Ceaţa nu s-a risipit în zonele 2 şi 5, acolo unde Grup Salubrizare Urbană se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului. După ce, timp de aproximativ trei săptămâni, nu au ridicat deşeurile din localităţile arondate zonelor 2 şi 5, GSU a început, în urma unor negocieri purtate cu FCC, să adune gunoaiele. Numai că acestea au fost adunate doar în câteva localităţi şi nici de acolo nu a fost luat tot. Răzvan Cadar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, care este şi preşedintele ADI Deşeuri, a spus că „s-a început colectarea, dar GSU nu a reuşit să adune tot gunoiul care s-a adunat la arădeni în cele 2-3 săptămâni, cât timp nu s-a colectat. Şi probabil că nici nu vor reuşi să ajungă la zi dacă nu suplimentează numărul de maşini care să colecteze gunoiul. Firma se mişcă, dar cam greuţ”. Pentru a lua pulsul realităţii din teritoriu, am contactat mai mulţi primari din zonele afectate.
Tot versus nimic
Florin Dema, primarul comunei Şimand, spune că „pentru moment, problema s-a rezolvat. Cel puţin, la noi în comună, dar şi în Chişineu Criş. Deşi au ajuns cu întârziere, camioanele au reuşit să adune tot gunoiul. Nu ştim ce va fi pe viitor, dar, deocamdată, deşeurile au fost colectate”. Nu acelaşi lucru se poate spune şi când vorbim despre comuna Zărand. Gheorghe Dudaş, primarul de aici, ne-a spus că „săptămâna trecută s-a colectat din satul Cintei, dar din satul Zărand nu s-a mai adunat gunoiul de peste o lună de zile. Oricum, şi în Cintei s-a colectat doar parte din deşeuri, nu toate cele adunate de oameni în trei săptămâni, cât nu s-a intervenit. I-am contactat chiar astăzi (n.r. luni) să îi întrebăm pe cei de la GSU când vin să adune gunoiul din Zărand, dar ni s-a spus că li s-a defectat maşina. Aceasta este scuza lor de fiecare dată când îi contactăm şi le cerem să vină să colecteze deşeurile. Oamenii au semnat nişte contracte, au plătit nişte bani, dar nu beneficiază de serviciul pentru care au plătit”.
Şi pe Valea Mureşului
Situaţia este identică şi pe Valea Mureşului, acolo unde GSU colectează (sau nu prea) deşeurile. „Primăria comunei Păuliș a delegat gestiunea deșeurilor Consiliului Județean Arad, prin ADISIGD Arad. Primăria nu este responsabilă pentru situația creată, nici nu poate să încheie contract de salubrizare cu altă firmă atâta timp cât gestiunea deșeurilor este delegată la Consiliul Județean Arad. Ceea ce se poate face este să votăm în Adunarea Generală a Acționarilor ADISIGD Arad rezilierea contractului cu această firmă și organizarea unei noi licitații pentru atribuirea contractului unui alt operator. Operatorul nu a ridicat deloc sau a ridicat doar parţial gunoiul din satele aparţinătoare ale comunei Păuliş”, a spus Ioan Turcin, primarul din Păuliş, care a trimis şi o scrisoare deschisă în care se plânge de situaţia deşeurilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!