Arad. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad face o nouă analiză a sistemului de sănătate românesc, pornind de la starea de sănătate a populației corelată în mod direct cu numărul deceselor de Covid-19, cu lipsa prevenției, administrarea haotică de medicamente și repartizarea neunitară a specialiștilor în teritoriu.
Cei mai rezistenți la antibiotice
“Nimeni nu mai monitorizează Sănătatea Publică în România și nu se vorbește #pecifre despre ce se întâmplă. Avem o rată catastrofală de creștere accelerată a obezității la copii. Un risc major care, scăpat de sub control, va genera cheltuieli imense în următorii 20 de ani pe sistemul de sănătate. Idem pe consumul de toxice (alcool, tutun, etc.), unde avem o creștere accelerată necontrolabilă, fără niciun program național de prevenție, pe factori de risc. Dacă se măsoară cheltuielile pentru prevenție pentru fiecare persoană, se constată că România a cheltuit cel mai puțin din UE. O altă problemă nediscutată este nivelul de rezistență la antibiotic ce se menține ridicat în România, din cauza consumului haotic. Abuzul de antibiotice scăpat de sub control de câțiva ani în România este nereglementat de vreun for și de vreo instituție, decât la nivel declarativ. Acest fapt a dus Romania în altă extremă, unde suntem campioni europeni. Suntem cei mai rezistenți la antibiotice și germenii din spitale. Suntem așa de rezistenți la antibiotice, încât am îngrozit Europa. Doar în România vezi administrarea de antibiotic în scop profilactic, înainte de orice alt tratament”, argumentează Timiș.
Comorbiditățile și decesele de Covid
Directorul DSP mai susține că este greșit să vorbim doar din prisma procentului extrem de mare al deceselor de Covid-19, dacă nu ne uităm și la factorii care au favorizat aceste cifre: „Monopolizarea discuției doar pe Covid și concentarea pe această temă este calul troian al sistemului național de sănătate. Toate discuțiile din mediul public ale “specialiștilor”, cât și alocarea de fonduri și resurse în sistem, se concentrează doar aici, parcă toate celelalte probleme au dispărut brusc din sistem. Da, suntem nr.1 la decese pe Covid în UE, dar de ce nu discutăm de ce decesele au factori de risc așa crescuți? Or fi ei nevaccinați, dar este oare suficient doar să subliniem acest criteriu…, doar nevaccinarea? Dar comorbiditățile? De ce au obezitate morbidă decesele de Covid? De ce au diabet? De ce au comorbidități cardiace? Etc… Oare chiar dacă avem un număr mare de nevaccinați, nu contribuie la numărul mare de decese și stilul de viață și starea de sănătate a cetățenilor? Comparăm strict numărul de decedați din țară cu Y, fără să discutăm de factorii favorizanți care accentuează decesele pe Covid în România. De aceea avem acestă rată crescută de deces (sistem de sănătate românesc + stil de viață+ Covid). Este vorba de un cumul de factori ce trebuie analizați, studiați.”
Accent pe prevenție
Eficientizarea sistemului de sănătate românesc trebuie făcută în urma unei analize care să țină cont inclusiv de specificitatea fiecărui județ în parte, susține Horea Timiș: „Nimeni nu mai calculează nimic și trebuie să ne întoarcem la cifre, la o analiză pe fiecare județ. Trebuie o analiză prin comparație la nivelul unităților cu paturi, pe județe. Principalii indicatori folosiţi pentru evaluarea sectorului spitalicesc sunt: numărul de paturi, rata de ocupare, numărul de spitalizări, durata spitalizărilor. Accentul trebuie pus pe un sistem de prevenție, analize obligatorii, screening-uri, medicină primară, ambulatorii, spitalizare de zi și abia în ultimul rând pe spitale. Dependența excesivă și de lungă durată de serviciile spitalicești contribuie la crearea unui sistem de sănătate ineficient. Astăzi cheltuim majoritatea bugetului din sănătate pe spitale, total greșit, la care se mai adaugă faptul că România cheltuiește mai puțin pe sănătate, decât orice altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca proporție din PIB. În UE, cheltuielile publice cu sănătatea se numără printre elementele de cheltuieli cele mai mari și cu creșterea cea mai rapidă. În România, un procent important în creștere exponențială este cheltuit pe produse farmaceutice și pe produse de uz medical. Creșterea se observă de la an la an.”
