ARAD. Patru proiecte de hotărâre vizând neexercitarea dreptului de preemţiune de către Municipiul Arad se află pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CLM de vineri, 11 martie 2022. Unul dintre ele vizează achiziţionarea apartamentelor nr. 2, 3, 6B, 7 şi 8, situate pe B-dul Revoluţiei nr.98. E vorba de Hotel Ardealul – imobil monument istoric, despre care aflăm că e ofertat spre vânzare la preţul de 4.200.000 euro.
Solicitarea de exprimare a opţiunii Consiliului Local privind dreptul de preempţiune a venit din partea SC Micro Vision Consult SRL, în calitate de proprietar al imobilului.
Între trecut şi viitor
Este pentru a doua oară când CLM votează neexercitarea dreptului de preemţiune vizând Hotel Ardealul. În luna mai a anului trecut, o tentativă similară a fost sortită eşecului, aleşii USR şi PMP fiind cei care au avut rol decisiv în această chestiune. Preţul de vânzare vehiculat la acel moment a fost de 3,5 milioane de euro, piaţa zvonurilor indicând drept cumpărător un ONG din Ungaria interesat de achiziţia mai multor clădiri în Transilvania. Primăria a avut la dispoziţie un termen limitat pentru a-şi exercita dreptul de preemţiune şi a cumpăra Hotel Ardealul. Nu a făcut-o însă. Aşa că imobilul monument istoric de pe Revoluţiei 98 a fost vândut către SC Micro Vision Consult SRL. Dacă luăm în calcul hotărârea CLM de anul trecut, vechiul proprietar al hotelului – SC Pensiunea Mayiumi SRL – ar fi încasat 3.500.000 de euro în urma tranzacţiei.
Firma cumpărătoare a fost înfiinţată în anul 2020 în Cluj Napoca, se ocupă de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management” şi are doar un angajat. În 2020 a avut o cifră de afaceri de 108.349 de lei şi un profit de 2.194.546 de lei. Preţul la care intenţionează să vândă acum Hotel Ardealul este cu 20% mai mare faţă de preţul la care l-a cumpărat (4.200.000 milioane de euro faţă de 3.500.000 de euro). Anul trecut, Micro Vision Consult a achiziţionat – cu 800.000 de euro – cel mai mare castel baroc din Transilvania: Castelul Wesselenyi din Jibou, judeţul Sălaj. Potrivit Mediafax, „după câteva zile, aceasta a vândut castelul către o companie din Ungaria, care face parte din portofoliul firmelor deţinute de statul maghiar”.
Foarte probabil, Hotel Ardealul va avea aceeaşi soartă. Mai devreme sau mai târziu… Căci, indiferent dacă proiectul de hotărâre CLM va fi aprobat sau respins în şedinţa din 11 martie, e cât să poate de clar că Municipiul Arad nu va achiziţiona imobilul monument istoric.
Justificarea Primăriei
„În conformitate cu prevederile art.4, alin.(8), din Legea nr.422 din 18 iulie 2001 – republicată – privind protejarea monumentelor istorice, în cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional nu îşi exercită dreptul de preempţiune la achiziţionarea acestuia, acest drept se transferă autorităţilor publice locale. Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad, prin adresa nr.299/07.05.2021, a comunicat că nu îşi va exercita dreptul de preemţiune, astfel că acest drept s-a transferat administraţiei publice locale pentru imobilul precizat mai sus. Preţul comunicat este de 4.200.000 euro. Facem precizarea că Municipiul Arad deține în administrare un număr aproximativ de 1.357 locuințe fond de stat și 127 spații cu altă destinație decât aceea de locuință, imobilele sunt proprietatea Statului Român, urmărite conform legislației în vigoare, acestea necesită lucrări de întreținere, la fațade, acoperiș etc., lucrări care vor fi plătite din bugetul local corespunzător cotelor deținute în fiecare imobil. În anul în curs, Municipiul Arad are în derulare mai multe lucrări de investiții, lucrări care au avut prevăzut un buget limitat, iar pentru achiziții de imobile nefiind prevăzute sume, se presupune că pentru o eventuală achiziție de imobile, sumele necesare ar trebui diminuate de la alte capitole bugetare” – se arată în Raportul de specialitate al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei, document care însoţeşte proiectul de hotărâre ce va fi supus votului în şedinţa de vineri, 11 martie.
