La evenimentul desfășurat în Aula „Ștefan Cicio Pop” au luat parte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității, conf. univ. dr. Mirandolina Prișcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, lect. drd. Maria Sinaci, lect. drd. Carol Wild, Marian Gușatu, vicepreședinte „Promed”, studenți, rezidenți, medici, dar și pacienți, invitații speciali fiind dr. Livia Mărginean de la Cluj Napoca, specialist în nutriție și Aurelia Gabor din cadrul CSM Arad.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat: „Pentru comunitatea noastră academică este o mare cinste și onoare să aduc salutul fondatorilor, a celor care în urmă cu 26 de ani au pus bazele acestei Universități, o universitate aflată astăzi în drum, în pas rapid, spre performanță și spre Europa. Prin tot ceea ce s-a realizat în 26 de ani am gândit împreună cu echipa, fiindcă numai așa se poate, o Universitate puternică la Arad, așa cum și-a dorit patronul nostru spiritual, Vasile Goldiș. În ceea ce privește această reuniune, ea face parte din conceptele de bază ale dezvoltării cercetării științifice la Universitatea noastră și a dezvoltării clinicilor universitare. Doresc să mulțumesc doamnei manager Mirandolina Prișcă cu care colaborăm excelent în dezvoltarea clinicilor. Hematologia face parte din planul nostru general de dezvoltare a cercetării ştiinţifice. Se lucrează în cadrul Institutului de Științe ale Vieții, intens și în domeniul hematologiei prin doctorul Lazăr și ceilalţi componenţi ai secției, alături de doamna rector Coralia Cotoraci, în calitate de membru al secţiei pe care a fondat-o, a sprijinit-o și continuă să se ocupe de ea, și ca rector. Asta îi spun mereu: „ești rector, dar ai grijă de profesia ta”. Hematologia a înregistrat progrese importante și dacă vom merge înainte cu cercetările de hematologie s-ar putea să avem multe lucruri bune de auzit. Am câștigat un proiect cu Szeged, de 2.600.000 de euro pe terapiile personalizate ale cancerului. Am dezvăluit și la întâlnirea avută la Gyula cu autoritățile maghiare, intenția noastră de a continua cercetările în domeniul cancerului. Pornim de la un screening mamar în cele două regiuni, iar vizitele pe care le-am făcut împreună la unitățile din Ungaria, care au vizat și hematologia, implicarea rectorului direct în obținerea autorizaţiei de a funcţiona ca centru național în domeniul screeningului mamar și alte proiecte care există la ora actuală, ne conduc la ideea că suntem pe un drum ascendent”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, a precizat: „Am avut invitați deosebiţi în mijlocul nostru și anume doamna Livia Mărgineanu de la Cluj Napoca, specialist în nutriție care este foarte iubită de pacienții noștri, doamna Aurelia Gabor, cea care încercă să ne explice că mișcarea este esențială indiferent de afecțiunile pe care le avem, Carol Wild, cu care colaborăm pe tot ceea ce este legat de această patologie, doamna Maria Sinaci, care a preluat Centrul de Bioetică al Universității și care ne-a explicat implicațiile sociale. Doamna Heredea a fost mereu alături de noi și îi mulțumim din suflet pentru pacienții pe care îi ajută în permanență, cu donații consistente, fie în bani sau bunuri materiale, din care am putut să facem lucruri deosebite”.
Conf. univ. dr. Mirandolina Prișcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a declarat: „Atunci când spun hematologie la Spitalul Județean, spun o secție de referință a spitalului, o secție cu care toată lumea se mândrește, mai ales noi, pentru că știm cum a început. Nu pot să nu-mi aduc aminte ce s-a întâmplat acum 10 ani, când aveam un compartiment de Hematologie în cadrul secției de Interne în care erau oameni deosebit de bine pregătiți, dar care nu aveau condițiile necesare pentru a-și desăvârși munca. Pe de altă parte aveam o clădire dezafectată în care nu prea puteam să investim și datorită dlui. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care are meritul că ne-a ascultat și a fost alături de noi, prin implicare directă a dumnealui, am pornit la realizarea secției de Hematologie. În primul rând, am făcut nenumărate drumuri la București, pentru că la vremea respectivă eram subordonați direct Ministerului Sănătății, pentru a obține aprobarea ca acel compartiment să fie secție. Apoi am început reparaţiile și reabilitarea clădirii care s-au făcut într-un timp record și am ajuns să inaugurăm secția de Hematologie, fapt pe care îl consider cea mai mare realizare a mandatului meu și una dintre cele mai mari realizări ale Spitalului Județean. Ulterior, această secție, datorită pregătirii profesionale a medicilor de acolo, datorită pregătirii doamnei rector și a calităților manageriale pe care toată lumea i le recunoaște, a ajuns să fie o secție deosebită. Și-a format un colectiv foarte bine pregătit, oameni cu care ne mândrim, iar secția este una de referință în Spitalul Județean. Sunt convinsă că colegii de la secția de Hematologie vor face totul pentru ca bolnavii să se simtă bine și să fie tratați la standardele anului 2016. Din punctul meu de vedere, voi fi alături de acest colectiv și sunt convinsă că lucrurile vor fi foarte bune, atât la Hematologie cât și la celelalte secții”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „seminarul a fost dedicat studenților și rezidenților, unde s-au discutat cele mai noi metode diagnostice și terapeutice în câteva dintre afecțiunile hematologie, după care am continuat cu manifestarea dedicată pacienților la 10 ani de hematologie, o manifestare foarte reuşită, în care atât pacienţii, cât și noi, medicii secției de Hematologie și asistentele, ne-am exprimat gândurile, emoțiile, bucuriile, clipele frumoase, sau nefericite trăite în cadrul secţiei. Cu toți ne-am bucurat de o calitate excepțională a lucrărilor prezentate de doamna Maria Sinaci, domnul Carol Wild, doamna specialist în nutriție Livia Mărginean de la Cluj Napoca și de doamna prof. Aurelia Gabor, îmbinând astfel aspecte pe care noi le considerăm deosebit de importante legate de sufletul și tot ce ține de om și de persoana fiecăruia dintre noi. Am continuat apoi cu o serbare câmpenească la Moneasa, unde pacienții au venit însoţiţi de familii și noi am venit alături de familiile noastre. A fost o manifestare de suflet, care a încheiat în mod frumos acest eveniment”.
Biroul de presă al UVVG
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!