ARAD. Dacă anul trecut Consiliul Local Municipal respingea proiectul de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea de către Municipiul Arad a Hotelului Ardealul, anul acesta un proiect de hotărâre similar a fost aprobat fără probleme. S-a întâmplat în şedinţa ordinară a CLM din 28 februarie 2023, când aleşii au decis neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea apartamentelor nr. 2, 3, 6B, 7 şi 8, situate în municipiul Arad, B-dul Revoluţiei nr.98. Singurele cifre care diferă de la un proiect la altul sunt cele privind preţul la care hotelul este ofertat spre vânzare: 5.800.000 de euro acum, faţă de 4.200.000 de euro anul trecut. Adică mai mult cu 38%. Cel puţin aşa rezultă din hotărârea proaspăt adoptată în CLM.
Proprietarul
Decizia Consiliului Local a fost luată la solicitarea SC Micro Vision ConsultSRL,proprietar al imobilului, prin Asociaţia civilă profesională de avocaţi Marian Popa şi Asociaţii. Despre SC Micro Vision ConsultSRL se spune că ar fi doar un paravan, proprietăţile pe care firma le-a achiziţionat până acum în Transilvania fiind vândute ulterior către o companie controlată de statul maghiar. Un traseu asemănător l-a avut şi Teatrul Vechi din Arad, aflat acum în proprietatea firmei Manevi Pro Transilvania.
SC Micro Vision Consult SRL a fost înfiinţată în anul 2020, în Cluj Napoca, şi a avut în 2021 un număr mediu de 3 salariaţi. Obiectul de activitate al firmei îl constituie activităţile de consultanţă pentru afaceri şi management. În 2021, compania a rulat afaceri de 77.284.319 (faţă de doar 108.349 de lei în 2020) de lei şi a înregistrat un profit net de 14.893.464 de lei (de aproape 7 ori mai mare decât în 2020, când profitul net a fost de 2.155.659 de lei).
Ce se vinde?
Apartamentele din imobilul de pe Revoluţiei 98, scos la vânzare, însumează o suprafaţă de 3.904 metri pătraţi.
Apartamentul nr.2 se află la subsol, are o suprafaţă construită de 350 mp şi e compus din scară interioară, magazie, vestiar, 2 spălătorii, grup sanitar (cu teren aferent în suprafaţă de 118/1967 mp, proprietate personală).
Apartamentul nr.3 se ală tot la subsol, are o suprafaţă construită de 326 mp şi e compus din 3 săli cazane, 2 magazii, 2 vestiare, grup sanitar (cu teren aferent în suprafaţă de 110/1967 mp, proprietate personală).
Apartamentul nr.6B e situat la parter, are o suprafaţă construită de 188 mp şi e compus din 2 birouri, recepţie, vestiar, magazie, două holuri, pasaj trecere, grup sanitar, scară interioară (cu teren aferent în suprafaţă de 63/1967 mp).
Apartamentul nr.7 se află la etajul I, are o suprafaţă construită de 1.528 mp şi e compus din 38 de camere de cazare cu hol şi baie, 1 apartament de cazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, birou, 2 terase, balcon hol, 4 pasaje de trecere, scară interioară (cu teren aferent în suprafaţă de 515/1967 mp, proprietate
personală).
Apartamentul nr.8 se află la etajul II, are o suprafaţă construită de 1.512 mp şi e compus din 38 camere de cazare cu hol şi baie, un apartament decazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, hol, 4 pasaje de trecere, scară interioară (cu teren aferent în suprafaţă de 510/1967 mp, proprietate personală).
Justificare
Anterior deciziei din CLM, Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad, a comunicat că nu îşi va exercita dreptul de preempţiune astfel că acest drept s-a transferat administraţiei publice locale.
Cum explică Primăria refuzul de a-şi exercita dreptul de preemţiune cu privire la achiziţionarea Hotelului Ardealul?
„Municipiul Arad deține în administrare un număr aproximativ de 1.362 locuințe fond de stat și 115 spații cu altă destinație decât aceea de locuință, imobilele sunt proprietatea Statului Român, urmărite conform legislației în vigoare, acestea necesită lucrări de întreținere, la fațade, acoperiș etc, lucrări care vor fi plătite din bugetul local corespunzător cotelor deținute în fiecare imobil. În anul în curs, Municipiul Arad are în derulare mai multe lucrări de investiții, lucrări care au avut prevăzut un buget limitat, iar pentru achiziții de imobile nefiind prevăzute sume, se presupune că pentru o eventuală achiziție de imobile, sumele necesare ar trebui diminuate de la alte capitole bugetare” – explică reprezentanţii municipalităţii arădene.
Tot anul
Hotărârea CLM privind neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea de către Municipiul Arad a Hotelului Ardealul are valabilitate pentru întregul an calendaristic 2023, inclusiv pentru situaţiile în care monumentul istoric este vândut de mai multe ori.
Valoare istorică
Hotel Ardealul este monument istoric construit între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, pe locul unui han din secolul al XVIII-lea. Staţia de poştalion din faţa clădirii, aşezată la bifurcaţia drumului Viena-Arad-Sibiu spre Transilvania şi Banat, a determinat denumirea veche a Motelului „Crucea Albă”. În clădirea situată pe Bulevardul Revoluţiei nr.98 s-a constituit Asociaţia Culturală Română Arădeană (1863) şi s-a format o organizaţie politică a românilor din vestul Transilvaniei (1872). De-a lungul timpului, hotelul a găzduit personalităţi marcante ale vieţii cultural-artistice ale vremii, printre care: George Coşbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, Francois Copee, Ady Endre şi Arany Janos. În sala de festivităţi a Hotelului au concertat Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), Johannes Brahms (1879) şi Pablo Cassalis (1912).
Trimite articolul
XNu vă supărați,dar tot în coloanele acestei publicații am citit,în urmă cu niște zile,că hotelul A FOST VÎNDUT DEJA !!Cum se poate,atunci,ca acum să fie ”scos” la vînzare?!Cînd am fost prost informați,ca să nu zic,”Dezinformați”?
Boc nu are 6 mil. de euro pentru o clădire de patrimoniu ,dar vrea din bugetul statului câteva miliarde pentru a investi prostește intr-un metrou care nu se justifică la un orășel de provincie. Oameni mici cu ambiții aberante….
Nu este interesant si nu prezinta interes. Primul cutremur peste ‘7 sa dus tot.
În anul 1841 Crucea albă a fost, probabil , primul MOTEL din lume! Iar fiirma asta care vinde trebuie să fie a naibi de bună dacă în 2020 a făcut la o cifră de afaceri de 100000 de lei, un profit de 2000000! Măi oameni buni, voi nu verificați ce scrieți?
E ciudat locul si e treaba nu are terase sau spațiu doar pentru cei care au venit in oras
Orașul pute de saracieeeee
Nu știu cum au ajuns o grămadă de clădiri monument istoric în proprietatea unor persoane fizice. Când, cum, și cu ce preț au fost cumpărate ? Unde pot să mă informez?
Stati linistiti, il va cumpara guvernul maghiar!