ARAD. Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității de Vest „Vasile Goldiș” a găzduit, joi 5 decembrie, conferința „Guvernanța și teoriile integrării europene”, susținută de prof. univ. dr. Adrian Ivan, din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, unul dintre cei mai mari specialiști în relații internaționale din România, fiind recunoscut pe plan internațional.
La eveniment au participat cadre didactice, studenți de la Relații Internaționale și Istorie, masteranzi, dar și elevi din clasele terminale de la Grupuri Școlare și Licee din municipiul Arad, care sunt interesați de domeniul relațiilor internaționale și al studiilor europene.Conferința se înscrie într-un ciclu de dezbateri organizate de Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative și îşi propune să analizeze problema Guvernanței, dar și chestiuni legate de situația actuală din România și Uniunea Europeană, cum ar fi regionalizarea.
„În cadrul conferinței a avut loc o dezbatere efectivă despre Uniunea Europeană, ce este ea și ce dorește să fie. Momentul este unul important, fiind la doar câteva zile după 1 Decembrie. Dacă atunci s-a constituit un stat, ne întrebăm astăzi cum se construiește viitorul stat european? Din acest punct de vedere și noi, românii, avem ceva de spus”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Ivan, din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.
Prof. univ. dr. Adrian Ivan, din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, a subliniat: „Mâine voi continua același traseu al guvernanței, dar va fi și o dezbatere privind regionalizarea în Uniunea Europeană, ca parte a teoriilor integrării europene. De asemenea, voi vorbi și despre regionalizarea în România, așa cum o văd eu şi cum ar trebui, din punctul meu de vedere, să se deruleze procesul de regionalizare în România. După părerea mea, regionalizarea nu trebuie făcută așa cum s-a prevăzut în această lege a descentralizării, cu transferul competențelor de la nivel central. E nevoie de o schimbare constituțională, de o comasare de comune pentru a crea unități puternice și competitive. Altfel, nu putem vorbi despre modernizare și despre competiție cu unități sau regiuni similare din Uniunea Europeană”.
Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, ne-a declarat: „Am asistat la o nouă conferință susținută de prof. univ. dr. Adrian Ivan de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, care se înscrie într-un ciclu ce îşi propune să pună în dezbatere problema guvernanței, dar și chestiuni legate de situația actuală din România și Uniunea Europeană, cum ar fi problema regionalizării. Prof. univ. dr. Adrian Ivan este unul dintre cei mai mari specialiști în relații internaționale din Româna, fiind recunoscut pe plan european. Domnia sa a publicat numeroase volume și articole științifice pe această temă a guvernanței, a bunei guvernări. Prof. univ. dr. Adrian Ivan a adus în fața studenților și masteranzilor chestiuni de actualitate în ceea ce privește regionalizarea și Uniunea Europeană. Aceste conferințe vor continua pe tot parcursul anului universitar și sperăm ca, la finalul dezbaterilor, studenții, masteranzii, dar și cei care doresc să îl audieze pe domnul profesor, își vor forma o mai bună imagine despre ceea ce înseamnă regulile unei bune guvernări și unde trebuie să ducă aceasta. Este bine ca tineretul de astăzi să fie informat în legătură cu probleme actuale ale existenței României în contextul întăririi Uniunii Europene”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!