Consilierii locali municipali au aprobat, luni, toate proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a primei şedinţe extraordinare din acest an. Trei dintre aceste proiecte, cele mai importante, am putea spune, s-au referit la activitatea de salubrizare menajeră – colectare, transport şi depozitare în municipiul Arad. Mai exact, la taxa de mediu (pe gunoi) instituită de Guvern din 1 ianuarie 2017, printr-o ordonanţă din 2005, care adaugă la taxele de gunoi de până acum 80 de lei pe tonă! Cine va plăti? Românul. Iar, în urma votului pe care aleşii municipali nu aveau cum să-l refuze luni, inclusiv arădenii. Cine va colecta noua taxă? În cazul Aradului, Polaris, operatorul serviciului de salubritate, pentru că aşa prevede legea. Cine se va alege cu banii? Mai întâi ASA, cei care deţin groapa de gunoi, pentru că, în fapt, cele care cresc sunt tarifele de depozitare. Dar de acolo banii vor pleca la Bucureşti, mai exact Administraţia Fondului de Mediu, adică Guvernul. Nu va exista, ca atare, niciun beneficiu local evident, direct. Cine va simţi noua taxă? Românul, care va plăti mai mulţi bani, adică inclusiv arădeanul.
Dar să revenim la şedinţa CLM de luni. În primul rând, aleşii locali au aprobat (în unanimitate) încheierea unui act adiţional la contractul 22/30.04.2004 dintre Municipiul Arad şi SC Polaris M Holding SRL, pentru ca societatea să poată încasa noua taxă, alături de tarifele vechi, singurii care pot pe lege face asta. „Ordonanța de Urgenţă nr. 196/2005 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte prin art. 9 alin. (1) lit. c) că în anul 2017 pentru deşeurile inerte şi deşeuri nepericuloase încredinţate pentru eliminare finală prin depozitare se încasează o taxă în cuantum de 80 lei/tonă care se face venit la Fondul pentru mediu. Având în vedere necesitatea reglementării încasării acestei taxe de la utilizatorii serviciului de salubrizare este necesară încheierea unui act adiţional la contractul de concesiune 22/30.04.2004 cu precizarea cuantumului datorat de către utilizatori – persoane fizice şi persoane juridice” – se arată în expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre.
Cât plătesc arădenii?
Ca atare, în urma introducerii de către Guvern a taxei de 80 de lei/tonă (la care se adaugă TVA), se modifică şi tarifele pe care le au de plătit arădenii care utilizează serviciul de salubrizare. Astfel, „pentru persoane fizice, tariful pentru precolectare, colectare şi transportul deşeurilor municipale este de 3,22 lei/pers./lună fără TVA; tariful pentru depozitarea deşeurilor municipale este de 0,54 euro/persoană/lună fără TVA; taxa de mediu, pentru deşeuri inerte şi deşeuri nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare este de 1,95 lei/persoană/lună la care se adaugă TVA”. Practic, dacă până acum, populaţia plătea 6,72 lei/persoană/lună, din acest an va plăti mai mult cu 2,32 lei/persoană/lună. Adică 9,04 lei/lună. Vorbim, aşadar, de o creştere cu 34% a tarifului pentru gunoi.
Pentru persoane juridice, tariful pentru precolectare, colectare şi transportul deşeurilor municipale este de 59,42 lei/mc fără TVA iar taxa de mediu, pentru deşeuri inerte şi deşeuri nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare este de 36 lei/mc la care se adaugă TVA.
Creşte şi preţul depozitării la ASA
Dar schimbările nu s-au oprit aici. Aleşii locali au aprobat în şedinţa de luni şi încheierea unui act adiţional (al 13-lea) la contractul de concesiune 6863/25.07.2002 dintre Municipiul Arad și SC A.S.A. Servicii Ecologice SRL (care se ocupă de neutralizarea, respectiv depozitarea deşeurilor urbane din oraș), pentru că taxa noua va fi livrată de operatorul Polaris acestei societăţi.
