ARAD. Operatorul de salubritate care colectează şi transportă deşeurile de pe raza municipiului Arad, dar şi din alte comune şi oraşe cuprinse în zona 1 a judeţului, respectiv Retim, a început să trimită ameninţări către arădeni. În plicurile în care sunt livrate facturile pentru serviciul de colectare a deşeurilor, locuitorii municipiului au mai primit o „surpriză”: o scrisoare în care sunt anunţaţi că, dacă nu colectează deşeurile selectiv, riscă să fie amendaţi.
„În urma verificărilor din teren, am constatat faptul că în recipientele de colectare se depozitează şi alte tipuri de deşeuri decât cele menajere. Nerespectarea regulilor de depozitare a deşeurilor atrage după sine dificultăţi majore în procesul de sortare şi pregătire pentru valorificare sau procesare a deşeurilor. Vă rugăm să respectaţi cu stricteţe regulile de depozitare a deşeurilor aşa cum sunt prevăzute în contractul dumneavoastră de salubritate. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează conform Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare al localităţilor. Amenzile şi penalităţile se stabilesc în baza legilor speciale şi a hotărârilor de consiliu local”, se arată în scrisoarea pe care o primesc arădenii.
După care locuitorii din municipiu primesc sfaturi referitoare la colectarea selectivă: „Este strict interzisă depozitarea în/lângă recipiente a următoarelor tipuri de deşeuri ce nu fac obiectul contractului dumneavoastră de prestări servicii salubrizare: deşeuri voluminoase, deşeuri periculoase, deşeuri electrice, deşeuri din construcţii şi deşeuri vegetale. Aceste deşeuri se preiau de către operatorii autorizaţi. De asemenea, este interzisă depozitarea ambalajelor de sticlă în oricare din recipiente. Ambalajele de sticlă se vor depozita în containere stradale verzi”. Pentru ca, în final, să revină ameninţările: „Vă reamintim în conformitate cu contractul de prestare a serviciului, în cazul în care se constată depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor (adică alte deşeuri decât cele permise în recipientele de colectare sau în proximitatea acestora) vom fi nevoiţi să refuzăm colectarea acestora, urmând ca dumneavoastră să vă asiguraţi de respectarea regulilor de depozitare până la următoarea colectare”.
Această scrisoare a pus pe gânduri mai mulţi arădeni, care ne-au contactat la redacţie şi care ne-au transmis faptul că, şi dacă ar vrea, nu ar avea cum să colecteze selectiv deşeurile. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: pentru că Retim nu a instalat şi containerele stradale. Practic, oamenii sunt ameninţaţi cu amenzi, dar nu li se dă posibilitatea de a arunca sticla la deşeurile corespunzătoare, de a arunca plasticul la locul lui ori hârtia în containerul special amenajat. De ce? Pentru simplul motiv că, cel puţin în zonele de case, nu au fost instalate respectivele containere.
Retim acuză Primăria
Contactaţi pe marginea acestei probleme, reprezentanţii Retim au recunoscut existenţa scrisorii şi spun că ei au o ţintă în ceea ce priveşte colectarea selectivă. Prin contractul semnat pentru zona 1 de colectare a deşeurilor în judeţul Arad, firma s-a angajat că va recicla un procent din deşeurile colectate. Apoi, o altă problemă ar fi provocată de Primăria Arad, care nu a alocat spaţiul pentru amplasarea containerelor. „Potrivit proiectului, recipientele trebuie puse la dispoziţie de către autoritatea contractantă. Ulterior, primăriile trebuie să pună la dispoziţie locaţii pentru containerele respective. O parte dintre primăriile din judeţ ne-au oferit aceste locuri, altele nu. Nu putem să amplasăm containerele unde ne taie capul, riscăm să primim amenzi. Oamenii care au nelămuriri ar trebui să caute răspunsuri la Primăria Arad”, ne-a spus Ovidiu Petoi, director în cadrul Retim.
Primăria reacţionează
Am mers pe fir şi am contactat şi reprezentanţii municipalităţii, arătaţi cu degetul de către cei de la Retim. Aceştia spun că, într-adevăr, au primit solicitări de la compania de colectare a deşeurilor. Iar aceste solicitări sunt în curs de rezolvare. „În acest moment au fost stabilite primele 60 de locaţii unde urmează să fie amplasate containerele pentru colectarea selectivă. Săptămâna aceasta se vor realiza marcajele şi vor fi montate indicatoarele specifice, solicitate de Poliţia Municipiului Arad”, ne-a anunţat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Aşadar, în viitorul apropiat arădenii vor avea unde să arunce deşeurile reciclabile.
