Chiar dacă la nivelul zonei 1, dar şi în zonele 3 şi 4, problema gunoaielor pare că a dispărut, în zonele 2 (Valea Mureşului) şi 5 (zona Chişineu Criş) sunt mai grave decât niciodată. De trei săptămâni, oamenii stau cu sacii şi cu containerele pline pentru că Grup Salubrizare Urbană (GSU), firma care a câştigat licitaţia, nu mai adună deşeurile. De ce? Pentru că FCC Environment, firma care administrează staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş, nu mai primesc gunoaiele adunate de GSU. Motivul? Banii. Mai precis, lipsa lor.
Cei de la GSU nu şi-au plătit datoriile către FCC. Drept urmare, cei din urmă nu mai vor să preia deşeurile adunate de GSU. Problema a apărut în urmă cu aproximativ o lună de zile, când societatea GSU a fost vândută către un alt patron. Acesta a preluat firma, dar nu vrea să plătească datoriile pe care societatea le-a acumulat la FCC Environment. Şi nu vorbim de bani puţini. Datoria s-ar ridica la 710.000 de lei. Reprezentanţii noului patronat au venit în Arad să poarte discuţii cu cei de la FCC, dar toate discuţiile au fost inutile. Pentru că nu se doreşte plata datoriilor. În aceste condiţii, staţiile de transfer rămân închise.
Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul ADI Deşeuri s-a întrunit şi luni, şi marţi, dar fără folos. Marţi, la Consiliul Judeţean Arad, a avut loc o şedinţă la care au participat reprezentanţii primăriilor din zonele 2 şi 5, aceştia aşteptând un răspuns clar, după ce luni problema a fost tărăgănată. Numai că nici negocierile de marţi dintre GSU şi FCC nu s-au soldat cu un acord. Florian Pop, reprezentantul FCC Environment, a anunţat următoarele: „am venit cu o ofertă pentru cei de la GSU. Deschidem staţiile de transfer, cu o singură condiţie: să fim plătiţi la fiecare maşină care este descărcată în staţii. A trebuit să impunem anumite reguli, pentru că altfel nu s-a putut. Totodată, în ceea ce priveşte datoria de 710.000 de lei, am fost de acord ca aceasta să fie eşalonată în şase rate, iar prima plată să fie efectuată până în 15 mai. În momentul în care nu îşi mai fac plăţile, suspendăm din nou colaborarea. Acum aşteptăm reacţia celor de la GSU. În momentul în care avem semnat cu ei un angajament de plată, deschidem staţiile de transfer”. Teoretic, oferta celor de la FCC părea tentantă. Numai că, surpriză!, cei de la GSU nu au fost tocmai încântaţi. După ce au stat pe telefoane zeci de minute, vorbind cu şefii lor de la Bucureşti, reprezentanţii firmei de colectare a deşeurilor, prin vocea unui anume domn Sava, care nu a catadicsit să se prezinte, au stabilit următoarele: „am comunicat propunerea, o analizăm. Marţi, în jurul prânzului, vom veni cu un răspuns. Discutăm inclusiv despre creşterea tarifelor de colectare a deşeurilor şi trebuie să vedem dacă putem să ne asumăm un angajament de plată faţă de FCC”. Discuţia despre majorarea tarifelor a provocat rumoare în sală. „Cum să măriţi preţurile, dacă voi nu vă faceţi treaba? Nu aţi mai adunat gunoiul de trei săptămâni. Şi voi vorbiţi despre preţuri majorate?”, a spus unul dintre primarii prezenţi în sală.
Se vorbeşte despre reziliere
Simona Stan, directorul adjunct al ADI Deşeuri, spune că se vor face primii paşi spre rezilierea contractului. „În urma AGA, vom notifica GSU despre nerespectarea contractului. Vom urma paşii stabiliţi prin contract. Dacă, în 90 de zile, nu se remediază situaţia, putem vorbi despre reziliere. Dar aceasta ar putea fi făcută mult mai repede, pe o cale extraordinară”, a spus Stan.
Despre ce cale extraordinară este vorba? Despre o situaţie de urgenţă. Iar rotiţele s-au pus deja în mişcare. Luni după amiază, Prefectura Arad a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia deşeurilor din zonele 2 şi 5. După discuţiile de luni, marţi Prefectura a anunţat că va fi întocmită o comisie de monitorizare formată din Direcţia de Sănătate Publică Arad, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad şi Garda de Mediu Arad. Reprezentanţii acestor instituţii vor urmări zilnic situaţia din localităţile în care gunoiul nu s-a ridicat de trei săptămâni. Şi, în momentul în care se decide că problema a devenit deja una care pune în pericol sănătatea locuitorilor din oraşele şi comunele afectate, se declară stare de urgenţă. În baza acestei stări de urgenţă, contractul cu GSU poate fi reziliat şi poate fi încheiat un contract cu altă firmă. Starea de urgenţă ar putea fi declarată peste câteva zile ori peste câteva săptămâni, în funcţie de cât de gravă devine situaţia pe teren. Totuşi, situaţia ar putea fi remediată în funcţie de decizia GSU în ceea ce priveşte eşalonarea datoriei către FCC. „Avem utilajele necesare să intervenim, avem personalul necesar, doar că nu putem depozita deşeurile la staţiile de transfer”, a ţinut să precizeze reprezentantul GSU.
Şi o mare ţeapă
Locuitorii din zonele 2 şi 5 au, însă, şi o altă problemă pe lângă faptul că stau cu gunoaiele în case. Mulţi dintre ei, în special cei de la ţară, au decis să îşi plătească taxa de colectare a deşeurilor pe întreg anul. Cei de la GSU au acceptat acest lucru, numai că acum s-au schimbat patronii. Iar fostul şef a luat toţi banii şi dus a fost. Acum, oamenii ar putea fi puşi să plătească încă o dată pentru acelaşi serviciu. Pentru că noii patroni vor să facă bani, nu să facă muncă voluntară. Din spusele primarilor din zonele 2 şi 5, vorbim de zeci de mii de arădeni care, conştiincioşi, au decis să îşi încheie socotelile cu taxele şi impozitele pentru întreg anul 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!