De acasă, direct pe masa de operație
Politicile de sănătate clare sunt un of mai vechi al directorului DSP care explică, din nou, de ce spitalizarea ar trebuie să fie ultima soluție: „Românul ajunge să se cronicizeze acasă și ajunge direct în spital când este deja prea târziu pentru reinserție socială, din cauza faptului că trece din sănătos direct în cronic și generează direct povară socială și financiară pe sistem. În loc să avem dezvoltate sisteme de prevenție la costuri mult mai mici, de identificare din timp a posibililor viitorilor pacienți, prin accesul mai facil la analize, investigații medicale, screening-uri, etc. Avem nevoie de politici de sănătate clare și simple și, cel mai important, cineva să cuantifice sistemul în cifre, că la filosofie suntem cei mai buni din U.E. Doar noi avem un sistem de sănătate care mută pacientul din casă, azi sănătos, mâine direct pe patul de spital, operat, unde stă în medie câteva zile și pleacă cu o paletă de boli. Anumite afecțiuni pe care le putem trata în ambulatoriu, în cateva ore, noi le complicăm și tinem pacienții cu zilele prin spitale, le dăm medicație de parcă suntem în război, apoi facem la investigații medicale, analize și îi suprainvestigăm și supraoperăm și apoi ne plângem că nu avem bani în sistemul de sănătate. O altă problemă scoasă în evidență de pandemie arată că profesioniștii în domeniul sănătății sunt distribuiți neuniform, existând deficite în unele domenii de îngrijire medicală. Distribuția neuniformă a unităților de îngrijire medicală înseamnă un acces mai limitat la serviciile primare și la cele de specialitate, mai ales în zonele rurale, ceea ce generează faptul că mulți români asigurați nu au acces la servicii medicale sau cei care au acces beneficiază de un pachet minimal de servicii”, mai punctează Horea Timiș.
Soluții
Care ar fi soluțiile și cum ar putea fi prevenită risipa din sistemul medical, în viziunea directorului DSP: „Lipsa unor decizii logice de strategie de sănătate generează un carusel de costuri ce definește RISIPA DIN SISTEM. Măsurile trebuie luate punctual și cuantificate. Sunt trei direcții simple:
1. Banii – alocarea unui sistem financiar corect pentru sănătate. Nu poți face performanță cu doi lei; 2. Sănătate Publică – tot ce înseamnă prevenție, screening-uri, analize, investigații, educație, monitorizare, pe sectoare, pe regiuni, pe boli pe sexe etc; 3. Inversarea sistemului – Să trecem de la spitale la medicina primară, ambulator spitalizare de zi și o altă paradigmă.
P.S. Și urmărirea educației medicale și a nivelului de calitate a studenților, rezidenților, a programelor de educație medicală continuă a cadrelor medicale… Da pe bune.. nu poți face rezidențiatul “de acasă”. Să fim serioși, ne furăm singuri căciula.”
Trimite articolul
XIncompetenta medicilor si prostia din tara asta ingrozesc Europa. ca habar nu au de medicina , isi cumpara examenele cu euro
dobitocii ca Horia Timi puis in functii de conducere pe criterii de lingai politici . un incompetent si un dobitoc.
cred ca astea ingrozesc Europa TAMPITULE
-
https://www.rebelnews.com/bill_gates_admits_covid_19_vaccines_dont_stop_viral_transmission
Asta ar trebui sa va ingrozeasca !
La fel ca si remarca cercetatorului Virgil Paunescu:
“Vaccinul anti-covid schimbă imunitatea și creează dependență”
-
Ninonino, vine imediat ambulanta!🚑
-
Aveti perfecta dreptate in legatura cu antibioticele pe care romanul le inghite ca pe bomboane. Sunt medici care au plecat in alte tari si sa stiti ca tot la fel lucreaza, dau antibiotic pt orice( pana cand i sa atras atentia de catre colegi ). Nemti nu dau antibiotic si uite cat de mult traiesc, la fel si cei care nu consuma multe medicamente pt orice durere. La noi daca spui ca te tratezi babeste sau cu plante, zice ca esti nebun. Medici sunt mana in mana cu farmaciile, asa ca daca vezi o reteta cu 5 medicamente prescrise pt o durere de cap , nu ne miram( in Romania). Cind apare o pandemie, romanul e pe primul loc la decese si imunitate scazuta, nu mai vorbim ca romanul mananca la fel ca si americanii-mult, gras si prost. Desteapta-te romane !!!!
-
De unde stii tu astea așa de bine…?
