Nu va fi aşa cum visau mai marii Consiliului Județean Arad (CJA) şi cei ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţului Arad (ADI). Nu va fi nici pe departe aşa uşor să atribui o mega afacere de sute de milioane de euro, în care firmele se bat pe viaţă şi moarte. Cine credea aşa ceva, se înşela amarnic. O primă demonstraţie că ceea ce zicem e adevărat se regăseşte în decizia luată de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care şi-a exprimat un prim punct de vedere privind una dintre licitaţiile pentru operarea staţiilor de transfer din judeţ. Este vorba o primă licitaţie contestată din cele trei lansate care a primit verdict de la consiliu. Urmează la rând şi celelalte licitaţii pe staţiile de transfer ale gunoiului (Morcea a fost şi ea pusă sub semnul întrebării) şi probabil, aşa cum ne putem imagina, şi licitaţiile privind operatorii de deşeuri.
Dar hadeţi să vedem ce s-a întâmplat în ultimele zile. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a blocat procedura de achiziţie demarată de ADI Arad pentru staţiile de transfer deşeuri Bârzava, Sebiş şi Chişineu Criş, decizia fiind dată de instituţie pe 19.09.2016 şi având termen de recurs de cinci zile. În fapt, consiliul a admis cererea de suspendare a procedurilor de achiziţie formulate de SC Retim Ecologic Service SA, în contradictoriu cu ADI, până la soluţionarea pe fond.
Faptul a fost confirmat de directorul ADI, Adrian Ţolea, care spune că decizia e bună pentru că dosarele urmau a fi deschise în 7 octombrie şi, dacă se stabilea câştigătorul, exista riscul unor complicaţii mai mari. „E o decizie bună pentru noi. În funcţie de ce decide consiliul, mergem mai departe. Noi, desigur, vrem ca decizia să fie în favoarea noastră, pentru că nu e normal doar să vrei să blochezi anumite licitaţii, aşa cum fac unele firme”, a precizat Adrian Ţolea.
Dacă decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu va fi atacată cu recurs şi e mai mult ca sigur că aşa se va întâmpla, atunci singura cale de soluţionare a problemelor semnalate pe această licitaţie este instanţa aferentă acestui consiliu. Adică o chestiune care va dura o lună. Procedurile de atribuire vor fi, ca atare, suspendate până la soluţionarea fondului cauzei.
Vorbim aici de un contract estimat la o valoare de 15.764.795 de lei. Şi, pornind de la această sumă şi ţinând cont că e vorba doar de prima licitaţie dintr-o serie întreagă de licitaţii pe gunoi, ne putem doar imagina cât de rapid se vor derula procedurile pe gunoiul integrat al arădenilor din tot judeţul şi cât de aspră va fi „bătălia” între firme.
De cinci ani
Procedurile pe acest proiect au început acum cinci ani, moment la care a demarat master planul de deşeuri. În urmă cu o săptămână, mai marii Consiliului Județean Arad anunţau că proiectul se apropie de final în condiţiile în care staţiile de transfer au fost scoase deja la licitaţie. Mai marii CJA precizau, atunci, faptul că una dintre licitaţii a fost contestată, dar, în pofida acestui fapt, ei sperau că până la data de 15 octombrie să scotă la licitaţie şi colectarea şi transportul deşeurilor pentru toate cele cinci loturi în care va fi împărţit judeţul.
S-a vorbit atunci şi de birocraţie şi că există posibilitatea ca aceasta să încurce treburile, sau că proiectul în sine a avut unele întârzieri pe perioada derulării lui (a beneficiat de câteva amânări solicitate la finanţator, cea mai recentă fiind probabil şi ultima de care vor beneficia înainte de a da banii înapoi – n.r ). Cu toate acestea, liderii CJA sperau ca proiectul să fie complet funcţional de la începutul anului 2017. Nu va fi să fie aşa. Pentru că, pornind chiar de la calculele acestora, o licitaţie durează cam 80 de zile iar, dacă apar contestaţii, aceeaşi licitaţie poate ajunge până la o perioadă de şase luni. Iar prima licitaţie deja a fost contestată şi suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contesaţiilor. Şi, nici cea de a doua, licitaţia de pe Mocrea, nu are, se pare, o soartă mai bună.
Nume grele
Că subiectul e unul fierbinte, cu sau fără licitaţii contestate şi decizii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, o arată şi numele grele care par interesate să se ocupe de la anul de gunoiul din întreg judeţul. Dar despre acestea, într-un material viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!