Fără amenzi
În ceea ce priveşte riscul ca arădenii să fie amendaţi, se pare că acest lucru nu se va întâmpla. Mai ales că sancţiunile ar trebui date de Poliţia Locală, care este direcţie în subordinea Primăriei Arad. Este greu de crezut faptul că, datorită întârzierilor cauzate de Primărie, poliţiştii locali, angajaţi ai Primăriei, vor împărţi amenzi arădenilor.
Trimite articolul
XUnica problema este o privatizare în care spațiile de colectare să fie amenajată și în apropierea unor cartiere de exemplu celor de cartoane 3 4 în să zic containere mari de metal cu un om acolo care să pună să aranjeze și alea costă întru adevăr dar trebuie făcută treaba asta gândit Eva câte vechituri sunt în orașul ăsta trebuie reciclat ne aparat și ar fi bine să fie cât mai repede realizat această treabă pentru că țiganii din boul Roșu din Alfa din checheci din să schimb și alte orașe ca e meu ca Pâncota ca Lipova țiganii vor invada aceste locuri și uitați vă la gunoaie de multe ori lucruri care le arunci la gunoi le găsești la Obor nu eu este ok Dar puteau fi altfel nu haideți să facem efortul ăsta să să eliminăm sărăcia asta printr o altfel de organizare a curățeniei
100 de ani de administratie rromuneasca.
Bravooooo !!!!!!!
as vrea sa stiu cine sunt acei “operatori autorizati” care pot prelua si altfel de deseuri, de exemplu gazonul tuns de pe spatiul verde domeniu public (!) din fata casei ? daca tot exista astfel de operatori, de ce nu se fac cunoscuti? in al doilea rand, o societate comerciala nu poate aplica amenzi cetatenilor, poate niste penalitati la factura, dar aia e altceva… oricum, daca se va ajunge la asta, vor iesi oamenii in strada. ar trebui sa fie problema Retim cum se gestioneaza gunoiul, nu a cetatenilor, iar aici nu ma refer la faptul ca nu trebuie facuta colectare selectiva, nu, ci vreau sa spun ca oricum gunoiul trebuie sortat, oricat ar vrea Retim sa paseze asta la populatie. Noi vom colecta selectiv, ok, dar ei ne vor pune la dispozitie toate conditiile pentru preluarea tuturor categoriilor de gunoi segregate corespunzator?! Adica 5-10 pubele per imobil?
SC RETIM incepe sa-si cam impuna regulile lor, fara a tine cont de alti factori, ma refer aici la faptul ca, impreuna cu POLITIA LOCALA ( CARE ESTE SUBORDONATA PRIMARIEI SI AR TREBUI SA APERE CETATENII CARE II PLATESC ), au inceput sa merga din casa-n casa si chiar daca ai avut contract cu ei si s-a intamplat sa nu fii acasa si altcineva sa raspunda ( sotie, bunica, matusa, etc.) le-au facut si lor un alt contract.
Partea mai interesanta este alta, m-am mutat de vreo doua luni in alta locatie si dupa ce am facut rezilierea contractului la RETIM, INCA CONTINUA SA IMI TRIMITA FACTURI LA VECHEA LOCATIE. Am fost la ei sa intreb care este situatia si se pare ca, SEFUL, CARE SE OCUPA DE ACESTE REZILIERI NU A BINEVOIT SA-SI DEA ACEEPTUL !!!
Oare ce merita GUNOIERUL SEF ???
P.S. ma indreptatesc sa-l fac gunoier sef pentru ca: este seful celor care ridica gunoiul !!!
care este logica in a selecta deseul selectiv acasa cand cei de la Retim il golesc pe tot in aceeasi masina(PET-uri, carton, deseu menajer etc..)?
degeaba aruncam noi gunoiu selectiv ca retim cand vine cu masina nu ridica selectiv, toate deseurile se ridica in acelasi utilaj
Pai in cartierele de case ce vor sa colecteze daca deseuri vegetale nu , deseuri din constructii nu , asta implica defapt o activitate gospodareasca la o casa . Sa ne spuna operatorul si primarul ce sa facem cu iarba tunsa , cu vita de vie tunsa , cu plantele de rosii scoate, etc….sau cu o galeata de moloz daca imi schimb gaura de la hota . Firmele care colecteza de la case tocmai astfel de lucruri ar trebui sa colecteze , intro cantitate definita si rezonabila binenteles , ca in rest mai e plastic si hartie si gata , ce sa arunci.
Zero gandire , zero interes pentru nevoile reale ale cetatenilor. Doar bani cat de multi sa iasa.
De ce sa platim toti amenda pentru râtanii care arunca orice unde le place si le vine bine si pentru boschetarii ce scot gunoaiele si le raspandesc peste tot ?
Parca v-ati laudat ca acolo unde se aplica regenerarea urbana se vor instala containere subterane pentru ca boschetarii sa nu mai poata intra pe platforme si rascoli si imprastia gunoiul.
