ARAD. O clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 327 de metri pătraţi, alături de un teren de 557 de metri pătraţi, vor ajunge din proprietatea Ministerului Transporturilor în proprietatea Comunei Gurahonţ. În acest sens, a fost iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern care va parafa cedarea respectivelor imobile către comuna arădeană.
„Având în vedere atât faptul că bunurile imobile se află la o distanță mare față de municipiul Timișoara, cât și din cauza faptului că în aceste imobile unitate sanitară nu mai desfășoară activitate încă din anul 2000, imobilul a suferit degradări avansate a finisajelor exterioare, interioare, cât și a instalațiilor sanitare, necesitând renovări multiple”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de Hotărâre de Guvern.
„Consiliul Local al Comunei Gurahonț, prin Hotărârea nr. 83/2023, modificată prin Hotărârea nr. 99/2023, și-a manifestat interesul cu privire la preluarea acestor imobile din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, în domeniul public al comunei Gurahonț, judeţul Arad, cu scopul exploatării în interes public local, în beneficiul comunității (servicii de asistență socială ori servicii de medicină de familie, laborator analize, cabinete medicale de specialitate). Hotărârea nr. 99/2023 a Consiliului Local al Comunei Gurahonț precizează sursa de finanțare pentru realizarea investițiilor în imobilele ce fac obiectul prezentului proiect de act normativ, acestea fiind fonduri europene sau buget local, după caz”, susţin cei de la Ministerul Transporturilor.
Instituția Prefectului – Județul Arad a transmis către minister faptul că, în urma efectuării controlului de legalitate asupra Hotărârilor Consiliului Local al Comunei Gurahonț, nu au fost identificate elemente de nelegalitate care să fundamenteze o acțiune în contencios administrativ. Aşadar, din punct de vedere juridic, nu există nicio problemă ca imobilul respectiv să treacă în proprietatea comunei Gurahonţ.
„Justificarea temeinică a încetării uzului și interesului public naţional rezultă din faptul că Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara nu a mai desfășurat activitate medicală în Dispensarul Medical Gurahonț încă din anul 2000, acesta fiind în conservare, iar alte investiții în acel imobil nu se justifică, având în vedere faptul că acesta se află la distanță mare față de spital. Administrarea imobilului generează cheltuieli pentru igienizare. Dezafectarea clădirii, lipsa lucrărilor de reparații și întreținere au condus și conduc în continuare la deteriorarea clădirii și a instalațiilor aferente. Imobilul nu mai poate fi utilizat pentru scopul pe care l-a avut iniţial, acela de Dispensar Medical, drept pentru care i-a încetat uzul și interesul public național”, se mai arată în documentele de la Transporturi.
Şi valori
Clădirea vizată de această Hotărâre de Guvern are regim de înălţime Subsol-Parter-Etaj şi o suprafaţă construită la sol de 196 de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa desfăşurată este de 327 de metri pătraţi. Potrivit ultimelor evaluări realizate de Ministerul Transporturilor, valoarea de inventar a Dispensarului este de 690.000 de lei. Terenul pe care se află acest imobil are o suprafaţă de 577 de metri pătraţi, fiind împrejmuit cu gard de beton şi sârmă. Valoarea de inventar a acestuia este de 13.700 de lei. Atât terenul, cât şi clădirea vor ajunge în curând în proprietatea Comunei Gurahonţ, care şi-a propus să renoveze şi să modernizeze imobilul.
Trimite articolul
XO altă ruină ajunsă în proprietatea comunei Gurahonț care mai are și clădirea fostului Spital care a rămas în acceași stare.
Să vedem cui trezește inters ruina aceasta de care s-au scăpat cei de la Ministerul Transporturilor.
Actuala administratie locală condusă de Bonex este praf ca și el.
În afară de minciuni și propagandă nimic concret, dar vorba accea de unde nu este nici domnul nu cere.
Gurahonțul a ajuns la nivel de sat ca urmare a oamenilor pe care i-au ales să îi conducă.
Aflăm din nota de fundamentare că ” bunurile imobile se află la o distanță mare față de municipiul Timișoara”. Când unitatea afuncționa erau mai aproape ? Nu reușim să recunoaștem dezastrul în care ne aflăm.