Municipiul Arad va intra în rândul lumii civilizate (şi) din punct de vedere al colectării deşeurilor menajere. Primăria lucrează, în prezent, la un proiect de… coborâre a rampelor de gunoi la nivel subteran. Practic, containerele în care se colectează deşeurile vor fi îngropate în pământ, la suprafaţă rămânând un fel de coşuri de gunoi (mai mari şi cu un design mai ciudat) conectate la tomberoanele subterane. Sistemul acesta funcţionează de ani buni în unele ţări europene (Norvegia, Danemarca, Germania), dar şi în România. Prima localitate din ţară cu containere subterane pentru colectarea deşeurilor este Mediaş (judeţul Sibiu); platformele au fost montate în 2010, în cadrul unui proiect de un milion de euro, finanţat de Guvernul Norvegiei. Sistemul pubelelor subterane funcţionează şi la Ploieşti (din 2012), Slatina (2012), Târgu Jiu (2013), Bucureşti-Sector 3 (2014), Alba-Iulia (2015), Deva (2015) şi Cluj-Napoca (2016), iar introducerea acestei metode se află şi în atenţia autorităţilor din Braşov şi Botoşani. Mai nou, şi administraţia locală din municipiul Arad este interesată de ingeniosul sistem de colectare a deşeurilor. Ne oferă detalii primarul Gheorghe Falcă: „Dorim să introducem în subteran rampele ecologice pentru deşeuri. În acest moment, în cadrul Primăriei, lucrăm la studiul de fezabilitate pentru realizarea acestor rampe pentru cartierul Alfa şi vrem ca, în paralel cu proiectul de regenerare urbană, să introducem în subteran cele 320 de rampe pe care le avem astăzi în municipiul Arad.”
Potrivit edilului local, unele din containerele subterane vor fi amplasate în actualele locaţii ale rampelor ecologice, altele vor fi în apropierea acestora. „Dar toate – în cele 36 de luni, cât va dura proiectul de regenerare urbană -, vor fi introduse în subteran. Va fi tot un proiect mare, un proiect care va aduce confort oamenilor” – precizează Gheorghe Falcă. Primarul apreciază că valoarea estimativă a investiţiei este de 10 milioane de euro. Deşi e costisitor, noul sistem al colectării deşeurilor menajere are şi avantaje.
Pubelele subterane sunt mult mai igienice decât cele actuale, fiind etanşeizate într-un spaţiu adânc de 1,80-2,00 metri. În plus, ne scapă de mirosurile grele, dar şi de mizeria care se strânge în jurul tomberoanelor pentru că accesul animalelor şi al oamenilor străzii la gunoi este eliminat.
În paralel cu proiectul de regenerare urbană, pe lângă îngroparea rampelor de gunoi, Municipalitatea se va ocupa şi de extinderea iluminatului public în cartiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!