Macar de faceati niste platforme noi tip volier din plasa de sarma groasa pe stalpi metalici, incuiate, cu acces doar pentru locatari si cei de la salubritate sa nu mai vedem foșgăind tiganii si vagabonzii in preajma caselor noastre .
Pe ala galben scrie si sticla dar au trimis scrisoare si se pare ca nu avem voie sa punem acolo ce scrie.. si alea verzi de ce nu le mai ridica? Au spus ca pun ceva pubele in fiecare cartier unde sa arunci sticla si nu au pus.
Pe pubela galbena scrie ca se poate depozita si sticla inauntru.
O sa pun nu una ci minim 5 sticle de fiecare data. Amenda o contest pana in panzele albe…. Au scris clar ca se poate depozita sticla, carton… etc “conform cu directiva europeana” 🙂 🙂
Despre ce prostii vorbim?!?! Si asa toate gunoaiele ajung in acceasi camion…
Primaria trebuie sa anunte clar si succint ce si unde putem arunca. Pe tomberonul galben scrie RECICLABIL, deci sticla si hartia nu sunt reciclate de RETIM??
Pe tomberonul maro screi BIODEGRADABIL, deci iarba, frunze, crengi (subtiri taiate scurt) nu sunt biodegradabile??
Poate RETIM vrea sa si spalam ambalajele de plastic sau metal pe care le depozitam in tomberonul galben!? Macar sa ne spuna, sa stim care sunt conditiile contractuale dintre cei 2 pe care noi terții amărăşteni trebuie să le îndeplinim.
Retimu să zică “mulțumim” și ciocu mic.
Ar trebui ei să ne plătească pentru deșeurile reciclabile pe care le primesc gratuit de la arădeni.
Câștigă din abonamente, câștigă din reciclare și mai primesc și bani europeni prin proiecte de reciclare.
Dragi arădeni, cu toții, hai să le băgăm în tomberonul galben deșeu menajer, să le închidem gura.
Aștept lângă factură o scrisoare cu scuze și multumiri.
De ce in Ungaria poti duce la Tesco sau Spaar sau altele de genul, sticla, doze de aluminiu, capace de plastic..si primesti un voucher mic, dar primesti ceva. La noi le si sortam, le si platim, ne si ameninta.
Iar resturile vegetale, eu am invatat ca sunt biodegradabile, deci ar trebui pubela maro. La retim nu sunt bio frunzele si iarba ?
Si mai trebuie suportati 2 ani…
Am debarasat dresingul. Am o mare de haine. Erau containere pt asta, dar au disparut. Unde le-as putea da?
Această firmă alui pește… retim ce vorbește de amendă ??? să plătească ea amendă pentru că și tomberoanele galbene și celelalte le golesc de obicei în aceeași mașină, și când vin 2 mașini , adună tot așa , una de pe o parte a străzii, una de pe cealaltă și asta frecvent. Cînd veți aduna selectiv, atunci voi selecta și eu corespunzător.
Nu stiu ce scrie in alte contracte..dar in al meu scrie ca sunt obligati sa ia si sticla, plastic si deseuri vegetale. Daca nu o sa il ia..il duc in fata la ei la caserie cu tot cu contract. Si pe pubelele primite de la ei scrie ce poti pune in ele.
SELECTAREA E CERUTA DE UNIUNE!
PESTE TOT SUNT MULT MAI MULTE PRODUSE SI AMBALAJE
DAR NICIUNDE ATATA GUNOI AMESTESCAT SI NESELECTAT!
SI DA, TAXA IN FUNCTIE DE CE ARUNCI
Acum câteva săptăâani în zona Vlaicu cei de la Retim au “uitat” să ridice recipientele de colectare de culoare galbenă timp de mai multe zile. Cand totuși au venit, au băgat la grămadă deșeurile reciclabile din containerele galbene direct lângă cele maronii. Și mai vor selectarea deșeurilor? Mă tot întreb (doar retoric din păcate) de ce încă mai există contractul ăsta cu Retim atât de păgubos pentru cetățenii Aradului? Cui folosește, exceptându-i pe cei care și-au luat comisioanele grase?
Am vazut de multe ori in era RETIM containerele de plastic sau hartie din boxele amenajate la blocuri se golesc direct in duba de gunoi.Atunci cine nu face colectare selectiva? Pe vremea lui polaris saptamanal venea o masina care golea numai plasticul si hartia separat de gunoiul menajer.Retimul vrea sa castige BANI,fara investitii in colectarea selectiva,si toata lumea e de vina numai ei nu. Sa le multumim bravilor nostri conducatori care au aceasta caricatura de firma in ARAD,pe criterii politice.
retim cea mai mare firma de nesimtiti .am o casa la tara unde nu se locuieste .de doi ani ma rog de ei sa imi inceteze contractul si sa imi storneze facturile siiii nimic am ajuns sa merg la timisoara la ei si tot degeaba.niste ordinari.mai bine era pe vremea lui Polaris .dar na e romania si cineva cu COHONES mari are interes la RETIM.
