În urmă cu câţiva ani, nu ştim să apreciem exact – primarul din Şeitin nu a fost prea darnic cu datele – Consiliul Local a hotărât subvenţionarea cu doi lei a taxei pe gunoi. Beneficiarii subvenţionării erau, clar, localnicii din Şeitin – care ne-au spus că nu au fost înştiinţaţi de subvenţionare şi nici nu au cerut-o. Problema a apărut în septembrie 2016, când Curtea de Conturi a apărut şi ea la Primăria Şeitin în control. Curtea de Conturi a constatat că decizia Consiliului Local de a subvenţiona gunoiul cu doi lei de persoană nu este întocmai cu prevederile legale, astfel că a hotărât recuperarea subvenţiei. De unde altundeva decât din buzunarul celor care locuiesc în Şeitin. Anul acesta, când oamenii s-au dus la Primărie să-şi plătească impozitele pe autoturisme, pe case sau pe terenuri s-au trezit că li se cere şi plata gunoiului din urmă cu doi ani. Adică exact subvenţia aceea de doi lei. Fiecare persoană care locuieşte în Şeitin trebuie să plătească retroactiv subvenţionarea gunoiului pe doi ani de zile, adică 48 de lei. Însă dacă într-o casă din Şeitin locuiesc soţul, soţia, doi copii şi socrii, atunci suma ajunge la peste 330 de lei. O sumă deloc de neglijat.
Ce spun localnicii
Unul dintre localnicii din Şeitin, revoltat că trebuie să plătească o neregulă de-a Consiliului Local – în opinia sa – ne-a contactat pentru a explica problema apărută în comuna în care locuieşte. Ba mai mult, localnicul spune că îi este condiţionată plata impozitului la casă şi maşină de plata gunoiului. „În momentul în care mergem la primărie să achităm impozitele pe care le avem aflăm că trebuie să plătim gunoiul din urmă cu doi ani. Ni s-a spus că Curtea de Conturi a cerut ca să se recupereze banii din urmă pe doi ani de zile şi am întrebat: <<Curtea de Conturi a cerut să luaţi paguba asta care spuneţi că s-a produs de la cetăţeni?>>. Ni s-a răspuns că nu. Atunci nu înţeleg de ce ne-o impune nouă, cetăţenilor. Toată lumea, dar absolut toată lumea în comuna Şeitin plăteşte în plus la gunoi. Nu înţeleg de ce trebuie să dau din urma diferenţa aceea. <<De unde vreţi să recuperez banii ăştia?>>, mi-a spus primarul. Tot el a spus că atunci când a fost conducerea veche, mă rog, în primărie aici, au luat decizia, consilierii, sau care au fost, să subvenţioneze gunoiul cu 2 lei. După aceea a venit Curtea de Conturi la Primărie şi s-a constatat că acea subvenţionare a fost ilegală şi le-a cerut lor ca să recupereze banii. Consiliul Local, când a luat hotărârea, nu avea datoria să privească în lege să vadă dacă legea le permite să facă subvenţionarea respectivă sau nu? Să plătească cine a luat decizia. Nu pot plăti impozitul pe casă până când nu plătesc gunoiul din urmă cu 2 ani, subvenţionarea lor. Am întrebat dacă Curtea de Conturi le-a cerut să recupereze subvenţionarea de la localnici şi mi s-a spus că nu. Eu trebuie să plătesc peste 300 de lei gunoiul, subvenţionarea lor, pentru toată familia: soţia, cei doi copii şi bunicii”, ne-a povestit localnicul.
Ce spune primarul
Primarul comunei Şeitin spune că aceasta a fost hotărârea Consiliului Local, înainte să fie el primar şi că hotărârea Curţii de Conturi este legală. „În urma controlului Curţii de Conturi se plăteşte. Este legal. Unii nu au plătit gunoiul deloc şi aici a fost o neînţelegere. 2 lei pe lună de persoană, vine 24 de lei pe an. Aşa a hotărât atunci Consiliul, nu eram eu primar. S-a plătit 3 lei şi până la 5 lei să subvenţioneze primăria. Nu ştiu exact când a fost dată hotărârea. Curtea de Conturi a fost în septembrie şi a făcut controlul”, a declarat primarul din Şeitin.
Sesizare la Prefectură
Localnicii din Şeitin, nemulţumiţi de faptul că trebuie să plătească o subvenţionare pe care nu au cerut-o, pot depune o sesizare la Prefectura Arad. Reprezentanţii Prefecturii Arad ne-au spus că „dacă oamenii au nelămuriri, sunt nemulţumiţi pot să reclame la noi, să depună o sesizare. Noi analizăm documentaţia şi le transmitem concluziile noastre”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!