După câteva săptămâni de incertitudini, s-a ajuns la o concluzie. Una de compromis, într-adevăr, una pe un termen foarte scurt, dar ea există. Joi după amiază a fost convocată din nou, pentru a treia oară în această săptămână, Adunarea Generală a Acţionarilor de la ADI Deşeuri. Motivul? Situaţia deşeurilor din zonele 2 şi 5, acolo unde Grup Salubrizare Urbană (GSU) nu a mai adunat gunoiul de vreo trei săptămâni. FCC Environment a închis staţiile de transfer, după ce GSU a adunat datorii de peste 700.000 de lei. Joi s-a căutat iar o soluţie.
În primă fază, reprezentanţii FCC au venit cu propunerea ca GSU să ducă gunoiul direct la depozitul conform din Arad, sărind astfel peste staţiile de transfer de la Bârzava şi din Chişineu Criş. Numai că această propunere era oarecum ilegală, combătând un număr de trei contracte. Cel care a salvat situaţia a fost Adrian Ţolea, directorul ADI Deşeuri, care a consultat un avocat şi a venit cu soluţia: FCC să îşi recupereze datoriile în instanţă, acolo unde facturile pentru utilităţi se judecă în procedură de urgenţă, iar staţiile de transfer să fie deschise pentru că legea stabileşte faptul că serviciile de utilităţi publice trebuie să aibă continuitate.
Directorul FCC Environment a solicitat o pauză de câteva minute, după care a venit cu vestea bună pentru locuitorii din Valea Mureşului şi din zona Chişineu Criş: staţiile de transfer se deschid şi vor prelua gunoiul. Acum cei de la GSU trebuie să îl adune. Totuşi, staţiile vor rămâne deschise numai până în data de 23 mai, atunci când reprezentanţii GSU au anunţat că vor veni cu un plan de eşalonare a datoriilor. Ce se întâmplă după aceea, rămâne de văzut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!