Sunt cateva aspecte de mentionat!
1. Saptamana trecuta NU ati ridicat din zona GAI in ziua stabilita, gunoaiele de plastic, iar a doua zi cand ati adunat gunoiul menajer, l-ati luat si amestecat cu cel de plastic !
Cine NU face selectie?
2. Trebuia sa distribuiti tomberoanele catre clienti! Maro, Galben si Verde… unde sunt tomberoanele??? DE CE nu le distribuiti???
CINE incalca contractul? NOI clientii sau voi RETIM???
CRED ca ar trebui sa REZILIEM contractele cu RETIM si sa il facem cu POLARIS, pentru un oras CURAT in adevaratul sens al cuvantului!
BRAVO Primaria VLADIMIRESCU! care reziliaza contractul cu RETIM.
Retim sa plece din Arad ! Primaria sa rezilieze contractul pt.ca nu -si fac treaba ! Cine si cand ridica resturile vegetale ? Suntem oameni gospodari care ne igienizam curtile si zona din fata caselor ( chiar daca nu ne apartine ) ce facem cu iarba si AMROZIA taiata ?
Probabil că cei de la retim nu s-au exprimat corect:))
Amenzi?? Pentru ce? În momentul în care vor fi amplasate peste tot aceste containere şi lumea nu va respecta depozitarea lor corectă atunci să vină cu idei de amenzi..sau şi mai bine să îi amendeze poliția locală pe toţi cei care fac mizerie pe stradă (pe care îi şi prinde)) la fel si pe fumători care aruncă chiştoacele pe jos si pe bădărani care scuipă pe jos…e plin Aradul de aşa ceva.. am selectat fiecare lucru pe care l am aruncat în cate 6 sacii şi ce au facut cei de la retim??le au pus pe toate laolată..si atunci mai au tupeul să aducā în discuție amenzi.
Unde sunt tomberoanele de reciclare din coltul strazii de care se spunea ?? Modul lor de lucru lasa de dorit arunca tomberoanele le lasa in strada bataie de joc asta nu vede Retimul iar afara in Ue firmele care ridica gunoiul din oras lucreaza noaptea intre orele 21- 5 nu blocheaza strazile.
NORMAL E CA CA RETIM SA SELECTEZE GUNOIUL ADUNAT LA DEPOZITUL LOR SI PROBLEMA E REZOLVATA
SI ASA AM VAZUT CA MULTI ARUNCA GIUNOI NESELECTAT IN PRIMUL TOMBERON CE LE APARE IN CALE. ASA CA.TOT DEGEABA ADUCETI PUBELELE ASTEA COLORATE SA FIE CLAR. NIMENI NU STIE CINE SI CE ARUNCA ACOLO SI NU AVETI PE CINE SA ”AMENDATI” CLAR? VA AGITATI DEGEABA DLOR DE LA RETIM GUNOI SELECTAT NU O SA FIE NICIODATA !! INCERCATI SA IL SELECTAT DVS. CA SPATIU DE DEPOZITARE AVETI DESTUL SI MAI CREEATI SI ZECI DE LOCURI DE MUNCA
AM SCRIS CU MAJUSCULE SA CITITI BINE!
intrebari catre retim:
ce intelegeti voi retim prin gunoi menajer? ce voi face eu cu sticlele? ce voi face cu iarba din gradina? voi siguri sunteti firma care colecteaza gunoiul? pretul la gunoi sa dublat cand ati venit voi de ce? voi ce obligatii aveti? de ce scrie pe containerul galben ca pot sa arunc sticla?
Retim ar trebui să-și respecte contractul încheiat cu cetățenii și să ducă acasă precum se stipulează în contract tomberoanele promise, sunt mulți care încă nu au primit acele tomberoane.
Containerele pentru plastic, hartie si sticla se golesc in masina Retim impreuna cu gunoiul menajer! Nu am vazut nicio masina Retim care sa ridice in mod special plasticul, hartia sau sticla. Aceasta firma are astfel de masini??? In general, noi cetatenii selectam deseurile, dar am vazut cum toate containele se golesc in masina de gunoi menajer. De cand s-au contractat serviciile Retim, orasul e plin de gunoaie!
Chiar daca noi am selecta gunoiul atat timp cat ele nu sung securizate si cei ce cauta prin gunoaie le amesteca oricum ! Investitie RETIM -0- nu le pasa de aradeni ! Sa plece din Arad !