ARAD. Europe Logistics – companie administrată de olandezii de la AFI Europe N.V. – şi-a anunţat, zilele trecute, intenţia de a elabora un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul fostei fabrici IMAR. Investitorul intenţionează construirea unui ansamblu de clădiri comerciale şi pentru servicii care ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 79.962 de metri pătraţi situată pe Calea Aurel Vlaicu nr.14. Proiectul se află în faza obţinerii avizului de oportunitate.
Iniţiatorul proiectului arată că anterior acestui demers, pe amplasamentul respectiv, s-a aprobat prin HCL 108/11.05.2012 – PUZ Construire Ansamblu clădiri comerciale şi pentru servicii, cu valabilitate trei ani. Conceptul actual reia principiile stabilite prin PUZ-ul anterior, cu anumite adaptări funcţie de mobilarea propusă în prezent.
Patru centre comerciale
„Proiectul de dezvoltare prevede realizarea unei investiţii imobiliare, sub forma unui ansamblu de clădiri cu destinație comercială şi pentru servicii (hipermarket, galerii comerciale de tip <strip mall>, bricolaj etc.), cu regim de înălțime Parter + 1E parţial, organizate în jurul unei platforme comune pentru parcare, amenajată la nivelul solului, cu accese atât din Calea Aurel Vlaicu, cât şi din Calea 6 Vânători. În partea de sud-vest a incintei, de-a lungul Căii Aurel Vlaicu, este prevăzută o suprafaţă pe care opţional se poate realiza un proiect cu regim de înălţime maxim S+P+8E și înălţime de până la 35m, cu parcare subterană, având funcţiuni comerciale şi pentru servicii – comercial/ birouri/ hotel. Corpurile de clădiri vor fi amplasate în aşa fel încât activităţile destinate fiecăruia să nu se influenţeze în mod negativ sau să nu aibă impact necorespunzător asupra vecinătăţii şi mediului. Funcţiunile comerciale şi pentru servicii vor interacţiona şi vor fi deservite de un parcaj comun” – se arată în documentaţie.
Ansamblul comercial va fi compus din patru corpuri principale: Corp 1 – Centru comercial – Bricolaj; Corp 2 – Centru comercial – Hipermagazin & Galerie comercială; Corp 3 – Centru comercial – MSU (Unitate de Shopping de nivel Mediu) – comerţ + servicii (comercial/ birouri/ hotel); Corp 4 – Centru comercial – Strip Mall (comerţ). Strip Mall este un concept nou adus în Romania, ce reprezintă un mall în aer liber, magazinele fiind dispuse pe un rând cu spaţiu de promenadă în faţă, iar pe toată lungimea sa având locuri de parcare.
Pregătit pentru dezmembrare
„Terenul destinat realizării investiţiei este format dintr-o singură parcelă, în suprafaţă de 79.962 mp, aflată în proprietatea iniţiatorului. Acesta se va putea dezmembra astfel încât fiecare corp/ tronson împreună cu dotările aferente şi cu cotele comune, să poată intra în proprietatea diverşilor operatori, cu respectarea condiţiilor de servitute şi parcelare” – se mai arată în documentaţie.
Studiu de oportunitate
Anunţul de intenţie privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal „Construire ansamblu de clădiri comerciale și pentru servicii” Calea Aurel Vlaicu nr.14, Arad a fost făcut public săptămâna trecută. Documentaţia poate fi consultată la sediul Primăriei Municipiului Arad, Serviciul Dezvoltare Urbană şi Protejare Monumente, camera 49, până la 13 octombrie, în zilele lucrătoare, între orele 8.00–11.00. Observaţiile pot fi transmise în scris la sediul Primăriei, B-dul Revoluţiei nr.75, Serviciul Relaţii cu Publicul, până la 13 octombrie.
Vecini cu „Complexul Rezidenţial Arcade”
Ansamblul de clădiri comerciale şi pentru servicii al celor de la Europe Logistics ar urma să fie construit lângă viitorul Complex rezidenţial şi de servicii aparţinând SC Complex Rezidenţial Arcade SRL. Aflat încă în stadiul de proiect, acesta ar urma să fie construit pe o suprafaţă de 34.573 metri pătraţi, în partea dinspre UTA a terenului IMAR. De altfel, cei doi vecini vor avea „racord comun la Calea Aurel Vlaicu”, cu doua benzi de intrare (una pentru Europe Logistics SRL şi alta pentru ARED), respectiv două benzi de ieşire, intersecţia fiind semaforizată. Intersecţia dintre drumul de acces din Calea Aurel Vlaicu şi legătura cu cele două zone se rezolvă printr-un sens giratoriu.
Reamintim, Complexul rezidenţial şi de servicii al celor de la „Arcade” include 305 apartamente amenajate în şase blocuri cu patru etaje+etaj retras, 22 de case cu un etaj şi mansardă sau etaj retras şi un centru comercial cu cel mult un etaj.
Trimite articolul
XSi zona verde? Parca era o obligatie ca cel putin nu stiu cat la suta sa fie verde. Ar trebui obligati sa refaca proiectul asa cum si alti investitori din Timisoara au stiut sa gaseasca solutii tehnice si sa dea o gura de oxigen zonei. Ca altfel vom avea numai betoane, asfalt si mall-uri si iar o sa apara argumentul ca nu mai avem unde sa facem parc.
Sincer mie mi se pare ca proiectul e prea mare pentru un oras mic. Cine o sa cumpere din toate mallurile astea? In Arad nu prea vin oameni noi, ci mai degraba pleaca. Nu sunt asa multi studenti iar locurile de munca bine platite sunt si ele limitate. Da, proiectul ofera cateva locuri de munca, dar la ce bani? Ma rog, e usor de vorbit.
BRAVO IMI PLACE
ASTA DA PRIVATIZARE!!!
CE NE TREBUIA O FABRICA RENUMITA PT PRODUSELE EI SI LA INTERN SI LA EXTERN ( CPL) ! CE DE MII DE LOCURI DE MUNCA DISTRUSE CE DE SOMERI, CE PRODUSE CAUTATE DE ROMANI SI NU NUMAI !
HOTEL FRATILOR CA NU AVEM DESTULE IN ARAD !
ASTA PRIVATIZARE !
PS
MAI E CEVA DE DISTRUS IN ARAD? NU CRED !
De ce nu se construieste cel mai nou si modern spital din vestul tarii ?
Regatul mall- urilor . Unicul oraș din lume ,Falcao, ca suna mai exotic. Regatul proiectelor eșuate. Cultul ( personalității) si nu cultura, la mare rang. Adevărul trist e că cei care dau aprobări de PUZ,PUG nu au nicio treaba , nici ca e zona de case, nici ca nu cadrează arhitectural, ca să nu mai vorbim de estetic . Doar să seconstruiasca mult si prost. Uitați- va la proiectele de imobiliare terminate. La fostul arhitect sef ar trebui să îi fie rușine de cum a batjocorit imaginea orașului. Si sunt lucruri care nu pot fi ușor reparate.
Mi mi se pare ca se cauta un plan care. să fie normal pentru acea poziție care ar fi o legatură cu zone și sate care se indepărtează de saracia orașului ca. de altfel nici măcar o utilitate pentru zonă.