Datele provizorii ale recensământului de anul trecut, realizat cu data de referință 31 decembrie 2021, arată că cea mai mare scădere procentuală a populației unei unități administrativ-teritoriale din județ s-a înregistrat în comuna Hălmăgel, unde au rămas doar 74,6% din locuitorii pe care comuna îi avea în urmă cu un deceniu.
În 2011, în urma recensământului, s-a stabilit că Hălmăgelul are 1.305 locuitori. În 2022, recensământul a relevat că în comună rămăseseră 973 de locuitori, înregistrându-se o pierdere de 332 de persoane. Procentual, s-au pierdut 25,4% din locuitori, cea mai mare scădere din județ. Cum își explică primarul comunei acest lucru? Mihaela Banci, edilul din Hălmăgel, a declarat că „principala cauză a scăderii populației la nivel rural, în general, dar și la nivelul comunei Hălmăgel, o constituie scăderea natalității, completată de lipsa locurilor de muncă de la nivelul comunei”.
Ca număr de locuitori, însă, cea mai mare pierdere între comune a înregistrat-o Zăbrani, de unde au „dispărut” în zece ani 590 de locuitori, comuna ajungând de la 4.251 de locuitori, la 3.661 de locuitori. Singura comună care a mai pierdut peste 500 de locuitori este Hălmagiu, cu un minus de 555 de persoane în 2021, față de 2011. Primarul din Zăbrani, Dănuț Codrean, spune că de vină pentru scăderea populației ar fi sporul natural negativ și plecarea tinerilor din țară.
„După ce am văzut rezultatul recensământului, am făcut o analiză, constatând că în ultimul deceniu s-au născut în comună 348 de copii și au decedat 714 persoane. O altă cauză a scăderii populației este migrația persoanelor tinere către țările vestice, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit”, a spus edilul.
La polul opus în clasament se află comuna Vladimirescu, ce a înregistrat o creștere a populației de 2.062 de persoane, urmată de Livada, cu 853 de persoane în plus. În total, 16 comune și un oraș au înregistrat creștere a populației: comunele Zimandu Nou, Pilu, Ususău, Secusigiu, Frumușeni, Ghioroc, Șagu, Săvârșin, Păuliș, Fântânele, Zădăreni, Șepreuș, Șofronea, Șiria, Livada, Vladimirescu și orașul Sântana.
La nivelul așezărilor urbane, cea mai mare pierdere s-a înregistrat în municipiu – aproape 14 mii de persoane în minus, Aradul fiind urmat de Pecica – cu un minus de 812 persoane și Chișineu-Criș – cu un minus de 775 de persoane.
Trimite articolul
Xcam ca Aradul…..nu e mare diferenta
Cáutatii in Jermany, báietii soferi, fetele prin bordele…
Daca ai bani de trăit sau sa lucrezi de acasă (programator sau cu criptomonede) merita sa stai aici, înconjurat de natura și liniște , departe de oraș, pentru mine îi locul perfect
Păcat.Este o zona superbă….o zona in care am petrecut câteva vacanțe când am fost copil….
Daca reusesti sa faci exceptie de faptul ca te gasesti in RSR, atunci, intr-adevar ca, poti sa te simti ca in Elvetia, caci, atat e de mirific si de binecuvantat de Dumnezeu, ne este acest taram!