Anul școlar începe cu o veste rea: unitățile de învățământ vor beneficia de mai puțini bani. Școlile și grădinițele vor primi sume mai mici atât la capitolul „Cheltuieli de funcționare a învățământului” cât și la capitolul „Salarizare”. Asta potrivit rectificării bugetului de stat pe 2012. Decizia Guvernului a fost anunțată de primarul Aradului, Gheorghe Falcă. „Am primit de la Direcția Generală a Finanțelor o informare în care ni se aduce la cunoștință că sumele defalcate din TVA pentru bugetul local au fost modificate prin OG 13/2012. În ceea ce privește bugetul municipiului Arad, se iau bani pe două componente: cheltuieli de funcționare, 770 de mii de lei, care înseamnă circa 8% și salarizare, 456 de mii de lei, ce reprezintă aproape 15%. Am vorbit și cu alți primari, care au primit și ei vestea că bugetele lor sunt diminuate la capitolul Învățământ. Directorii de școli trebuie să se descurce cu mai puțini bani”, spune Gheorghe Falcă.
Învățământul, un sector important, nu va beneficia de sume în plus la rectificare, din contră, i se vor lua din bani. Guvernul a decis, prin rectificarea bugetului de stat pe 2012 se taie atât la capitolul „Cheltuieli de funcționare a învățământului” cât și la capitolul „Salarizare”. Edilul Aradului, Gheorghe Falcă, spune că bugetul municipiului va fi, din această cauză, diminuat cu circa 1,2 milioane de lei. „Direcția Finanțelor ne-a informat că, prin OG 13, Învățământul beneficiază de rectificare negativă. Sunt vizate atât cheltuielile de funcționare, cât și salarizarea. Ce înseamnă această reducere? Că directorii unităților de învățământ, care sunt ordinatori de credite, vor avea un buget mai mic atât pentru salariile angajaților, cât și pentru funcționarea unităților. Am informat sindicatul din învățământul arădean. Încă nu știu reacția managerilor de școli, dar atunci când ți se taie din buget, trebuie să faci tot posibilul să reduci din cheltuieli. Regret că s-au retras bani din Învățământ. Constat cu durere că nu avem din partea acestui Guvern o aplecare pozitivă față de învățământul din România”, spune Gheorghe Falcă.
„Nu e normal să se ia tot de la Învățământ”
Sindicatul din Învățământ a fost informat cu privire la actualele tăieri. Liderul Sindicatului Democratic din Învățământ (SDI), Dănuț Ienășescu, spune: „Nu e normal ca tot de la Învățământ să se ia bani. Astăzi ne-am întâlnit cu directorii și le-am spus de diminuarea fondurilor. Am cerut directorului fiecărei unități să întocmească o situație de câți bani are nevoie pentru buna desfășurare a școlii. Eu sper că se vor găsi soluții pentru buna funcționare a școlilor. La următoarea rectificare bugetară ar trebui să fie asigurate sumele suplimentare pentru ca unitățile școlare să nu aibă de suferit”. Pentru directorul Liceului Pedagogic, Sorin Haiduc, rectificarea negativă e o nebuloasă. „S-au tăiat bani de salarizare, dar profesorii trebuie să-și primească în continuare salariul nediminuat, prevăzut de lege. Nu știu cum vom face, dar probabil, ca de fiecare dată, rectificarea de la final de an ne va salva”, spune prof. Haiduc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!