Ai, la bază vreun STUDIU SERIOS, pe care nu-l știu eu…?Dacă da, prezintăni-l și nouă, “prostimii”, împreună cu Horia Timiș, CA SĂ-L VEDEM, și să “ne luminăm” …🤔
Că declarații din astea “pompieristice” , “DUPĂ URECHE” sau MANIPULATOARE, am văzut destule și m-sm săturat de ele, în campania asta COVID!!!! 😠
PS: sau vă e frică că DOAR ANTIBIOTICELE PULMONARE PUTERNICE își fac efectul asupra COVIDului, nu vaccinurile voastre de rahat ?!
-
Uite, Dd asta stie sa scrie; nu era mai bine sa fi ramas analfabet?!
-
DD draga, in caz ca nu ai observat la noi inca se dau antibiotice fara prescriptie medicala pentru ca esti prieten/vecin cu farmacista si faceti o romaneasca. Asa ca ignoranta ta sa ti o bagi matale in poponet. Ignorance is not always a bliss – daca ai capacitatea de a intelege fraza asta dupa ce o bagi in google translate.
-
-
Claudiu,
De ce trebuie sa-i tragem si pe americani in discutie? Noi nu trebuie sa ne comparam cu nimeni, sintem incomparabili!
Nu am auzit de omul asta dar are dreptate.
Preventie 0 iar cand omul ajunge intr-o situatie medicala proasta si vine in ultimul moment la doctor, ingrozit de mita care tre sa o dea si de conditiile mizere plus nepasarea majoritatii medicilor/asistentelor, nu e de mirare ca se moare pe capete.
In ultimii aproape 2 ani s-a vorbit doar de Covid iar celelalte boli precum cancerul, de care se moare muult mai mult decat de Covid, sunt lasate deoparte, nu se mai pomeneste de ele.
Cand un om pus in functia aia incepe sa spuna ca “suntem cei mai rezistenti la antibiotice si la germenii din spitale” e clar. Noi nu suntem rezistenti, ci bacteriile devin rezistente. Printr-un simplu interviu ai dovedit ca esti la fel de incompetent ca “medicii” care le prescriu. Daca ai oua, mergi la fraierii de mitici si pune interdictie pe orice reclama care promoveaza automedicatia. Scurt pe 2. Nu mai trebuie omul sa ia colebil de capul lui cand mananca ca prostu! Apoi te poti baga in medicii de familie. Orice medicament prescris sa fie trecut in fiza electronica a pacientului. De acolo poti analiza cazul si trece la sanctiuni daca e cazul. Sa ne intelegem: trebuie sa punem osul la munca, atat medici cat si simplii cetateni. Ca e usor ca un medic de familie sa iti dea orice tratament in speranta ca te faci bine si sa-l doara in dos. Dar e greu sa pui suflet si sa cauti sa rezolvi probleme de sanatate fata antibiotice, asa cum e normal. Medicii de familie nu prea mai au treaba cu medicina din pacate. Dau retete la geam, si consulta telefonic….
-
bine punctat. bine bine.
-
Piuir, cred că Timiș a vorbit pe înțelesul muritorului de rând, fără pretenții științifice. Observația ta este ok, bacteriile devin mai rezistente, dar pierde și imunitatea individuală. Copiii crescuți pe stradă sunt mai „rezistenți” la boli decât cei crescuți în medii sterile. Organismul învață să lupte cu germenii, or folosind antibiotice inutil, necontrolat… Ești de acord?
Adevarul ca mai rezistenti decat voi nu e nimenea!!!! atat tupeu si nesimtire cat in institutia pe care o “conduci” nu mai este nici unde in arad. nici macar in primaria fratilor pocahontasi si galbeniori. Inainte de toate ia fii tu bun, si spune-mi : DE CE NU RASPUNDE NIMENI LA TELEFONUL JEGOASEI INSTITUTII PE CARE VREMELNIC O CONDUCI? DE 14 ZILE ( AM LISTINGUL) TELEFONUL VOSTRU ESTE CAND OCUPAT, CAND NU RASPUNDE-TI. 8 ORE PE ZI. Tu citesti? auzi ce iti spun? 8 ore pe zi 14 zile succesive nu se poate vorbi in institutia pe care tu chipurile o conduci. Deci despre ce discutam? Ca nu aveti nici un pic de bun simt, nu discutam, ca apar iepele alea prin ziare si fb sa cerseasca o pizza ptr eroii cu salari cat china care nici nu fac nimic nici asta nu discut. AI VREA DUMNEATALE SA ITI TRIMIT SI SA PUBLICAM IN ACEST ZIAR DE EXEMPLU SITUATIA POSTARILOR pe FB (IN TIMPUL SERVICIULUI !!!) PENTRU 12 TANTI DIN CIREADA PE CARE O PASTORESTI? SA VADA TOATA LUMEA CAT SI CUM MUNCITI VOI. CA DE RASPUNS LA TELEFON NU RASPUNDE-TI – nu v-ar raspunde in ultima clipa a vietii cine sperati voi-. Ce mama dracului lucrati daca nu raspunde-ti la nici un telefon? poate ini faci un print screen sa vad ca ai raspuns la mii e emailuri. Vai de noi cu asa oameni pe cap. sincer, eu v-as lua pe sus pe toti din cuibul ala de viespi. astept un raspuns daca ai vreo urma de demnitate, piticule. dar voi sunteti rezistenti! rezistenti rau! cu soricul gros!
