Judecători, polițiști, primari, preşedinte de club de fotbal, fotbaliști, cadre didactice, administratori de firmei sau persoane fizice care nu au avut nicio funcție, însă au devenit complici la infracțiunile comise, toți arădeni şi toţi judecați și condamnați pentru diferite infracțiuni. Pe http://romaniacurata.ro/harta-coruptiei/?judet=AR, puteţi vedea în amănunt harta cu numele corupților întocmită de romaniacurata.ro.
Infracțiunile săvârșite de aceşti arădeni sunt: luare de mită, trafic de influență și evaziune fiscală. Toți au fost condamnați pentru faptele lor, majoritatea (50,77 la sută dintre cazuri) primind pedepse cu suspendare. În cifre, vorbim despre 65 de procese finalizate în perioada 2010-2014. În 4,62 la sută dintre cazuri au fost implicate fonduri UE. 12,31 la sută dintre condamnați lucrau în sectorul public, iar în 13,85 la sută dintre cazuri, persoanele aveau funcție de conducere.
Doi judecători și un primar
Dar haideţi să-i vedem pe cei mai grei dintre corupţii arădeni. Fostul judecător Floriță Boloș este unul dintre cazurile despre care s-a scris în repetate rânduri în paginile ziarului nostru și pe site-ul www.aradon.ro. Judecătoarea de la Ineu a primit patru ani de închisoare cu executare pentru că emitea sentințe favorabile contra unor sume de bani. De asemenea, Aurel Tripa, judecător la Ineu, a fost prins în flagrant în timp ce primea două telefoane mobile și o sumă de bani. Atât banii, cât şi telefoanele, ar fi urmat să ajungă la un judecător din cadrul Tribunalului Arad pentru ca acesta din urmă să emită o sentinţă favorabilă pentru cumpărătorul de influenţă. Judecătorul Tripa a fost condamnat la doi ani și jumătate cu suspendare sub supraveghere pentru infracțiunea de trafic de influență.
Moț Ion Florin, primarul Zărandului, a fost condamnat şi el la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Însă pe primar îl așteaptă un nou proces pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a decis sâptămâna trecută să-l trimită în judecată pentru înșelăciune, uz de fals și abuz în serviciu. Se pare că primarul Moț a vândut aceleaşi terenuri către două firme diferite.
“Tunuri” de milioane de euro
O altă poveste. De data aceasta de milioane. Unul dintre cele mai mari “tunuri” date unei bănci, în județul Arad, a fost la sucursala BCR Curtici. Acolo, directoarea sucursalei a dat o “gaură” băncii de peste 2.600.000 de euro. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, directoarea agenției împreună cu doi consilieri ”au aprobat acordarea de credite bancare unui număr de aproximativ 200 de persoane, cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului. Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false. În demersul lor, administratorii firmelor au fost ajutaţi de inculpaţii Ghelbează Liviu Daniel şi Raţ Patrick Dragan”. La sfârșitul lui martie 2011, Tribunalul Arad a pronunțat sentința în acest dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Daniela Szirka, directoarea sucursalei, a primit 8 ani de închisoare cu executare, în timp ce ceilalți inculpați au primit pedepse de câte 5 și 4 ani de închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!