Merită să plăteşti intrare la şedinţele CLM Arad. Pentru că oricum vei auzi de toate şi vei vedea de toate. Printre altele, de pildă, cum legile sunt invocate şi uitate şi iar invocate, cum în discuţii apar personaje deja „îngropate”, cum se trece de la zâmbete la ameninţări şi iar la zâmbete, cum oamenii legii apar şi dispar, cum oricine poate avea legătură cu oricine etc. Şi totul cu iz politic pentru că, nu-i aşa, circ mai bun ca-n politică nu există. La final de circ, se va decide pentru tine, ce şi cum, aşa că într-un fel sau altul merită să fii acolo pentru a şti ce va urma.
Iar în cazul şedinţei ordinare CLM de marţi s-a decis, ce-i drept, doar la a doua încercare, majorarea tarifelor pe ştrand, cel mai discutat dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei. Mai bine de o oră s-a discutat, cu acuze şi ameninţări, cu jigniri şi ironii, despre ştrand în legătură cu orice alt subiect posibil care dă sau nu dă bine la alegători. S-a votat, apoi, iar proiectul prin care ştrandul îşi majora tarifele de intrare a căzut la vot. A reuşit să adune doar 11 voturi „pentru”. La nici jumătate de oră distanţă, după o pauză de şedinţă, lucrurile s-au schimbat radical. S-a votat, din nou, proiectul, iar tarifele majorate de intrare la ştrand au trecut de aleşi. Cu 12 voturi „pentru”, adică cu unul în plus, cel care a înclinat balanţa între „da” şi „nu” pentru tarife crescute. Lia Ardelean a făcut diferenţa, deşi, chiar şi după vot, a afirmat că nu e de acord cu majorarea tarifelor. A votat, însă, pentru ca societatea Recons să nu rămână cumva fără buget. Un buget gândit, desigur, cu majorarea preţurilor de intrare la ştrand cu tot.
Dar ce s-a întâmplat, de fapt, în şedinţă? S-a aruncat vina de la unul la altul, s-au invocat promisiuni făcute prin 2007, s-a adus în discuţie Guvernul, Constituţia, dreptul la proprietate încălcat, istoria din 1970 a ştrandului, care mereu a avut o reglementare specială, toate condimentate cu o sumedenie de atacuri la persoană. Bătălia, chiar şi aşa condimentată cu de toate, a avut o singură miză: eliminarea vs. creşterea tarifelor de intrare în zona comercială a ştrandului. Toate celelalte propuneri din proiectul care viza şi alte majorări şi obiective, nu au contat. S-au făcut mici retuşuri, care veneau să arate public că părerea arădenilor contează (s-au găsit câteva abonamente familiale mai ieftine pentru cei cu doi sau mai mulţi copii) şi, după circ, s-a trecut la vot. 11 consilieri au votat pentru majorarea tarifelor. 7 s-au abţinut. Şase dintre aceştia nici nu aveau altă variantă pentru că fie erau membri în AGA la Recons, fie angajaţi aici. Au fost însă urecheaţi de edilul local, care a lăsat să se înţeleagă că totul se va schimba în condiţiile date, că Recons-ul va reconsidera ştrandul şi investiţiile de aici vor fi inevitabil tăiate.
Seria de ameninţări
Dar n-au fost singurele ameninţări din şedinţă. Comerciantul Leo Aslău, singurul venit din afara CLM să ia cuvântul, le-a cerut reprezentanţilor Primăriei şi iniţiatorilor proiectului (trei consilieri PNL din AGA de la Recons) să invoce cadrul legal al majorării tarifelor din zona comercială a ştrandului. Şi a insistat pe subiect precizând că îi va folosi pentru a face plângerea prealabilă împotriva hotărârii de majorare a tarifelor!
De faptul că acest proiect va fi atacat în contencios administrativ de către Prefectura Arad au vorbit şi consilierii Opoziţiei, Marin Lupaş şi Ionel Ciupe, cei care au încercat totul pentru ca majorarea să nu aibă loc. Dar de ameninţări au avut parte nu doar primarul şi executivul, ci chiar şi comercianţii de la ştrand, pentru că edilul Gheorghe Falcă a precizat că are de gând să ia în calcul renunţarea la concesiunile făcute la ştrand.
Chiar şi după cel de al doilea vot dat ştrandului, adică după majorarea tarifelor, ideea înmugurită în mintea primarului nu a murit: Falcă a spus încă o dată că se gândeşte serios să ia în calcul soluţia rezilierii concesiunilor. Scandalul a continuat chiar şi după votarea tarifelor majorate.
Decizia Liei Ardelean
Următoarele proiecte aveau, toate, legătură cu Recons şi aveau nevoie de voturile a cel puţin 12 consilieri, în condiţiile în care Puterea nu aduna decât 11, din cauza angajaţilor Recons şi a membrilor din AGA. Când la vot a ajuns şi bugetul societăţii, iar din calcule a reieşit clar că nu va trece, Falcă a oprit şedinţa şi i-a primit pe aleşii din AGA să intre în altă şedinţă şi să rezolve cum ştiu ei problema, alături de mai marii Recons. Greu de rezolvat în condiţiile în care Opoziţia avea doi reprezentanţi în AGA la Recons şi decizii clare de partid privind nevotarea majorării tarifelor de la ştrand (sumele majorate fiind cele luate în calcul la desenarea bugetului).
Nu ştim care au fost discuţiile din pauza şedinţei CLM, pentru că noi am avut parte doar de show-ul din Sala Ferdinand, dar ştim că, imediat după, Lia Ardelean a intervenit precizând că nu i se pare normal ca o societate să nu aibă buget deşi se află la jumătatea anului.
După intervenţiile primarului, care a dirijat modul în care se pot îndrepta lucrurile, Lia Ardelean a fost convinsă să propună revotarea proiectului de majorare a tarifelor la ştrand (condiţie pentru votul bugetului în forma actuală). Ba chiar a fost convinsă să-l voteze a doua oară deşi a rămas, şi după votul „pentru”, împotriva majorării tarifelor.
Cu ce ne-am ales după şedinţă: cu tarife majorate, cu ameninţări de procese şi de rezilieri de concesiuni şi cu un gust amar.
Aslău şi poliţia locală
Pentru a desena cât mai clar tabloul circului din CLM, amintim doar că primarul a ameninţat de câteva ori că-l va scoate pe alesul Marin Lupaş din şedinţă cu poliţiştii, fapt ce nu a avut loc. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, în cazul lui Leontin Aslău, care pentru a-şi susţine părerea a acaparat un microfon şi a intervenit repetat chiar şi neinvitat în şedinţă. Falcă a chemat poliţiştii locali iar aceştia au venit. Aslău, însă, a decis să plece înainte de întâlnirea cu oamenii legii. Îşi spusese deja părerea. Vom reveni în materialele viitoare şi cu celelalte amănunte picante adunate din şedinţa CLM, dar şi cu câteva chestiuni serioase. Pentru că, chiar şi aşa, pe fond ludic, s-a decis de 26 de ori soarta unor oameni sau locuri din Arad.
CITEŞTE ŞI: Ștrandul scos din nou la majorat
Citiți principiile noastre de moderare aici!