-
Geo, fii mai concret. Cine draq crezi că citește ce ai scris?
eroare !!!!!!!!!! nu suntem prea rezistenti la antibiotice si nici la nozocomiale ci din contra. poate incearca cu cianura sa ne omoare daca suntem prea rezistenti. in realitate sa vezi ce rezistenta au microbii adusi din strainatate sau de la piscine din strainatate , i
Timis, un sfat si de la mine. Ciocu mic si joc de glezna ca si tu te ai ingrasat. Lasa tu stiinta in seama celor compatibili cu ea. Nu cred ca cineva ia cu pumnul antibiotice. Daca ia inseamna ca are nevoie ca sa nu se suprainfecteze. Asa ca mucles!!!!
Nu mai vorbiți prostii, nu din medicii care prescriu antibiotice sunt vinovați, ci farmaciile care eliberează antibiotice la toți semianalfabeții fara rețete și care n-au calcat veac la medic. Cantitatea de antibiotice eliberată pe rețete simple de medici e neglijabilă comparativ cu tonele care se vând la toți care trec pragul unei farmacii cu idei puține și fixe. Majoritatea oamenilor nu ajung la medic că nu vor și se tratează singuri de multe patologii
-
Da matale de unde stii asa bine chestia asta?
Vad ca multi au inteles gresit acest articol.
Rezistenta la antibiotice inseamna, mai pe intelesul tuturor ca acestea ajung sa nu isi mai faca efectul iar germenii/bacteriile se dezvolta si prolifereaza in organismul uman in voie. Asta pentru ca omul le ia fara prescriptie medicala dar si din “sarguinta” doctorilor care la primul semn prescriu antibiotice in loc sa incerce tratamentul fara antibiotice, cu medicamente uzuale.
Rezistenta la antibiotic nu inseamna ca romanii sunt puternici si rezista la bacterii.
-
ai dreptate, romanul citeste titlul apoi isi da cu parerea….si eu am inteles asa ca si tine dar multi de aici au vazut cuvantul antibiotic si apoi au inceput sa scrie ce le trece prin cap…..vai de noi !!!!
Incompetenta medicilor care pun diagnostice dupa ureche , asta a ingrozit Europa. Am stat aproape o luna in spital cu diagnostic si tratament bineinteles, gresit. O dpsctorita de la gastro, imi scapa numele acum, poate cineva ajuta, arata bine, era draguta, dar era singura ei calitate.
Medici fara vocatie, fara o buna pregatire, mituibili desi bine platiti si un sistem medical in care omul este doar o sursa de venit si este vazut ca un produs pe banda: a venit, i-am aplicat procedura, scapa bine, nu scapa iar bine.
Pai nu avem noi 11 incendii in spitale? Pai avem.
De ce nu spuneti si de saracia si alimentatia necorepunzatoare a pensionarilor, impinsi incet spre groapa? Sau de furtul resurselor sau de migratia medicilor buni spre alte orizonturi?
Deci… hai sa nu fim ipocriti.
Mai Timis , ia scoate tu sabia , incaleca pe BMW si treci si ia masuri 😂 doar acestea sunt termenele tale de comparatie , ca ale ultimului cocalar ce sparge seminte in gara mare ….. aaaaah !!! sa nu uit , a zis verisoara ta sa ti spun , vezi cum faci sa o rezolvi si pe ea de un post caldut la spitalul judetean , acum ca ai rezolvat o pe consoarta , si e ditamai directorul , itele se trag mai usor , nu ? te am salutat si vezi sa nu uiti de vara ta
Oare nu am putea sa o ingrozim pe mata?…. Când ne mai scăpăm de tine horicca…… Du-te lasă-ne ca ne-am saturat de fata ta de spart borcane….
Nu ești în stare sa închizi centrele de permanenta care își baga pacienți din burta ca să aibă cv de lucru…..si vrei sa schimbi România??!!
Demisia falkonistule împreună cu leana pe care ai pus-o directoare