 2.545.589,60 lei”, se arată în contractul propus spre votare în CLM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!