Potrivit documentului, „prețul de depozitare la depozitul conform ASA Arad pentru tona de deșeuri menajere provenite de la populație, deșeuri similare deșeurilor menajere colectate de la agenții economici precum și pentru deșeurile stradale și deșeuri verzi va fi după cum urmează: începând cu data de 01.01.2017 prețul va fi de 22,11 euro/tonă; taxa de mediu (de depozitare) pentru deșeuri nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare în anul 2017 este de 80 lei/tonă la care se adaugă TVA. Prețul de depozitare pentru deșeurile provenite din construcții va fi de 9,50 euro/tonă, taxa de mediu (de depozitare) pentru deșeurile provenite din construcții încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare în anul 2017 este de 80 lei/tonă la care se adaugă TVA. Municipalitatea Arad este obligată să ia măsurile necesare, inclusiv prin implementarea unui sistem strict de control și amenzi în vederea depozitării pe an a unui minim de 5.000 tone de deșeuri provenite din construcții (deșeuri din demolări cu excepția pământului) în depozitul ASA.“
A treia modificare
În fine, consilierii locali municipali au aprobat modificarea Hotărârii CLM Arad 175/2011 privind măsuri de reglementare a activităţii de salubrizare menajeră în municipiul Arad, în sensul încheierii unui act adiţional la Contractul de prestare a serviciului public de salubrizare. Modificarea hotărârii CLM din 2011 este determinată de aceleaşi prevederi ale OUG 196/2005, privind obligativitatea plăţii, începând cu anul 2017, a taxei pentru deșeuri inerte și deșeuri nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantum de 80 lei/tonă.
Primii care au reacţionat la noua taxă au fost chiar cei de la Polaris. Aceştia au anunţat că „începând cu data de 01.01.2017, compania Polaris M Holding este obligată să majoreze tariful serviciului de salubrizare la toate punctele de lucru deoarece intră în vigoare legea nr. 384/2013 care instituie taxa de mediu în valoare de 80 de lei.
Traseul banilor până în Capitală
Tarifele mai mari nu vin, după cum am spus, nici în beneficiul arădenilor (care vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru gunoi), nici în beneficiul ASA, care va depozita pe mai departe gunoiul cu noile taxe cu tot, şi nici măcar al firmei Polaris, cea care încasează cu adevărat aceşti bani de la arădeni. Sumele în cauză, încasate de la fiecare persoană fizică şi juridică, se vor duce direct la Bucureşti, la Guvern. Nimic nu va rămâne la Arad, sau prin alte judeţe, taxa cu pricina fiind aplicată peste tot în România începând din 1 ianuarie.
Faptul este recunoscut chiar şi de firma Polaris care prin intermediul unei comunicări spune că „achitarea taxei de mediu este o obligaţie legală, aplicată la nivel naţional tuturor cetăţenilor, agenţilor economici şi instituţiilor publice prin intermediul operatorilor de salubrizare. Procedura de aplicare a noii taxe este următoare: taxa de mediu va fi inclusă în tariful de salubrizare, operatorul de salubrizare colectează taxa, plăteşte operatorul depozitului de deşeuri nepericuloase (taxa de depozitare plus taxa de mediu), pentru ca, în final, depozitarul să vireze integral taxa de mediu Administraţiei Fondului de Mediu. Introducerea taxei de mediu are drept consecinţă majorarea tarifului de salubrizare fără ca Polaris să obţină beneficii financiare în urma aplicării acestei taxe”.
Cu alte cuvine, singura calitate pe care firma care colectează gunoiul o are în cadrul acestui demers este de simplu intermediar în încasarea unei taxe fiscale. Obiectivul final al aplicării taxei îl reprezintă virarea acesteia la Administraţia Fondului de Mediu, prin intermediul căreia se reîntoarce, astfel, la Guvern, la iniţiatorul taxei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!