80 de camere de cazare
Apartamentele din imobilul de pe Revoluţiei 98, scos la vânzare, însumează o suprafaţă de aproape 4.000 de metri pătraţi.
Apartamentul nr.2 se află la subsol, are o suprafaţă construită de 350 mp şi e compus din scară interioară, magazie, vestiar, 2 spălătorii, grup sanitar, cu teren aferent în suprafaţă de 118/1967 mp, proprietate personală.
Apartamentul nr.3 se află, de asemenea, la subsol, are suprafaţa construită de 326 mp şi e compus din 3 săli cazane, 2 magazii, 2 vestiare, grup sanitar, cu teren aferent în suprafaţă de 110/1967 mp, proprietate personală.
Apartamentul nr.6B e poziţionat la parter, are suprafaţa construită de 188 mp şi e compus din 2 birouri, recepţie, vestiar, magazie, două holuri, pasaj trecere, grup sanitar, scară interioară, cu teren aferent în suprafaţă de 63/1967 mp.
Apartamentul nr.7 se află la etajul I, având o suprafaţă construită de 1.528 mp. E compus din 38 de camere cazare cu hol şi baie, 1 apartament cazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, birou, 2 terase, balcon hol, 4 pasaje trecere, scară interioară, cu teren aferent în suprafaţă de 515/1967 mp, proprietate personală.
Apartamentul nr.8 se află etajul II şi are o suprafaţă construită de 1.512 mp. E compus din 38 camere cazare cu hol şi baie, un apartament cazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, hol, 4 pasaje trecere, scară interioară, cu teren aferent în suprafaţă de 510/1967 mp, proprietate personală.
Tot anul 2022
Decizia CLM privind neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea acestor apartamente ar urma să aibă valabilitate „pentru întregul an calendaristic 2022, inclusiv pentru situaţiile în care monumentul istoric este vândut de mai multe ori”, potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de vineri.
Valoare istorică
Hotel Ardealul este monument istoric construit între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, pe locul unui han din secolul al XVIII-lea. Staţia de poştalion din faţa clădirii, aşezată la bifurcaţia drumului Viena-Arad-Sibiu spre Transilvania şi Banat, a determinat denumirea veche a Motelului „Crucea Albă”. În clădirea situată pe Bulevardul Revoluţiei nr.98 s-a constituit Asociaţia Culturală Română Arădeană (1863) şi s-a format o organizaţie politică a românilor din vestul Transilvaniei (1872). De-a lungul timpului, hotelul a găzduit personalităţi marcante ale vieţii cultural-artistice ale vremii, printre care: George Coşbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, Francois Copee, Ady Endre şi Arany Janos. În sala de festivităţi a Hotelului au concertat Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), Johannes Brahms (1879) şi Pablo Cassalis (1912).
Trimite articolul
Xfirme din Ungaria pana la urma or sa cumpere tot ce se poate din oras. Bravo lor. !
PS
s-a inceput cu patrimoniul GOJDU din Ungaria si se va termina dupa ce se cumpara tot ce e monument istoric se pare.!
Ciumetele roman si cultura …
De ce ne minunam ca ne calca toti in picioare?
La Viena, o astfel de cladire e mai ieftina.
-
Ce esti tu expert imobiliar?
E fix pix ce zici tu.
”Noi suntem români ” în cântec. Dar stăpâni în veci NU.
Să-i lăsăm să cumpere,după care statul român să le naționalizeze.