ARAD. Avem o zonă verde de invidiat. Şi de protejat. Dar nu toți par să aprecieze bogăţiile pe care natura i le-a dat Aradului şi localităţilor învecinate. Oricât de frumoasă ar fi Lunca Mureşului (şi e imposibil de contestat acest fapt), există în continuare oameni care vor să o urăţească cu orice preţ. Iar una dintre acţiunile nedorite ale acestui tip de cetăţeni este debarasarea propriilor gunoaie chiar în luncă. Şi nu vorbim aici doar de deşeurile produse de persoane fizice aflate în vizită prin acest minunat parc natural, ci şi de deşeurile adunate de persoane juridice. Cât de tragic este acest gest lipsit de orice civilizaţie şi cât de des întâlnit?
„Debarasarea deşeurilor în interiorul Parcului Natural Lunca Mureşului constituie o acţiune ilegală frecventă”, ne informează prin postări responsabilii parcului. Şi tot de la ei aflăm cu tristeţe că „în ultimii doi ani, doar trei amenzi (pentru astfel de fapte – n.r.) au fost aplicate la diverse persoane fizice, deoarece nimeni nu aruncă decât când nu este văzut”. Şi mai aflăm că „găsirea făptaşilor este destul de dificilă”.
Totuşi, cei din parc au decis să se mobilizeze exemplar şi, ca atare, pot raporta acum cea mai recentă dintre amenzile date. Ea datează de luni, 25 august, şi a venit ca urmare a faptului că “am căutat între deşeurile aruncate (cca. 15 minute) şi am găsit documente care ne-au condus la firma la care lucrează cel care a abandonat deşeurile. Pentru fapta care s-a petrecut în apropiere de localitatea Igriş, din judetul Timiş, pe malul Mureşului, numitul T.A.V. din această localitate a fost amendat”. O veste bună, am spune noi. Şi o concluzie de o viaţă: gunoiul spune multe despre cel care îl produce.
3.000 lei
Potrivit reprezentanţilor Luncii Mureşului, pentru persoanele fizice abandonarea de deşeuri în ariile naturale protejate, amenda minimă este de 3.000 de lei. O sumă care ar trebui să-i îngrijoreze chiar şi pe cei mai necivilizaţi dintre concitadini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!